Територію луцького заповідника хочуть зменшити

Територію луцького заповідника хочуть зменшити
У Луцьку пропонують зменшити площу державного історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» до суми площ лише охоронних зон навколо пам’яток.

Про це йшлося 24 липня під час комісії з благоустрою Луцької міської ради.

Як повідомив начальник управління містобудування та архітектури міськради Юрій Казмірук, таку пропозицію вносить управління містобудування та архітектури Волинської обласної державної адміністрації. Він нагадав, що заповідник підпорядковується ОДА і нею ж фінансується.

Зі слів головного архітектора Луцька, нині немає юридичних меж заповідника. Це створює різні колізії і юридичні плутанини. Пропонується чітко визначити межі заповідника. Одночасно пропонується чітко визначити так звані охоронні зони навколо пам’яток і зменшити територію заповідника лише до цих зон.

«Зменшити зону, де не можна щось робити», - пояснив Казмірук. Ідеться про обмеження будівельної та господарської діяльності в заповідних зонах. У луцькому заповіднику її пропонують зменшити.

Нагадаємо, подібну ідею вже висловлював головний спеціаліст з питань реставрації та реконструкції управління містобудування та архітектури Волинської ОДА Петро Троневич. Це викликало заперечення в пам’яткоохоронців. Так, голова ГО «Громадська рада Волині» Ігор Левчук вважає, що зменшення зони заповідника знівелює саму ідею збереження пам’яток і, фактично, розв’яже руки забудовникам.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Розбазарили заповідник, роздерибанили землі, знищили пам'ятки, а зараз хочуть прикритись, щоб не відповідати. Бездарний Троневич добре заробляв на довідках і погодженнях, а сидіти не хоче... Зменшення охоронної зони це фактичне зникнення заповідника. Від нього і так нічого вже не лишилось крім купки чинуш в дирекціції, які заробляють у власну кишеню...
Відповісти
Підтримую "щит". Зменшення площі заповідника - це шлях до "законного" дерибану землі. сьогодні на цю "законність" націлились багато круків-стервятників. Вона дасть можливість закрити історичні памятники і памятки складами, офісами, палацами скоробагатьків. Якщо ціль поставлена, вона здійсниться. Перешкод вже немає - вони подолані.
Відповісти
всем все пох
Відповісти
Останні новини
Територію луцького заповідника хочуть зменшити
24 липень, 2013, 16:24