Прем’єр-міністр Польщі попередив про ризики поширення COVID-19 через масові протести проти заборони абортів*

Прем’єр-міністр Польщі попередив про ризики поширення COVID-19 через масові протести проти заборони абортів*
У вівторок 27 жовтня прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький закликав припинити масові протести через заборону абортів, оскільки скупчення людей можуть викликати нові спалахи коронавірусної хвороби. Parlament UA нагадує, що п’ять днів тому влада прийняла рішення про фактично повну заборону абортів у переважно католицькій Польщі. Це викликало масове збурення громадян. Як тільки це рішення вступить в законну силу, переривання вагітності буде дозволене лише в окремих випадках.

Конфлікт через нову заборону

За словами Моравецького, влада буде рішуче протистояти будь-якій агресії. Також прем’єр заявив, що новий закон забезпечить кращий захист матерів та дітей, дозволить останнім жити повноцінним життям навіть попри певні проблеми зі здоров’ям.

Частково протести пов’язані з побоюваннями щодо того, що жінок змусять доношувати дітей з важкими генетичними порушеннями, які можуть викликати смерть малюка під час пологів чи невдовзі після них.

Протести пройшли по всій країні, усупереч забороні масових заходів через небезпеку поширення COVID-19. Нагадаємо, що у вівторок Польща встановила новий анти рекорд, - 16 300 нових підтверджених випадків захворювання за добу. До речі, у вівторок загальнонаціональних акцій протесту не було.

Напередодні протестуючі заблокували найбільші перехрестя Варшави, зупинивши рух транспорту приблизно на годину. Подібні протести вважаються досить незвичними для країни, де великий вплив має римо-католицька церква, що виступає категорично проти переривання вагітності.

В понеділок по всій країні були перекриті дороги. Акції пройшли у близько 50 містах. Протестуючі зривали церковні відправи, а стіни костьолів у Варшаві покрили графіті. Варто зазначити, що жодна з політичних партій Польщі не має в назві слів на кшталт «католицька» чи «християнська». Однак при цьому 87% громадян називають себе католиками.

Проведене в 2014 році дослідницьким центром CBOS опитування показало, що на той час 65% респондентів були проти абортів, 27% поляків вважають їх прийнятними, а 8% не змогли визначитися з відповіддю. Тож це питання для країни вже давно є досить суперечливим.

Протести пройшли також біля посольств Польщі у Лондоні та Києві. Комісар Ради Європи з прав людини заявив, що таке рішення польської влади стало «сумним днем для усіх жінок».

В той же час Кая Годек, член польської групи Stop Abortion, привітала таке рішення і зазначила: «Сьогодні Польща є прикладом для Європи, прикладом для усього світу».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Польща
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Прем’єр-міністр Польщі попередив про ризики поширення COVID-19 через масові протести проти заборони абортів*
27 жовтень, 2020, 23:21