Робота в Польщі: ким працюють та скільки заробляють українці?

Робота в Польщі: ким працюють та скільки заробляють українці?
Для більшості українців 2020-й рік виявився непростим. А особливо це стосується тих людей, які працювали за кордоном, у тому числі й в Польщі. Робота за кордоном на початку пандемії коронавірусу викликала безліч запитань. Люди не знали що робити: залишатися працювати в Європі чи їхати додому. Проте пізніше ситуація стабілізувалася та стало зрозуміло, що життя продовжується та можна працювати далі. Тож робота в Польщі й надалі залишається хорошим варіантом заробити в декілька разів більше, ніж в Україні. Основне – влаштуватися легально. А підшукати хорошу вакансію Вам допоможуть фахівці кадрової агенції Visa-Pro. Проте багато людей і досі думають: чи варто зараз їхати за кордон працювати?

Безумовно, робота в ЄС має свої переваги:

висока зарплата;
високий рівень життя;
можливість працювати офіційно;
відсутність ризиків;
можливість подорожувати у вільний час.
Що стосується роботи в Польщі, то є хороші новини – у 2021 році польський уряд планує підняти розмір мінімальної зарплати. Так, погодинна зарплата збільшиться з 17 PLN/год брутто до 18,3 PLN/год.

Тепер подивимося, які вакансії пропонують польські роботодавці і яку зарплату вони готові платити українським працівникам.

Вакансії для жінок
На сьогоднішній день найпопулярнішими вакансіями для жінок є:

пакувальниця;
повар;
працівниця складу;
швачка;
сортувальниця;
покоївка;
доглядальниця.


На яку зарплату можна розраховувати? Все буде залежати від кількості пропрацьованих годин, адже на більшості вакансій для жінок пропонують погодинну оплату. Наведемо декілька прикладів: оплата швачки – 14-16 PLN/год, працівниця складу – 13-16 PLN/год, пакувальниця – 12-14,5 PLN/год, сортувальниця – 13 PLN/год.

Вакансії для чоловіків
Що стосується чоловіків, то для них є ще більше актуальних вакансій, зокрема:

будівельник;
вантажник;
працівник на виробництво;
електрик;
ордер-пікер;
водій;
кладовщик;
різноробочий та ін.


Також наведемо кілька прикладів із зарплатами. Так, працівник на виробництво заробляє близько 14-16 PLN/год, будівельник – 14-20 PLN/год, ордер-пікер – 12-15 PLN/год, електрик – 12-20 PLN/год, різноробочий – 11-15 PLN/год, водій – 35-75 PLN/год.

Тож чим більше годин на день та днів на тиждень Ви будете працювати, тим вищою буде зарплата. Наприклад, можна працювати 5 днів, а можна 6 днів на тиждень. Звичайно, другий варіант буде більш вигідним, якщо Ви хочете отримати більшу зарплатню.

Процедура працевлаштування в Польщі
Перш за все потрібно знайти кадрову агенцію, яка має ліцензію на офіційне працевлаштування за кордоном. Чому це важливо? Тому що якщо Ви звернетеся до посередника без ліцензії або почнете шукати роботу в Польщі через Інтернет, може бути високий ризик того, що Ви потрапите до рук шахраїв. Таке ставалося неодноразово, тому варто убезпечити себе та подумати про своє здоров’я та безпеку, адже Ви будете працювати в іншій країні.

Другий етап: Ви повідомляєте співробітникам агенції, що ви знаєте та вмієте, які Ваші переваги та на яку посаду хотіли б влаштуватись, яку сферу обрати. Перевагою є знання польської та англійської мови, наявність водійських прав. Хоча влаштуватися без знання мови – не проблема. А вивчити основні слова, щоб порозумітися, Ви зможете дуже швидко.

Третій етап: Ви обираєте вакансію з усіх запропонованих варіантів. Варто проаналізувати все:

де знаходиться роботодавець;
які умови праці пропонують;
яку зарплату будуть виплачувати;
чи будуть пропонувати житло та харчування та ін.


Четвертий етап: збір документів, необхідних для виїзду за кордон. Ви отримаєте від роботодавця запрошення та зможете оформити робочу візу в Польщу. Це дасть Вам змогу працювати по контракту та бути впевненими, що Ви отримаєте за свою працю ті гроші, про які було домовлено заздалегідь.

П’ятий етап: безпосередньо Ваш виїзд за кордон, облаштування та початок роботи.

Тож Ви самі можете побачити: нічого складного у процедурі працевлаштування немає, а вигоди значно переважають над ризиками, особливо якщо звернутись до ліцензованої кадрової агенції, яка допоможе влаштуватись легально.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.