В Україні відмінять соціальні пенсії

В Україні відмінять соціальні пенсії
В Україні до кінця 2020 року ті 60-річні, які не мають необхідний стаж, можуть отримати спеціальну соціальну виплату. Уже з наступного року "соцпенсії" призначати перестануть.

Про це йдеться в постанові Кабміну №1098. Документ ухвалили разом з пенсійною реформою 2017-го для створення перехідного, більш м'якого періоду впровадження нових правил, - пише Оbozrevatel.

Хто має право на спеціальну пенсію?
Ті, кому не вистачає стажу. Згідно із законом, щоб вийти на заслужений відпочинок у 60 років в 2020-му, потрібно мати не менше ніж 27 років стажу. Якщо є від 17 до 27 років стажу, доведеться працювати до 63 років, а від 15 до 17 років – 65 років.

Якщо у вас є 15 років стажу, але його не вистачає, щоб із 60-ти отримувати пенсію, ви маєте право на соціальну виплату. Водночас варто зазначити, що такі виплати призначатимуть лише до січня 2021-го. Після цього українці без стажу ризикують зовсім опинитись без допомоги.

Який розмір виплати?
Розмір соцпенсії повинен компенсувати різницю між тими доходами, які є, і прожитковим мінімум для непрацездатних. Зараз це 1712 грн. Якщо бюджет вашої родини не покриває зазначену цифру, то різницю покриють із бюджету. Якщо ж взагалі немає заробітку, то держава буде виплачувати повний прожитковий мінімум.

Хто може не отримати допомогу?
Навіть якщо ви відповідаєте перерахованим умовам, але є другий автомобіль (мотоцикл), або площа житла перевищує 21 квадрат на людину плюс 10,5 квадратів на сім'ю, гроші платити не будуть.

Нагадаємо, раніше OBOZREVATEL писав про те, що мінімальної пенсії в Україні ледве вистачатиме на купівлю необхідних продуктів харчування. Фактичний розмір прожиткового мінімуму на пенсіонера практично на 1458 грн більше від мінімальної пенсії.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А прокурори, судді, депутати та інше лайно, що живе за податки із зарплатою 40..50 тис, виходить на пенсію в 45..50 років, отримує пенсію 90% окладу - то значить нормально? Бізнес податки платить, а на виході - мінімалка. А потім кажуть, бізнес ухиляється від податків, а тому і ухиляється, щоб на себе працювати, а не годувати армію "кравасісів"(с).
Відповісти
Будуть прижимати,поки будете мовчати!
Відповісти
А що не правильно?Цигани,які все життя з бюджету отримують допомоги різні,в бюджет за все своє нікчемне життя не заплатили ні копійки отримують таку саму пенсію як вихователь дитячого садка зі стажем 30 років.Хіба так повинно бути.Або заробітчани не заплативши ні копіки до бюджету хочуть ще й пенсію,за що питається?
Відповісти