«Свобода» пропонує йти у Польщу і ставити там знаки

«Свобода» пропонує йти у Польщу і ставити там знаки
Народні депутати України від ВО «Свобода» Олег Панькевич, Андрій Мохник, Анатолій Вітів та інші підготували проект постанови Верховної Ради України «Про вшанування жертв депортацій та етнічних чисток з ознаками геноциду (до 70-х роковин від початку депортацій українців Польською Народною Республікою 1944–1951 рр.)».

Документ передбачає підготовку та організацію на державному рівні заходів із вшанування жертв депортацій та етнічних чисток, зокрема встановлення на території Республіки Польща пам'ятних знаків українцям, насильно переселеним із своїх етнічних земель, - повідомляє прес-служба ВО «Свобода».

У проекті йдеться також про міжнародні наукові конференції, видання книг українською та іноземними мовами, надання можливості депортованим та їхнім нащадкам спрощеного отримання віз для в'їзду на територію Республіки Польща з метою відвідування місць колишнього проживання, могил рідних.

Окрім цього, передбачено внесення змін до законодавства України, що регулює статус депортованих та жертв політичних репресій тощо.

«Вшанування жертв депортацій та етнічних чисток із ознаками геноциду щодо українців, які здійснювала Польська Народна Республіка 1944–1951 років., стане нагадуванням про жахливі наслідки тоталітаризму та сприятиме примиренню між обома народами», – зазначив Олег Панькевич.

Коментуючи використання терміну «геноцид» щодо етнічних чисток українців 1944–1951 рр., Олег Панькевич нагадав про Конвенцію ООН щодо запобігання злочину геноциду і покарання за нього, зокрема статтю 2, в якій йдеться, що геноцидом є «навмисне створення для якої-небудь групи таких життєвих умов, що розраховані на повне чи часткове її фізичне знищення».

«Примусове виселення 700 тис. українців з їхніх етнічних земель у складі Польської Народної Республіки 1944–1951 рр. було однією з найтрагічніших сторінок у новітній історії України. Цілеспрямована політика польської держави та діяльність польських шовіністичних організацій призвели до руйнування історичних та культурних цінностей Лемківщини, Холмщини, Підляшшя, Надсяння, поставили під загрозу знищення цілі етнографічні групи українського народу. Українське, польське суспільство та світове співтовариство повинні засудити ці злочини...», – наголосив Олег Панькевич.

Довідка

З довідки, наданої прес-службою ВО «Свобода»:

У першій половині ХХ ст. польський імперіалізм почав активно наступати на українські землі. 1918 року поляки розпочали війну проти Західноукраїнської Народної Республіки, а 1921 року Польща уклала Ризький договір із большевицькою Росією про розподіл українських земель.

Міжвоєнна окупація західноукраїнських земель внаслідок невиконання рішень Ради Послів країн Антанти 1923 р., асиміляція та окатоличення українців, військове осадництво боротьба проти українського національно-визвольного руху, урядова державна "пацифікація" проти українського народу, руйнування православних церков на Волині, Холмщині та Підляшші, таємна ухвала Кабінету міністрів Польщі у 1939 р. про витіснення українців з етнічних земель, масові вбивства польськими шовіністичними формуваннями цивільного українського населення протягом 1942–1947 рр.

Ці події яскраво ілюструють, що етнічна чистка 1944–1951 років була продовженням політики польського імперіялізму.

Відліком масових депортацій українців з їхніх етнічних територій вважається укладення Угоди між Українською ССР та Польським Комітетом Національного Визволення від 9 вересня 1944 р. "Про евакуацію українського населення з території Польщі і польських громадян з території УССР". Примусове виселення українців здійснювали з території Холмщини, Підляшшя, Лемківщини, Надсяння, Західної Бойківщини, а також із територій колишніх Дрогобицької та Львівської областей. Депортація відбувалася в чотири етапи.

Перший етап тривав до 1946 року. Внаслідок так званого "обміну населення" 482 800 українців із гірських районів зазнали примусового виселення у степи УССР. Другий етап: 28 квітня 1947 року розпочалася операція "Вісла". Офіційним приводом для депортації стало звинувачення УПА у вбивстві 28 березня польського генерала Кароля Сверчевського. Хоча заходи з проведення операції було розпочато ще з січня 1947 р. На західні та північні території польської держави було примусово переселено 150 тис. українців.

