Чому вам не варто турбуватися про безпечність матрацу з пінополіуретану?*

Чому вам не варто турбуватися про безпечність матрацу з пінополіуретану?*
Сьогодні якісні матраци стають все більш доступними, і значною мірою це пояснюється відносно низькою вартістю синтетичних наповнювачів. Пінополіуретан від АСАТ – один з найпопулярніших типів наповнювачів, який дозволяє виготовити легкий, зручний та досить довговічний матрац. Однак часто цей матеріал викликає побоювання споживачів через нібито його «шкідливість». Ви можете перейти на сайт виробника ППУ та пересвідчитися в його безпечності на основі відповідних сертифікатів. Розберімося, які компоненти входять до складу пінополіуретану та наскільки небезпечними вони є насправді.

Основні компоненти

Пінополіуретан складається з трьох основних компонентів: поліолів, диізоціанатів та спінювала на основі вуглеводу. Коли ці три складові поєднуються, вони утворюють нагріту рідину. Після охолодження рідина значно збільшується в об’ємі, твердне та перетворюється в піну.

Поліоли

Компонент, який відповідає за об’єм матеріалу. Саме завдяки ньому поліуретан має безліч дрібних пор, наповнених вуглекислим газом. Це надає йому легкість та пружність, які так важливі при використанні в якості наповнювача для матрацу.

Поліоли можуть бути небезпечними лише при великих концентраціях. Однак в таких кількостях вони просто не використовуються виробниками м’яких меблів, оскільки в цьому немає потреби.

Диізоціанати

Найчастіше використовуються для виготовлення жорстких та гнучких пін, у т.ч. з «ефектом пам’яті». В більшості випадків виробники застосовують диізоціанати типу MDI та TDI. Перші можна зустріти в різноманітних ізоляційних матеріалах. TDI частіше зустрічаються в меблях та упаковці. Обидва типи поліізоціанатів вважаються небезпечними, однак лише у великих концентраціях. При дотриманні технології виготовлення пінополіуретану вони не становлять небезпеки для людей та домашніх тварин.

Піноутворювачі на основі вуглеводу

Використовуються в процесі перетворення рідини в піну. Найбільш поширеними добавками є хлорфторвуглеводні. Сьогодні все частіше застосовуються гідрохлорфторвуглеводні, які вважаються більш безпечними в порівнянні з традиційними CFC. Для людини вони не становлять небезпеки, оскільки є органічними сполуками з дуже високим рівнем стабільності. Перехід зумовлено побоюваннями щодо руйнування озонового шару.

Часто після відкриття упаковки з матрацом ви можете відчути специфічний «хімічний» запах. Його викликають леткі органічні сполуки. Вони не становлять небезпеки для здоров’я та зазвичай розсіюються через кілька днів після відкривання упаковки.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.