Газові конвектори: принцип дії, особливості та параметри вибору*

Газові конвектори: принцип дії, особливості та параметри вибору*
Побутові та промислові газові конвектори вже давно увійшли в наше життя. Їх використовують не тільки в житлових приміщеннях, а також на виробництвах, в офісах чи магазинах, щоб забезпечити людям комфортну температуру для перебування. А ще це оптимальний прилад для дачного будиночка, де взагалі відсутнє централізоване опалення. Пропонуємо розібратися, як правильно вибрати газовий обігрівач.

Принцип роботи на особливості конвертора

Щоб визначитися з вибором газового обігрівача, необхідно розуміти, як працює цей прилад. Так-от, нагрівання простору відбувається внаслідок конвекції повітряних мас: нагріте теплообмінником повітря піднімається вгору та змішується з холодним, яке опускається до джерела тепла.

Такі обігрівачі працюють переважно на природному газі, а потому потребують наявності димоходу. За його відсутності можна застосовувати пристрої, які використовують балонний газ. Однак у будь-якому разі обов’язковою умовою є наявність системи виведення продуктів горіння.

Існує два типи конвекторів за конструкцією:

• димохідний — оснащені вертикальним димоходом. Використовуються переважно замість стаціонарного котла чи дров’яної пічки. Забір повітря, необхідного для нагрівання, відбувається безпосередньо з приміщення. Ці апарати цілком безпечні, адже вони обладнані спеціальною системою, яка автоматично припиняє процес горіння, коли рівень кисню в кімнаті знижується до певної позначки;
• парапетний — комплектуються спеціальними телескопічними трубами. Вони дозволяють регулювати довжину залежно від товщини стін, крізь які проходять труби. Цей пристрій потребує значно меншого обсягу монтажних робіт і капіталовкладення. Забір повітря здійснюється зовні, туди ж виводяться і продукти спалювання, тож немає жодної загрози потрапляння шкідливих речовин у приміщення.

Переваги та недоліки газового обігрівача

Очевидно, що попит на подібні пристрої обумовлений їхніми численними перевагами:

• повна енергонезалежність;
• неможливість потрапляння сполук горіння та водяної пари в приміщення;
• можливість регулювання температури нагрівання кімнати;
• надійність апарата, тривалий термін експлуатації;
• швидке прогрівання приміщення навіть взимку;
• високий ККД, здатність обігрівати декілька суміжних кімнат;
• парапетні прилади не спалюють кисень у будинку.

Слід зазначити, що деякі виробники оснащують конвектори системою примусової вентиляції, яка працює виключно від електропостачання. Проте це абсолютно не впливає на основну функцію обігрівача.



До недоліків конвекторних апаратів можна віднести відсутність мобільності: їх не можна переміщати з однієї кімнати в іншу або возити з собою на дачу. Крім того, гарячий теплообмінник сильно сушить повітря, що вимагає регулярного провітрювання будинку.

Вибираємо конвектор: важливі характеристики

Вибір обігрівача — важлива справа, до якої слід поставитися серйозно. Щоб прилад був безпечним і водночас швидко та ефективно нагрівав житло, слід звернути увагу на такі параметри:

• потужність — оптимальним показником вважається, коли на кожні 10 кв.м. приміщення припадає 1 кВт потужності. Однак не забудьте, що велика кількість вікон, висока стеля та слабке опалення вимагають додаткової потужності від приладу;
• тип камери згоряння — може бути відкритою та закритою. Ці типи відповідають димохідній і парапетній конструкції конвекторів. Експерти рекомендують використовувати другий варіант;
• матеріал теплообмінника — використовується переважно чавун або сталь. Чавунні моделі мають більш тривалий термін служби, однак вони значно важчі за стальні прилади. А ще чавунні теплообмінники не встановлюють у конвектори потужністю понад 5 кВт;
• тип використовуваного палива — природний чи балонний газ. Перший варіант вимагає під’єднання приладу до центрального газопроводу, а другий — автономний і значно простіше встановлюється;
• додаткові можливості — якщо ви не ставите собі за мету тотальну економію, то вибирайте апарати, які будуть максимально комфортними у використанні. Наприклад, не завадить електрозапалювання, вентилятор чи термостат.



Конвектори на газу — чудова альтернатива опаленню. Однак вкрай важливо дібрати безпечний пристрій, який зможе швидко нагрівати приміщення, не спалюючи весь кисень.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Газові конвектори: принцип дії, особливості та параметри вибору*
28 вересень, 2020, 20:39