Електричний або бензиновий квадроцикл: що комфортніше для дорослого*

Електричний або бензиновий квадроцикл: що комфортніше для дорослого*
У всіх авто та мото виробників можна знайти електричну техніку. Це справжній тренд, який торкнувся навіть квадроциклів для дорослих. Дійсно, перехід на електромотори – відмінне рішення в плані екологічності та економічності. Але давайте більш детальніше розберемося в особливостях мотовсюдиходів на акумуляторі, та порівняємо їх з класичними бензиновими апаратами.

Для чого підходять електричні та бензинові мотовсюдиходи

Думаючи про квадроцикли, ми представляємо потужні всюдиходи, які легко пробираються по горах, долають болота та перевозять вантажі. І дійсно, бензинові апарати мають величезні можливості. Їх можна використовувати для:

• Туристичних вилазок та експедицій. Найкраще для цього підходять моделі з потужними двигунами (від 400 кубів) і повними приводом (4WD).
• Розваг (квестів, гонок і т. п.). Техніку можна використовувати як для прогулянок і поїздок на пікнік, так і для полювання, ралі та інших завдань.
• Господарських робіт. Мотовсюдиходи підходять для перевезення вантажів, буксирування важких предметів, прибирання снігу, обробки городу і т. д. Хоча для більшості завдань буде потрібно спеціальне навісне обладнання: відвал, плуг, причіп.



І це тільки незначна частина можливостей дорослих квадроциклів. Саме тому при виборі техніки рекомендується відразу визначитися з завданнями, які вона повинна виконувати. Погодьтеся, адже недоцільно купувати потужний туристичний апарат з двигуном в 1000 кубів, і використовувати його тільки для поїздок на риболовлю.

А ось можливості електричних квадроциклів для дорослих більш обмежені. Справа в тому, що така техніка не відрізняється високою потужністю і сильно залежна від мережі. Тому відправитися на електро апараті в експедицію або туристичну поїздку буде проблематично.

Хоча для повсякденних завдань, на зразок риболовлі, роботи на дачі, прогулянок або поїздок до магазину, електроквадроцикли підходять ідеально. Вони економні і прості в обслуговуванні. Це означає, що їх утримання обходиться власнику в «копійки», в порівнянні з бензиновою технікою.

Переваги та недоліки квадроциклів на акумуляторі

Головна фішка електро квадроциклів – екологічність. Техніка на акумуляторі не викидає в атмосферу небезпечні сполуки, а також не видає неприємні запахи. Відповідно, зберігати подібний апарат можна навіть вдома.


У список плюсів електричних мотовсюдиходів також входить:

• Економічність. Електрика коштує набагато дешевше палива, а значить, утримання техніки обходиться дешевше.
• Просте обслуговування. Електроквадроцикли влаштовані набагато простіше апаратів з ДВС, що істотно спрощує їх обслуговування. Наприклад, власникові не потрібно постійно доливати моторне масло або налаштовувати карбюратор.
• Високий ресурс двигуна. Ще один відчутний плюс електродвигуна – термін «життя» мотора. Якщо бензиновий двигун може пропрацювати 7-8 років, то електричний агрегат прослужить не менше 10 років (на 20-35% довше).
• Вага і розміри транспорту. Відмова від ДВС дозволяє знизити масу і габарити техніки. І такі зміни сприятливо позначаються на керуванні та транспортуванні квадроциклів.

А ось недоліків у подібних апаратів всього два: помірна потужність і залежність від «розетки». Але всі ці мінуси сильно позначаються на можливостях техніки. Для прикладу давайте візьмемо популярну модель Hummer MT-9 540, потужністю 6000W. Апарат добре тримається на піску і бруді, але ось вибратися з болота на ньому буде складно.

Запас ходу апарату Хаммер становить близько 70-80 км. На перший погляд це немало, але що потім? Після того, як індикатор на кермі повідомить що розрядилася батарея, райдеру буде потрібно знайти джерело живлення і зарядити АКБ. Тільки ось повна підзарядка акумулятора займає 8-9 годин. Це призводить нас до того, що елекроквадроцікл однозначно не підійде для туризму або далеких поїздок, хіба що ви запасетесь змінними АКБ.

Переваги та недоліки бензинових квадриков




Бензинові квадроцикли для дорослих – функціональна техніка. Такий тип апаратів підходить для відпочинку, господарських завдань, їзди по складних трасах, туризму і т. д. Власне універсальність і є головною перевагою апаратів з ДВС.

Крім того, класична техніка коштує в рази дешевше, ніж мотовсюдиходи на батареї. Той же електроапарат Hummer MT-9 540 коштує приблизно 280-300 тис. грн., а більш потужний бензиновий квадроцикл Hisun 600 всього 164 тис. грн.

