Різновиди бітуму: його особливості, властивості і переваги*

Різновиди бітуму: його особливості, властивості і переваги*
Незамінним матеріалом в будівництві, який активно застосовується при монтажі покрівлі та укладанні асфальтного покриття, є бітум. Це практичний, довговічний, і головне, недорогий вид будматеріалу, одержуваний з нафти. Складається речовина з суміші вуглеводнів і таких похідних, як сірка, азот, кисень та інші. Великі обсяги цієї речовини необхідні при прокладанні асфальтних доріг, тому оптова його закупівля в Україні є актуальною.

Характеристики та властивості

Бітум володіє термопластичністю, тому в залежності від температури він може приймати різні стани — від рідкого до твердого. Якщо температура впливу висока, то він перетворюється в рідку пластичну масу, що володіє мінімальним рівнем плинності.

Стійкість до кислотного середовища виключає ймовірність розчинення під впливом кислот, води, солей і лугів. Рівень щільності цієї речовини становить приблизно 1,5 г/см, що робить навіть найтонший шар матеріалу повністю водонепроникним. Саме за рахунок цієї властивості він незамінний:

• при монтажі покрівлі з використанням руберойду;
• при укладанні доріг;
• в процесі гідроізоляції різних поверхонь.

Недоліком бітуму є така властивість, як старіння. Через певний час відбувається зміна властивостей і характеристик, в результаті чого підвищується крихкість і знижуються показники гідроізоляції. На зменшення терміну служби впливає вплив ультрафіолету. Він призводить до зниження кількості смолистих речовин в складі.

Переваги використання

Однією з найбільш затребуваних сфер застосування бітуму є дорожнє будівництво. При укладанні асфальту потрібна велика кількість цього виду нафтопродукту, використовуваного в якості сполучного компонента. Він перешкоджає проникненню в товщу асфальтного покриття вологи, тим самим виключаючи утворення тріщин.

Вибір бітуму в дорожньому будівництві обумовлений рядом наступних переваг:

1. Стійкість до непроникності води. Така особливість гарантує довгий термін служби дорожнього покриття.
2. Адгезійні властивості.
3. Відмінні клеючі здібності.
4. Відсутність деформації при механічних впливах.
5. Стійкість до впливу температурних коливань в широкому діапазоні.



Використовувати речовину можна при будь-якій температурі, а ціна на бітум 90 залежить від таких факторів, як обсяги поставки і характеристики купується речовини. Складовими компонентами продукту є нафтові масла (30-60%), смоли (20-40%), а також асфальтени (впливають на властивості тугоплавкості і твердість) і асфальтогеновие кислоти (відповідають за липкість).

Види і застосування

Залежно від складу і характеристик бітум класифікують на такі різновиди:

1. Природний або натуральний — з назви зрозуміло, що отримують його природним способом. Видобувається він з гірських порід, шляхом їх розчинення за допомогою спеціальних розчинників або методом нагріву. Природні речовини є високоякісними, використовують їх переважно при виготовленні лакофарбових матеріалів і герметиків.
2. Будівельний - продукт отримують методом нафтової перегонки з подальшим змішуванням з будівельними речовинами. Він стійкий до температурних перепадів і намокання. Крім того, володіє підвищеною опірністю до загоряння.
3. Дорожній - найбільш затребуваний вид нафтопродукту, що має високий коефіцієнт проникнення в середовище.

Властивості штучно одержуваних бітумів постійно вдосконалюються, що робиться для поліпшення якостей матеріалу. Реалізується це шляхом внесення різних добавок, що впливають на посилення відповідних параметрів.

Як правильно зберігати і перевозити

Бітум являє собою в'язку консистенцію, тому його зберігання і транспортування допускаються виключно в спеціалізованих ємностях. Температура зберігання цієї речовини повинна бути не менше 180 градусів. Зменшення цього значення призведе до застигання субстанції і втрати своїх властивостей.



Перевезення речовини від постачальника до споживача здійснюється на спеціалізованих транспортних засобах. Оптимальна температура підтримується за рахунок того, що ємності являють собою великі Термоси. З цистерни витягується субстанція самопливним способом, а застосування різного допоміжного обладнання неприпустимо.

В Україні відоме підприємство з постачання різних нафтопродуктів-компанія Branel. Наявність власного автопарку, багаторічного досвіду в сфері реалізації нафтопродуктів і великої кількості баз зберігання виводить організацію на лідируючі позиції.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: бітум
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.