У Польщі відтворили «Волинську різню». ФОТО. ВІДЕО

У Польщі відтворили «Волинську різню». ФОТО. ВІДЕО
У Польщі в минулу суботу відбулася інсценізація Волинської трагедії: під час театралізованого дійства «бандерівці» вирізали і спалили польське село.

Історична постановка відбулася під містечком Радимно, що у Підкарпатському воєводстві Польщі.

Спеціально для цього збудували цілий макет села: у полі поставили дерев’яні будиночки з тинами (див. відео нижче), які й спалили у суботу.

Організатори показали, як мирно у них жили поляки до нападу на село бандерівців. Потім у темряві ночі світловими й музичними ефектами для присутніх відтворили різню, убивство поляків бандерівцями.

У реконструкції задіяли понад 200 акторів.

Польська «Газета виборча» раніше повідомляла, що організатори реконструкції запросили відомих експертів, що вивчають обставини трагедії на Волині для створення відповідного достовірного антуражу, а потім - для чистоти відтворення реконструкції.

Як пише УНН з посиланням на Польське радіо, Реконструкція «Волинської різні» складалася із двох частин. У першій показали мирне життя поляків у волинському селі. У другій – спалення цього села Українською повстанською армією.

«Бандерівці» покидають село: під час театралізованого дійства у Радимно, субота, 20 липня (фото Newsweek.pl)
«Бандерівці» покидають село: під час театралізованого дійства у Радимно, субота, 20 липня (фото Newsweek.pl)


Перед початком реконструкції глядачів вітали, зокрема, представники муніципальної влади Радимна.

Ось як розповідає про реконструкцію журналіст Newsweek.pl^

Близько п'яти тисяч людей зібралися в ніч на суботу в Радимні на реконструкцію «Волинь-1943: не про помсту, а пам'ять волаємо».

Шоу почалося з представлення повсякденного сільського життя на Волині. Актори, які зображали жителів, поверталися з польових робіт в свої хати/ Дворами бігали діти, молодь гуляла вулицями, жінки пряли льон... Настала ніч, люди порозходилися по хатах.

Ідилію села раптом перервав нічний напад бандерівців та українських селян, які оточили хати під акомпанемент драматичної музики.

під час театралізованого дійства у Радимно, субота, 20 липня (фото Newsweek.pl)
під час театралізованого дійства у Радимно, субота, 20 липня (фото Newsweek.pl)


Нападники виганяли і витягували людей з будинків. Кричали жінки і діти, гриміли постріли, глядачі бачили мертвих. Нападники вбивали косами, вилами, серпами, сокирами. Потім грабували покинуті будинки.

Наприкінці постановки хати підпалили.


* * *
Жорстокість і реалістичність реконструкції спровокувала звинувачення на адресу організаторів: мовляв, не варто викликати емоції, «які ятрять рани», - передає Польське радіо.

Кілька днів тому Об’єднання українців у Польщі звернулося до місцевої адміністрації Радимна та воєводської влади з закликом зупинити суботню реконструкцію Волинської різні.

Село, яке спалили під час театралізованого дійства:



Реклама постановки:




Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 17
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Нехай ще відтворять пацифікацію, зраду Петлюри, безчинства осадників, винищення українців АК та іншими польськими загонами, акцію Вісла і т.д. Ці нащадки імперських окупантів можуть починати свої реконструкції хоч від Городельської унії
Відповісти
Вікіпедія пише: «Волинська різанина» — обопільні етнічні чистки українського і польського населення здійснені Українською Повстанською Армією та польською Армією Крайовою за участю польських батальйонів шуцманшафту, та радянських партизанів у 1943 році під час Другої світової війни на Волині.

Батальйони шуцманшафту - поляки на службі в фашистів.
Відповісти
Акція поляків, совєтів та інших проти українців: http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D1%96%D1%8F_%C2%AB%D0%92%D1%96%D1%81%D0%BB%D0%B0%C2%BB
Відповісти
Quid prodest?
Відповісти
але істерія поляків грунтується на тому що нема відповіді на державному рівні..похоже було в них з литовцями,білорусами навіть чехами..чого їх не учать?бо їх керівництво вже давно розказує,пропагує та фінансує вивчення своєї історії,а не уривків в трактовці заїзджих спеців..в нас поки що не було української влади..толпа думає тими мірками якіми її загрузять інформатори які потратять пару доларів..вот і користуються що усскі що ті..в них є пару доларів в держави..в нас бюджетні кошти йдуть на благо сімей..то основне..
Відповісти
Як це *нема відповіді на державному рівні*. А Кучма з Квасневським в 2003 році що відкривали?
Відповісти
що то "примирення -2"?то вже "№3" -перед тим Ющенко.треба чітко окреслити полякам що значить слово примирення з українського боку щоб гонців примиряти нас перед
їх спесивістю не було..відповідь на державному рівні письмо з парламента-148 депутатів,міністр освіти,премєр..іт.д..це все офіційні люди..мери-,голови ода -добкіни.. кернеси..ось така відповідь..поки по всіх польських державних каналах місяцями йшла розповідь про українців різунів в нас збір урожая і т.д..ніколи жодний президент ще не був не радянським українцем..(парторгом)
Відповісти
Не буде вже ніколи "від можя до можя" і "від Сяну до Дону".
Відповісти
Wołyn '43 pamiętamy !!!
Відповісти
друзі з НКВД научили вас.http://www.youtube.com/watch?v=y3wuoxv9gC0
Відповісти
http://www.youtube.com/watch?v=yKphNx5L37E
Відповісти
1947 też pamiętamy...
Відповісти
а чи не польські правителі мають повзти на колінах від Варшави до Львова і Луцька, благаючи про прощення? http://visnyk.lutsk.ua/2013/07/04/za-scho-polyaky-spalyly-rudku-kozynsku/?fb_action_ids=503157873097241&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B%22503157873097241%22%3A495092287237153%7D&action_type_map=%7B%22503157873097241%22%3A%22og.likes%22%7D&action_ref_map=%5B%5D
Відповісти
Істерія завдяки безхребетности "української" влади.Поки такі бидляки нами керуватимуть-нас завжди матимуть ні за що.Будемо себе поважати-з нами почнуть рахуватися.
Відповісти
всі молодці а особенно бандера який родом з гуцульщини і мав польське громадянство.а львівська влада прикриває свої сраки і всім говорить що ми не приділах.а тепер подумайте звідки походить упа.а те шо було на волині ще неозначає що це зробили волинські люди.можливо хтось був всежтаки в цьому зацікавленний .
Відповісти
погляди янушів на цій сторінці.ціла парламентська фракція"наші креси" розкаже вам про історію ВолИНІ,а як переміститись на основний сайт то всієї України по пілсудському..пізнавайте раби!заодно в ведіть в гугл що таке "креси"..це офіційна назва використовується в всіх і теперішніх документах сейму.http://wolyn.org/
Відповісти
правильно януш пацифіцируй!поляк БАндера в польській рай приніс розбрат!ти в донецьк пишеш?тут таких щоб вушка тобі підставляли мало..
Відповісти