Ефективні способи збереження енергії*

Ефективні способи збереження енергії*
Ще весною цього року Кабінет міністрів України запропонував розглянути антикризову програму для покращення економічної ситуації в Україні у зв'язку з COVID-19. Із травня тарифи на електроенергію підвищилися. Наприкінці 2020 року українці очевидно слід чекати, що тарифи на комунальні послуги знову зростуть. У такій ситуації без заощадження електроенергії і газу звичайним пересічним українським громадянам не обійтись. Пропонуємо декілька порад з приводу цього.

Три найголовніші кроки, які потрібно зробити



Споживачу електроенергії потрібно знати, що:

- електроенергія, використана понад установлені норми, оплачується за більш високим тарифом. Норматив не залежить ні від кількості осіб, що проживають в квартирі, ні від її розмірів. Тому бажано не перевищувати норму;

- одно тарифні електролічильники рахують спожиту електроенергію за єдиною вартістю за кіловат незалежно від часу доби, а багатотарифний - за різною вартістю за кіловат в різні часові проміжки. Сам по собі багатотарифний прилад обліку не призводить до економії електроенергії, але саме перехід на розрахунки за спожиту електроенергію за диференційованими тарифами дозволяє споживачу заощаджувати. Установивши електронний лічильник, можна вночі користуватися потужними домашніми приладами. У його конструкції абсолютно немає механічних складових, струм безпосередньо надходить на напівпровідники і мікросхеми, які і ведуть облік витраченої електроенергії. Вся інформація в пристрої міститься виключно у цифровому вигляді і також надходить на електронне табло.

Вибір відповідної системи тарифів забезпечить новий постачальник природного газу і електроенергії. Більш детальну інформацію можна отримати на сайті компанії «Megawatt».

Освітлення і побутові прилади



Декілька нескладних дій допоможе значно зекономити електроенергію:

- Заміна звичайних ламп розжарювання на компактні енергозберігаючі люмінесцентні або світлодіодні лампи. Енергозберігаючі лампи споживають енергії приблизно на 80% менше, ніж традиційні лампи розжарювання, а служать в 8-10 разів довше.

- Розумне використання пральної машини. Вона не повинна працювати вхолосту. Барабан машини повинен бути заповнений на ту кількість кг, які вказані. Не дуже брудну білизну немає необхідності прати, нагріваючи воду до 60-90 градусів.

- Потрібно вимикати телевізори, акустичні системи, мікрохвильовки, комп'ютери, принтери. У «сплячому» режимі вони також споживають електроенергію.



- Під час придбання електроприладів та побутової техніки бажано звертати увагу на клас енергоспоживання побутових приладів. Найекономніший - клас А. При виборі холодильника потрібно звертати увагу на його обсяг, при виборі пральної машини - на її місткість.

- Потрібно правильно вибирати місце для холодильника. Якщо поставити холодильник близько зовнішньої стіни приміщення, то можна заощадити близько 20-30% на його роботу, але не поруч з кухонною плитою чи батареєю. Розморожувати холодильник варто частіше: намерзання на внутрішніх стінках холодильної камери значно збільшує енергоспоживання.

- Під час прасування речей бажано заздалегідь вимикати праску і догладжувати залишки білизни, поки він не охолоне. При виборі праски потрібно звертати увагу на наявність терморегулятора і вимикача на ручці.

- Кип’ятіння води в електрочайнику потрібно планувати: не варто наповнювати чайник повністю, щоб зробити одну чашку кави.

- Максимальне використання безкоштовного денного світла. На вікнах слід повісити не тільки гарний тюль, а той що поглинає небагато світла.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.