Держстат відзначає зростання роздрібної торгівлі в Україні*

Держстат відзначає зростання роздрібної торгівлі в Україні*
За повідомленнями державної служби статистики, за минулий період 2020 року в країні зафіксовано зростання обсягів роздрібних продажів. Показник збільшився на 8% в порівнянні з аналогічним періодом 2019 року. Незважаючи на весняний локдаун, найбільший ринок продажів країни - столичний - виріс на 17% з січня по жовтень.

Локдаун як додатковий стимул для продажів



Рівень продажів в роздрібній торгівлі тримався в фазі помірного зростання до кінця літа. З початком же осені спостерігається різкий стрибок: вересневі показники зросли на 11,6%, а жовтневі - на 15,2%. Аналітики Промокодіус (компанії, що надає коди на знижки в магазинах і сервісних центрах) відзначають, що динамічне зростання попиту на дисконти можна безпосередньо пов'язати з локдауном. Українці менше відвідували закордонні магазини в поточному році, що відбилося на обсязі внутрішніх продажів.

Непрямим підтвердженням цього факту є збільшення попиту на споживчі товари, брендовий одяг та взуття. Багато виробників і магазини також стимулюють споживчий попит введенням знижок, бонусів, акцій. Наприклад, за посиланням https://promocodius.com/ua/shops/promokody-intertop купони на фірмовий одяг Інтертоп. Не відстають і інші магазини. Незважаючи на це, очікування деяких експертів з приводу рівня продажів в 2020 досить скромні: інвестори з Concorde Capital вважають, що підсумковий обсяг збільшиться на 9%, що на 1,3% менше, ніж в минулому році.

Карантин вихідного дня - перші наслідки



Не додає оптимізму і статистика продажів першого уїк-енду, коли всі магазини в країні, крім продовольчих, були закриті. Експерти українського процесингового центру повідомили, що обсяги впали на 45% в порівнянні з попередніми суботою і неділею. За даними Райффайзен Банку Аваль, 14 і 15 листопада кількість оплат картою за допомогою терміналів магазинів впало в середньому на 39%. Він же зазначив, що статистика може виглядати гірше, якщо розглядати окремо показники супермаркетів і торгових майданчиків, що пропонують непродовольчі товари.

Проте, загальна тенденція зростання продажів зберігається. За повідомленнями ЗМІ, тільки за перше півріччя 2020 в країні відкрилося більше 300 супермаркетів, причому АТБ навіть увійшов до списку Forbes як одна з найбільших компаній України. Будівельний супермаркет «Епіцентр» і «Леруа Мерлен» відкрили нові магазини. Відзначається і збільшення торгових точок, що пропонують електроніку, косметику, товари для будинку.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Держстат відзначає зростання роздрібної торгівлі в Україні*
10 грудень, 2020, 14:58