Що таке медичні інформаційні системи?*

Що таке медичні інформаційні системи?*
Медична інформаційна система (МІС) являє собою елемент цифровізації системи охорони здоров'я, який фокусується насамперед на адміністративних потребах медичних установ.

У багатьох реалізаціях МІС являють собою комплексні інтегровані інформаційні системи, призначені для управління всіма аспектами роботи лікарні, такими як медичні, адміністративні, фінансові та юридичні питання, а також питання надання послуг.

Дізнайтеся більше про вибір медичної інформаційної системи https://emci.ua/statti/iak-vybraty-mis/
Ще одним призначенням медичних інформаційних систем є безпечне зберігання великих масивів даних і контроль доступу до них. МІС підвищують здатність співробітників лікарень координувати медичну допомогу, надаючи пацієнту медичну інформацію та історію відвідувань саме в той момент, коли це необхідно. Інформація про лабораторні тести пацієнта також включає візуальні результати, такі як рентген, які можуть бути доступні професіоналам.

Медичні інформаційні системи часто включають один або декількох програмних компонентів зі спеціалізованими розширеннями, а також з широкий вибір додаткових модулів з різним функціоналом від сторонніх постачальників. Ними можуть бути лабораторна інформаційна система (LIS), система управління політиками й процедурами, радіологічна інформаційна система (RIS), або система архівування зображень і зв'язку (PACS).

Серед потенційних переваг медичних інформаційних систем відзначають, зокрема:

• можливість ефективного управління фінансами, дієтою пацієнта, інженерним забезпеченням та розподілом медичної допомоги;
• зростання цілісності інформації, зниження кількості помилок при записі та випадків дублювання записів;
• посилення моніторингу вживання наркотиків і вивчення їх ефективності для зниження ризику побічних ефектів і більш адекватного використання лікарських засобів.

Типи МІС

Інформаційні системи, які застосовуються в системах охорони здоров'я різних країн, можуть бути предметними, або цільовими. Предметна МІС заснована на типі організації охорони здоров'я, в якій застосовується, а цільова – пов'язана з конкретними завданнями, що стоять перед установою.

На думку деяких дослідників, ефективність предметних інформаційних систем вище, оскільки можливість дублювання даних в них нижче. Це пов'язано з тим, що в інформаційній системі, заснованої на завданнях, різна інформація, прив'язана до одного елементу системи (наприклад, ім'я або адреса) будуть збиратися багато разів. У предметно-орієнтованій МІС базові дані збираються один раз і далі перетікають в різні завдання.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.