Парламент зобов’яже чиновників поводитися чемно

Парламент зобов’яже чиновників поводитися чемно
Народні депутати прийняли у першому читанні «правила етичної поведінки» для всіх чиновників - в тому числі для себе.

Про це інформує ТСН.

Запроваджуючи правила поведінки для чиновників, Верховна Рада має намір дисциплінувати «слуг народу» та підвищити імідж держслужби.

За прийняття в першому читанні законопроекту «Про правила етичної поведінки» проголосували 279 депутатів за 226 мінімально необхідних.

Загальні положення законопроекту визначають перелік осіб, на яких буде поширюватися дія закону: Президента, голову Ради і його заступників, депутатів усіх рівнів, прем'єр-міністра, членів Кабінету міністрів, керівників інших центральних органів виконавчої влади. А також голову Служби безпеки України, генерального прокурора, голову Національного банку, суддів Конституційного Суду й інших судів.

Дію закону пропонується поширити і на всіх чиновників нижчого рангу.

Згідно з проектом закону, ці особи повинні терпимо, з повагою ставитися до політичних поглядів, ідеологічних напрямків і релігійних переконань інших осіб. Крім того, діяти неупереджено, зокрема, у відносинах із громадськістю, незважаючи на особисті інтереси, свою прихильність або несприйняття інших осіб.

Чиновники повинні неупереджено, компетентно, вчасно, результативно й з розумінням виконувати службові повноваження, рішення й доручення органів й осіб, яким вони підкоряються. Вони мусять забезпечувати позитивну репутацію органів державної влади, місцевого самоврядування, усіляко сприяти зміцненню впевненості громади в чесності, неупередженості й ефективності влади.

Також, згідно з текстом проекту, відповідні особи, незважаючи на особисті інтереси, вживають вичерпних заходів для недопущення конфлікту інтересів, а також не допускають здійснення дій або бездіяльності, які можуть спровокувати виникнення такого конфлікту інтересів або створити враження його існування.

Заодно, законопроектом пропонується встановити, що за порушення правил етичної поведінки чиновник може бути притягнутий до дисциплінарної, адміністративної, кримінальної й матеріальної відповідальності.

Ініціатори законопроекту - депутати Ради, які є членами парламентського комітету з питань боротьби з організованою злочинністю й корупцією.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Я за матеріальну відповідальність, і штрафи повинні складатись як мінімум із семизначної цифри :)
Відповісти
Останні новини
Парламент зобов’яже чиновників поводитися чемно
09 лютий, 2012, 14:35