Одним із безпрецедентних фактів післявоєнної Європи було існування в Польській Народній Республіці колишнього гітлерівського концтабору у Явожно, де було ув'язнено кілька тисяч українців, що чинили опір операції "Вісла". Третій етап відбувався 1948 року. У цей час углиб УССР було примусово виселено 9125 українців. Четвертий етап: під час останнього етапу депортації було примусово переселено близько 32 тис. українців. За архівними даними, в Одеську область переселено 2181 сім'ю (10283 особи), у Сталінську (Донецьку) область – 2285 сімей (10037 осіб), у Херсонську область – 1113 сім'ї (5059 осіб), Миколаївську область – 1588 сімей (6687 осіб)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 15
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Вот это адекватный ответ. Поддерживаю.
Відповісти
http://uainfo.org/heading/politics/161619-polscha-zaryadila-guchniy-lyapas-regonalam-ta-ukrayinskim-komunstam.html

Польща зарядила гучний ляпас «регіоналам» та українським комуністам.

.........Інакше кажучи: Польща зарядила такий гучний ляпас Україні, що її відгук ще довго лунатиме в наших вухах. Примітивізм і недалекоглядність ініціаторів і підписантів цього ганебного звернення настільки очевидні й мають такі великі вуха, що навіть радикальні польські патріоти, яких ми в себе називаємо інтегральними українськими націоналістами, не посміли вповні скористатися цією нагодою. Поляки дуже швидко зрозуміли, що ними хочуть банально й лукаво покористуватися. На фоні їхньої пам`яті, горя й трагедії.



У сухому підсумку сам факт звернення українських законодавців до польських колег із ганебним закликом свідчить, що генеральною технологією влади на майбутніх президентських виборах залишається інспірування внутрішнього конфлікту у власній країні. Нагнітання страху від створення нацистських і фашистських центрів, звинувачення своїх конкурентів у симпатіях кровожерливим нацистам, котрі незабаром різатимуть їхніх російськомовних дітей, стає головною технологією влади в найближчі півтора роки.
Відповісти
На счет этих уродов "свободовце" я молчу,это жертвы АБОРТА!!!
Відповісти
Твого АБОРТА ?
Відповісти
ну да, защищать свой народ - это жертвы аборта. У тебя небось народа нет, ты же "интернационалисть"?
Відповісти
Бидло монголотатарське,нащадок кагебістів,стули пельку!!!
Відповісти
Восени мають бути слухання в Європі на рахунок євроінтеграції України. Путін підмазав трохи пшекам , вони й забули зразу про аварію під Смоленськом та роздули цю бучу , щоб на всю Європу показати українців різунами та топірниками, а про те як разом з совєтами палили українські села , то вони звичайно гонорово забули.
Відповісти
Слава Героям!
Відповісти
Слава спеціялістам мотузки і сокири, грабіжникам і паліям...
Відповісти
О да, комуняки були великими спеціялістами в цій справі, а ще вони були неперевершеними майстрами організовувати голодомори.
Відповісти
ти іванофф себе стецьком нарікаєш?єті люді нікогда нє спят http://www.youtube.com/watch?v=yPEtMK4LJHw&feature=related
Відповісти
робити якщо родич служив в НКВД.відповіді ваших попів російських.http://www.youtube.com/watch?v=FpDVhF_Lqac
Відповісти
У мене формується переконання. що "Свобода" це платні провокатори. От лише питання - чию волю вони виконують?
Так, поляки мене і багатьох в Україні розчарували. Але ж потрібно зупинитися.
І чи раді будуть українці в Польщі такій турботі про них?
Відповісти
українцями так.всім решта всерівно як тобі.http://nslowo.pl/content/blogcategory/30/103/
Відповісти
опублікованих в газеті "Виборчій" УКРАЇНЦЯМИ Польщі пару років назад.так само вони власним коштом видають книги про той період боротьби українців.ти ж пропонуєш тим хто залишився асимілюватись..молодець!гнучкий..http://books.google.com.ua/books?id=S9NPT1wrIYkC&pg=PA104&lpg=PA104&dq=%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%8C%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0&source=bl&ots=22Es9cFVXl&sig=THcD7jDLrIBW925L3KkZF5l8-Wc&hl=uk&sa=X&ei=WdDiUcwehvGyBorggaAB&ved=0CDcQ6AEwATgK#v=onepage&q=%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%8C%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0%20%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0&f=false
Відповісти
Останні новини
«Свобода» пропонує йти у Польщу і ставити там знаки
21 липень, 2013, 10:19