Передопераційна тривога у пацієнтів: чому вона виникає та як її подолати?*

Передопераційна тривога у пацієнтів: чому вона виникає та як її подолати?*
Більшість людей перед операцією нервують, і це цілком нормально. Тривога виникає внаслідок страхів і сумнівів, що в основному виникають через брак інформації. Є багато причин, через які пацієнти непокояться: страх невідомого, побоювання щодо реакції на анестезію, біль, перебування в незнайомому середовищі тощо. Однак піддаватися тривозі не варто – вона може не лише зіпсувати настрій, а й погіршити стан здоров’я. Тим більше, що прийом хірурга Київ дозволяє поспілкуватися зі спеціалістом та розвіяти страхи. Колись пацієнтам просто давали ліки для заспокоєння нервової системи.
Сьогодні вважається більш ефективним спілкування з лікарем. Але це ще не все – найважливіші поради ви прочитаєте далі.

Є багато ефективних прийомів усунення тривожності перед операцією. І нижче наведені основні з них.

Довіряйте своїй медичній команді

Довіра і тривога – протилежні речі. Відчуваючи щось одне, ви не зможете відчувати інше. Якщо є така можливість, вибирайте лікаря, на якого готові покластися.

Довіряйте собі

Турбуйтеся про власне тіло, дотримуйтеся рекомендацій лікаря, ведіть здоровий спосіб життя. Так ви берете під контроль своє здоров’я і робите набагато більше, ніж безліч людей навколо вас. Налаштовуйтеся на позитив, пообіцяйте собі одужати чимшвидше і не зациклюйтеся на поганих думках. Вірте в себе – думки матеріалізуються.

Вчіться

Дефіцит інформації – одна з ключових причин тривожності перед операцією. Тому не соромтеся розпитувати лікаря. Дізнайтеся більше про свою хворобу, стратегію лікування, особливості відновлення. Однак не варто захоплюватися пошуком інформації в Інтернеті – там можна побачити багато зайвого, і це лише посилить тривогу. Якщо ви схильні до тривожності, краще обмежитися спілкуванням з лікарем. Повірте – компетентний спеціаліст знає усе, що потрібно.

Плануйте

Не витрачайте сили на тривогу. Спокійно складіть план усунення проблем зі здоров’ям і дотримуйтеся його. Наприклад, протягом місяця пройдіть діагностику, далі домовтеся про операцію, подбайте про спокійне відновлення тощо. Розмірені дії заспокоюють, а поспіх сприяє паніці.

Відволікайтеся

Навіщо постійно думати лише про операцію? Займайтеся повсякденними справами, відпочивайте, куштуйте смачну їжу, насолоджуйтеся прогулянками на природі. Відчуваєте, як наростає тривога? Час для відпочинку, причому обов’язково займіть себе чимось. Мозок повинен відволікатися від страхів. Фізична чи розумова активність добре сприяють цьому.

Підготуйте дім

Впевніться, що до вашого повернення з лікарні все в домі буде готове. Потім у вас може не бути часу та сил, аби застелити свіжу постіль, викинути сміття, вимити тарілки. Подбайте про те, щоб можна було спокійно відпочивати та відновлювати сили.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.