Токсичний ріпак не загрожує волинянам, – екологи

Токсичний ріпак не загрожує волинянам, – екологи
У повітрі на станції «Ізов», що у Володимир-Волинському районі, вміст фосфорного ангідриду не перевищує встановлену норму.

Про це повідомили у прес-службі Держекоінспекції.

Нагадаємо, за повідомленням, яке розповсюдила прес-служба Волинської організації ВО «Свобода», на цій станції вже тиждень просто неба стоять понад 200 вагонів із насінням ріпаку, обробленого смертельно небезпечною для людини речовиною – фосфіном.

Як ішлося у повідомленні «Свободи», працівники станції скаржаться на характерний присмак у роті, нудоту, першіння у горлі.

Натомість у Держекоінспекції запевняють, що станом на 9 лютого на станції перебувають лише 72 вагони з ріпаком і житом, які слідують до Польщі.

Вагони сконцентровані на станції, оскільки спеціалісти проводять дегазацію.

Як пояснили у карантинній службі, дегазація – означає вивітрювання з вагонів зайвого газу, який утворився в результаті обробки насіння фосфіном.

На станції розповіли, що санітарна служба Польщі повертає вагони з ріпаком і житом, які не пройшли дегазації.

Зокрема за період з 18 січня по 9 лютого було повернуто 125 таких вагонів.

А з 18 січня по 9 лютого з них 53 вагони пройшли дегазацію.

Спеціалісти Державної інспекції з карантину рослин, Державної екологічної інспекції проводять дослідження вантажу та заміри щодо вмісту фосфорного ангідриду в повітрі та в продукції рослинного походження.

8 лютого працівники санепідслужби провели відбір проб повітря на станції «Ізов» (залізничний) на вміст фосфорного ангідриду і, зробивши певні дослідження, дійшли висновку, що вміст речовини в повітрі не перевищує встановлену норму.

У Держекоінспекції запевняють, що щоденно в пункті контролю знаходяться на чергуванні спеціалісти служби фітосанітарного контролю та Державної екологічної інспекції у Волинській області.

Скарг на стан здоров’я від працівників пункту контролю, залізничної станції та мешканців населеного пункту не надходило.

Контролюючі служби області ситуацію взяли під контроль.

Довідка

Фосфін – безбарвний газ із запахом часнику. Дуже отруйний. При його взаємодії з повітрям утворюється фосфорний ангідрид.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Якщо все так добре, як каже сан станція то чому не приймає польська сторона?
Відповісти
Тому що: "Митники оформили 72 залізничних вагони з вантажем насіння ріпаку, які згідно з контрактами, підлягали процедурі дегазації на території Республіки Польща.
Відповідно до технологічних нормативів, процес дегазації може проводитись лише за належних температурних умов, а саме – від +5 до +18C. З огляду на морози вагони з товаром були повернуті на митну територію України, де вони знаходяться у запломбованому стані."
Так буде зрозуміло?!
Відповісти
Останні новини
Токсичний ріпак не загрожує волинянам, – екологи
09 лютий, 2012, 15:58