Як правильно обрати тактичний одяг для туризму*

Як правильно обрати тактичний одяг для туризму*
Захист від вітру і вологи, стійкість до пошкоджень, комфорт і свобода пересування — всім цим умовам відповідають сучасні матеріали тактичного одягу і спорядження для туризму. Магазин https://militarist.ua/catalog/clothes/ пропонує широкий асортимент тактичного одягу, туристичного спорядження та екіпірування для охоти. Що можна дізнатися з етикеток одягу і які матеріали вибрати, щоб з комфортом гуляти по гірських стежках?

Природа чи сучасні технології


У пошуках куртки, толстовки або похідні штани, прочитавши кілька описів, можна побачити, що в композиції переважає поліестер. Це не випадково — натуральні волокна, хоча і естетичні і приємні для шкіри, не працюють на 100% при великих навантаженнях.

Бавовна вільно пропускає повітря, але волога випаровується повільно. Бавовняний одяг, хоча і ідеально підходить для літніх прогулянок, лазіння або швидкої ходьби, відразу ж вбирає піт. Якщо не хочеться стомлюватися вологою одягом, досить змінити футболку — якщо з собою є запасна модель. Зимові вовняні светри теплі, як грубки, але вони досить важкі і їх волокна «кусаються» — коли трохи потієш, а цей неминучий при тривалій прогулянці свербіж може бути нестерпним.

Виробники матеріалів для тактичного одягу знають про ці недоліки і розробляють свою продукцію таким чином, щоб усунути дискомфорт без зниження якості або комфорту носіння. Синтетичні футболки з хороших матеріалів не менше ніжні, ніж їх бавовняні аналоги, і водночас вони відводять вологу з шкіри і швидко сохнуть. В результаті навіть при інтенсивних зусиллях користувач залишиться приємно свіжим. Краще замінити важкий светр на легкий флісовий, який зігріє і дозволить шкірі дихати.

Термоактивна білизна - матеріали


Перший шар одягу знаходиться в безпосередньому контакті зі шкірою, тому термоактивна білизна повинна мати гладку, приємну на дотик текстуру. Матеріал також повинен постійно збирати надлишки поту з шкіри і виводити його назовні, щоб волога могла вільно випаровуватися. Еластичність також є важливим питанням. Перш за все, термобілизна не повинно якимось чином обмежувати руху. Футболки і труси повинні щільно прилягати до тіла, щоб легко «сидіти» навіть під приталеними брюками і світшотами.

Сучасні синтетичні волокна відповідають всім перерахованим вище критеріям. На ринку можна знайти нижню білизну з поліестеру, поліаміду і еластану, що поєднуються в різних пропорціях. Окремі компанії також розробляють запатентовані технології, які збільшують проникнення повітря та прискорюють сушку матеріалів (наприклад, IQ Dry Tech).

Також широко використовуються антибактеріальні покриття, які блокують розвиток неприємних запахів, в тому числі іони срібла або охолоджуюча пряжа Coolmax. Натуральна вовна мериноса в поєднанні з синтетичними волокнами при виробництві зимової термоактивної білизни і шкарпеток також володіє схожими властивостями.

Куртки і брюки - матеріали


І тут синтетика однозначно переважає над натуральними матеріалами. Похідні куртки і штани найчастіше виготовляються з поліестеру або поліаміду, більш відомого як нейлон. Обидві пряжі одночасно легкі і дуже міцні, нейлон трохи жорсткіше еластичного поліестеру. Використання техніки Ripstop — вплетення більш товстих ниток в структуру тканини — додатково збільшує стійкість матеріалу до стирання і розриву.

Водонепроникний і дихаючий верхній одяг


Матеріалу куртки або штанів мало. Адже головне завдання верхнього одягу — захист від несприятливих погодних умов — зливи або пронизливого вітру — і ніяка тканина не витримує їх тривалого впливу. Хороша повітропроникність також важлива, оскільки вона дозволяє повністю видалити вологу з шкіри.

Щоб поєднати обидві функції, виробники верхнього одягу покривають матеріали мембранами або просоченнями з мікропористої структурою. Отримані канали мають менший діаметр, ніж молекули води, тому одяг не промокає. Мікропори, своєю чергою, ширше, ніж молекули водяної пари, які потім можуть вільно йти в атмосферу.

Найпопулярнішими мембранами для туристичного одягу є GoreTex, Sympatex або Pertex.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.