Основна причина обміління Світязю – кліматичні зміни, – новообраний селищний голова Шацька

Основна причина обміління Світязю – кліматичні зміни, – новообраний селищний голова Шацька
Новообраний селищний голова Шацька Сергій Карпук заявив, що у вирішенні проблеми обміління Світязю надто багато політики і мало реальних дій.

Про це очільник громади розповів у програмі “Актуально” на 12 каналі.

Він каже, що головна причина обміління – це зміни клімату.

«З тієї інформації, яку ми збирали протягом двох років, все-таки основною проблемою обміління Світязю є кліматичні зміни. Хтось називає вплив людини, хтось вплив Хотиславського кар’єру, діяльність господарських підприємств, але основне – кліматичні зміни», – заявив Сергій Карпук.

Він зазначив, що минулого року вперше Шацькі озера не замерзли, кількість опадів впала, а температура повітря різко підіймається.

«Така ж ситуація і в Польщі та Німеччині, але там влада визначилась, вона не робить на цьому політики, а вирішує проблему. На рівні держави в Німеччині прийняли програму щодо адаптації змін клімату, а наші досі шукають винних», – каже новобраний селищний голова.

Якщо говорити про дії країн-сусідів, то там намагаються зберегти воду на місцях. Так потрібно робити і зі Світязем, тобто реконструювати меліоративні мережі, ремонтувати шлюзи та гідротехнічні споруди. Ось це дозволить зберігати нормальний рівень води в озерах.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Невже справді вибрали адекватного чоловіка? Дай Бог.
Відповісти
А про лохину вже всі забули до 2016 року озеро не міліло. Поки ті виродкі плантації лохини не посадили, і не понаривали купу штучних ставків які акумулюють воду з озера.
Відповісти
Сергій подає надії ! Але є побажання : Насамперед раджу ініціювати розробку Проекту стратегічного розвитку Ковельського району, яким чітко обумовити місце і роль в ньому Шацької ОТГ. Отам і буде відповідь на питання, де розміщати і якої потужності сміттєпереробку ! Далі по їєрархії: розробити планувальний документ - Схему територіального розвитку громади і генплани населених пунктів. Обов'язково організувати коригування генплану Шацького національного парку і в його структурі - зон відпочинку. З Держкомкордону і митною службою прискорити роботу по розвиту пунктів пропуску "Піща", "Пулемець", "Адамчуки". В інтерв'ю не висвітлено економічні пріорітети розвитку . Не окреслено розвиток промисловості, сільського господарства. лісової галузі і т. п. Туризм і рекреація - це значимо, але є і фундаментальні основи розвитку території, де провідна роль за бюджетонаповнюючими галузями. А тепер, так звана, конструктивна критика: як думаєте приводити до нормативних вимог рекреаційну навантаженість на водне плесо, що буде робитися з самовільною, напівсамовільною, з мовчазної згоди, не за так, з вищого благословення забудовою прибережних і водоохоронних зон, наприклад, так званими садівничими товариствами тих чинуш, руки яких ну зовсім не пахнуть хлібом ? Чи буде у судовому порядку повернуто роздані землі службами Держгеокадастру ? Коли проведете інвентаризацію усіх, хто надає рекреаційні послуги і зареєструєте їх ? Коли забезпечите збір податкових платежів із таких фізичних осіб до місцевого бюджету ? Бо коли, як у минулі роки, будете збирати по 17 тис. грн. податків - то ліпше і не присягайте громаді. А вітати гостей при в'їзді мали би не гопники - вимагачі грошей, а привітні русявокосі полісянки. І тоді мірилом вашої роботи стане - хороша і приємна згадка про щирий доброзичливий прийом і бажання приїхати до вас знову !
Відповісти
Останні новини
Основна причина обміління Світязю – кліматичні зміни, – новообраний селищний голова Шацька
18 листопад, 2020, 22:44