Скандал на Дніпропетровщині: сиріт продавали за 4 тисячі доларів

Скандал на Дніпропетровщині: сиріт продавали за 4 тисячі доларів
В одному з сиротинців Дніпропетровської області вибухнув скандал.

Його спровокувало подвійне вбивство та самогубство в дитбудинку сімейного типу, - йдеться у сюжеті ТСН.

Нагадаємо, 21 липня у дитячому будинку сімейного типу на Дніпропетровщині чоловік зарізав падчерку та дружину, а сам повісився. Чиновники у справах дітей заявили, що родина не викликала в них ніяких підозр, бо без нарікань опікувалася дітьми вже п'ять років.

Сусіди ж родини розповідали, що діти боялися голову родини, а він всіляко знущався над ними. Пізніше один із вихованців родини підтвердив це та розповів, що чоловік змушував їх звати його "татом".

Правозахисники оприлюднили список сиріт - рідних братів і сестер, - яких розділили рішенням соцпрацівників Апостолівського району Дніпропетровщини, хоча Сімейний кодекс дозволяє таке лише в крайніх випадках.

Про розлучення родин правозахисники дізналися через анонімний лист. У ньому був список дітей, яких віддали на всиновлення, роз'єднавши з рідними братами та сестрами.

Загалом у нього налічувалося 14 малюків. Всі дані з анонімки підтвердилися, стверджує юрист правозахисного руху "Гідність" Олег Соловей.

"Забиралася маленька дитина, шукався покупець і продавали на всиновлення. Суми від $ 4 тис. і до десятки може йти за дитину", - повідомив Соловей з посиланням на людей, які бояться називати свої імена.



Керівник районної служби у справах дітей розмовляти з ТСН відмовилася, проте, в обласній службі таки дали коментар.

"Всі рішення приймалися в інтересах дітей. Чому б дитині не отримати батьків, яких він буде вважати рідними батьками і які за життя йому все дадуть", - заявила керівник обласної служби у справах дітей Ніна Тутова.

Водночас у прокуратурі кажуть, що розлучати рідних братів та сестер можна лише за виняткових обставин.

"Це важка хвороба, або коли діти проживають окремо один від одного, або інші обставини, які унеможливлюють їхнє влаштування, коли вже прийняті усі заходи, улаштування в одну сім'ю", - повідомив керівник відділу обласної прокуратури Дмитро Данилов.

Правоохоронці вже довели, що порушення при всиновленні були щонайменше у трьох випадках. Втім, перевірка ще триває. Але навіть якщо доведуть, що братів та сестер розлучили незаконно, вони навряд чи зможуть зустрітися бодай ще раз. Адже законодавство України гарантує таємницю всиновлення.

Малюки отримали не лише нові родини, а й нові імена, прізвища та дати народження.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.