У львівській лікарні зробили унікальну операцію з допомогою робота-хірурга. ФОТО

У львівській лікарні зробили унікальну операцію з допомогою робота-хірурга. ФОТО
У Львівській лікарні швидкої допомоги вперше серед неприватних медичних установ в Україні виконали операцію з допомогою хірургічної роботизованої системи Da Vinci при діафрагмальній грижі.

Про це інформують на сторінці медзакладу у facebook.

«Такий мегасучасний робот-хірург дає не тільки ювелірну точність рухів у важкодоступних ділянках людського організму, мінімізує пошкодження тканин пацієнта через відсутність тремору рук хірурга, але й зменшує кількість ускладнень у післяопераційному періоді!", - йдеться в дописі.

50-річний мешканець Бродів поступив до лікарні з підозрою на шлунково-кишкову кровотечу. Провівши необхідне обстеження, у нього виявили діафрагмальну грижу та гастроезофагеальну рефлюксну хворобу.


«Простіше кажучи, частина шлунку через отвір у діафрагмі змістилась з черевної порожнини у грудну, викликаючи печію, болі при ковтанні та кровотечі. Умовний «клапан» між стравоходом і шлунком був відсутній», - пояснюють у лікарні.

Команда медиків Центру хірургії прийняла рішення виконати операцію саме з використанням роботизованої системи Da Vinci.


Вся система складається з трьох елементів. Це консоль хірурга – робоче місце хірурга, що працює з допомогою спеціальних джойстиків та високоточних інструментів, консоль пацієнта – руки робота, які дають змогу здійснювати рухи з поворотом на 360 градусів, а також 3D-візуалізаційна система, що поєднує консолі хірурга та пацієнта.

Таким чином з допомогою цих сучасних спеціальних систем команда хірургів перемістила частину шлунка, що заходила в грудну порожнину, зміщуючи його в черевну порожнину. При цьому вони сформували новий «клапан», без якого неможливо відновити правильну роботу органів і систем, що постраждали через зміщення органів у середостіння. Адже коли «клапан» перестає працювати, шлунковий вміст подразнює стравохід. Це в свою чергу часто причиняє виразки, кровотечі, рубцеві звуження стравоходу та навіть злоякісне переродження.


Операція тривала близько 6 годин. Пацієнт уже пробудився та перебуває в палаті інтенсивної терапії.

"Ми ж дякуємо всій команді хірургів – Артуру Гураєвському, Андрію Стасишину, Віталію Колодію, нашому колезі і доброму другу, хірургу Андрію Дворакевичу, а також всій нашій анестезіологічній службі, яку очолював Віктор Юрченко, нашим медичним та молодшим медичним сестрам, всім, хто брав участь в операції", - йдеться в дописі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У львівській лікарні зробили унікальну операцію з допомогою робота-хірурга. ФОТО
09 грудень, 2020, 22:23