Звичайно, у агрегатів з ДВС теж є недоліки, наприклад:

• Необхідність регулярного ТО. Обслуговування апаратів потрібно проводити регулярно (1 раз за сезон або кожні 300 км шляху). Процедура включає в себе заміну моторного мастила, перевірку вузлів, зміну фільтрів, регулювання карбюратора, огляд проводки і т. д.
• Високе споживання бензину. Дорослі квадроцикли з двигуном 500-1000 кубів витрачають близько 7-10 л палива на 100 км.
• Викиди в атмосферу і неприємний запах.
• Ресурс двигуна. Двигун внутрішнього згоряння потребує капремонту раз в 4-5 років. Також власнику потрібно щороку проводити діагностику «серця», чистити і обслуговувати його.

І хоча у квадроциклів з ДВС вистачає недоліків, вони досі залишаються найкращим рішенням для любителів драйву та активного відпочинку.

Можливості техніки в залежності від обсягу двигуна

Квадроцикли для дорослих можна розділити на кілька видів, залежно від об'єму двигуна.

Типи апаратів:

• Від 200 до 250 куб. см. Це малокубатурні мотовсюдиходи, призначені для відпочинку і дрібних завдань, на зразок перевезення невеликих вантажів.
• 300-400 куб. см. Такі моделі вважаються робочими «конячками» і використовуються для прибирання снігу, перевезення дров, поїздок по складному бездоріжжю і т. д.
• 500-700 кубів. Найчастіше, подібні квадроцикли використовуються для туризму та гонок по off-road.
• 1000 кубів. Це універсальна техніка, яка справляється з усіма завданнями: марш-кидками, буксуванням вантажів, перевезенням пасажирів і т. д.

А ось підібрати електроквадроцикл по одному параметру движка не вийде. При покупці мотовсюдихода на акумуляторі потрібно врахувати: запас ходу, вантажопідйомність, характеристики підвіски і т. д.

Надійні виробники квадроциклів

Розробкою і складанням квадроциклів займаються десятки компаній, що ускладнює вибір техніки. Але є бренди, які зарекомендували себе у всьому світі. До їх списку входить фірма: BRP, Honda, Polaris, Arctic Cat, Suzuki, Yamaha. Це дійсно топові апарати з неймовірними можливостями та сучасним обладнанням.



Однак варує подібна техніка відповідно. Наприклад, бюджетний агрегат BRP Outlander STD 450 обійдеться покупцеві в цілих 8,5 тис. доларів. А за топовий 1000 кубів апарат із серії Ренегат доведеться «викласти» близько 19 тис. доларів.

Саме тому більшість райдерів віддає перевагу дешевим китайським мотовсюдиходам. Той же квадроцикл Hisun з 500 кубовим двигуном обійдеться покупцеві всього в 140-150 тис. грн. Хоча при покупці китайських апаратів слід віддавати перевагу тільки перевіреним брендам, таким як: Forte, Spark, Viper, Hisun, Linhai, Comman.
Примітка: Якщо хочете заощадити і купити недорогий квадроцикл, можна взяти старий мотовсюдихід японського виробництва. Хоча обслуговування такої техніки обійдеться дорожче, ніж утримання китайського позашляховика.

Чи можливо використовувати квадроцикл на громадських дорогах



Хоча квадроцикли позиціонуються як техніка для бездоріжжя, апарати непогано себе почувають і на звичайних трасах. Однак при їзді по асфальту злегка погіршується комфорт райдера, адже колеса і підвіска апаратів призначена для off-road.

Важливим нюансом є і документи на агрегат. Для управління подібною технікою потрібні права категорії «А1», отримати які можна в Держтехнагляді.

Також техніка повинна відповідати встановленим нормам. Це означає, що квадроцикл для дорослих повинен бути обладнаний освітлювальними приладами (фари, стопи, поворотники) і дзеркалами заднього виду.

Де краще купити мотовсюдихід?


Ще один важливий нюанс, при виборі квадроцикла – місце покупки. В ідеалі, купувати подібну мототехніку слід в перевірених салонах, таких як Dvako Moto. Надійний дилер не тільки надасть гарантію на техніку, але і запропонує додаткові бонуси: знижку, безкоштовну доставку, тест-драйв і т. п.

Своїм клієнтам ми пропонуємо:

• Високу якість техніки.
• Гарантійне і післягарантійне обслуговування.
• Допомогу в обслуговуванні техніки і пошуку запчастин.
• Швидку доставку.
• Знижки на популярні апарати (до -20%).

У каталозі нашого інтернет-магазину ви знайдете великий асортимент дорослих квадроциклів за доступною ціною.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Електричний або бензиновий квадроцикл: що комфортніше для дорослого*
13 жовтень, 2020, 21:52