Що робити людині, якій погрожують?*

Що робити людині, якій погрожують?*
Як часто в повсякденному житті люди стикаються з погрозами? Практично щодня. І якщо деякі з них нешкідливі і спрямовані виключно з метою морального тиску, впливу на людину, то певна частина - це реальна передумова вчинення протиправного діяння, яким може бути заподіяний як фізичний, так і моральний збиток людині.

Коли потрібно побоюватися погроз, робити невідкладні заходи, звертатися до адвоката і в правоохоронні органи, і що робити, коли вам надходять погрози? Давайте все це розглянемо в сьогоднішній статті.
Самі по собі загрози, якщо вони не підкріплюються жодними діями, в більшості випадків є лише інструментами морального впливу і не тягнуть за собою жодних правових наслідків і тим більше залучення до кримінальної відповідальності.

Такі висловлювання про наміри кваліфікуються, як кримінально каране діяння, якщо загрожують:
пошкодженням майна (стаття 195 КК);
вчиненням терористичного акту (стаття 258 КК);
викрасти або використати радіоактивні матеріали (стаття 266 КК);
вбивством (стаття 129 КК).


У повсякденному житті при конфлікті між людьми найчастіше загрожують заподіянням тілесних ушкоджень, псуванням або знищенням майна, а також вбивством.

При надходженні загрози можна відразу звернутися до адвоката, який розбереться в ситуації, підкаже алгоритм дій і при необхідності звернеться до правоохоронних органів. Більш детально на сторінці https://turii.com.ua/service/advokat-u-kriminalnih-spravah/. Як показує юридична практика, в більшості випадків кримінальні виробництва не відкривають, але в разі реальної, підтвердженої загрози, людина заручається підтримкою держави і його захищають.

Кримінальна відповідальність за погрози


Ми вже розглянули можливі кримінальні правопорушення за погрози, які містяться в Кримінальному кодексі. є ще ряд загроз, які виражаються у відношенні конкретних осіб - співробітників правоохоронних органів, суддів, народних засідателів, присяжних, свідків, захисників, державних діячів, службових осіб і т.д.

Давайте більш детально зупинимося на відповідальності за погрозу вбивством, встановлену статтею 129 КК.
Важливо! Відповідальність настає лише в тому випадку, якщо мають місце реальні підстави побоюватися здійснення дій, зазначених у погрозах.

У таких справах потрібно надавати незаперечні докази і величезну роль грає відношення потерпілої особи до погроз - він повинен реально побоюватися і усвідомлювати, що загрози можуть стати реальними діями.

Що стосується відповідальності, то Кримінальним кодексом встановлено такі види покарання:

арешт на строк до 6 місяців;
обмеження свободи до 2 років.


А ось, якщо погрози вбивством надходили на тлі національної, расової або релігійної нетерпимості, або виражалися членом організованої групи, то судом може бути застосовано покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

Більшість людей губляться в разі надходження в їх адресу погроз і не розуміють, які дії необхідно зробити. У подібних ситуаціях, коли є підстави вважати, що загрози можуть перерости в реальні протиправні дії, потрібно відразу звернутися до адвоката.

Під час первинної консультації адвокат збере необхідну інформацію і розповість алгоритм дій. В першу чергу необхідно:

зафіксувати будь-яким зручним способом (аудіо-, відеозапис, інші матеріальні носії, фотографії тощо) обставини, спосіб і факт погроз;
описати характер загроз;
якщо погрози надходять в телефонному режимі, постаратися якомога більше дізнатися про особистість яка загрожує.


Важливо! Ні в якому разі не потрібно відповідати на загрози агресією. Потерпілий повинен вести себе максимально стримано.

Обов'язково адвокати радять створювати резервну копію доказів (скріншотів, записів). Це може бути будь-який матеріальний носій або хмара.

При наявності вагомих підстав і доказів адвокат зверніться із заявою про відкриття кримінального провадження, представлятиме інтереси потерпілого на стадії досудового розслідування та під час розгляду справи по суті.

У будь-якому випадку поблажливо і недбало ставитися до погроз не потрібно, особливо, якщо у вас є хоч маленька частка підстав вважати, що все сказане на вашу адресу може в будь-який момент стати реальністю. На жаль, іноді це призводить до настання непоправних наслідків.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
яке покарання за погрози фізичною розправою?
Відповісти
Що робити коли погрожують з в'язниці
Відповісти
Що робити якщо погрожують, написати заяву на вас де ви нічого з цієї заяви не зробили?
Відповісти