Глина, молоко і висока температура: волинська мастриня розповіла про свою техніку у гончарстві. ВІДЕО

Глина, молоко і висока температура: волинська мастриня розповіла про свою техніку у гончарстві. ВІДЕО
Жителька міста Ківерці Людмила Костюк виготовляє вироби з глини. Вдома вона облаштувала майстерню та передає свої знання та досвід усім охочим.

У родині, розповідає майстриня, гончарством ніхто не займався, - пише Суспільне.

Захоплення у неї виникло випадково, коли побачила гончаря в центрі міста за робочим процесом.

"Самостійно знайшла навчальний заклад та почала навчатися. Опановувала гончарний круг довго, навчання давалося важко, не виходило центрування, різні форми виробів", - говорить Людмила Костюк.

Майстриня виготовляє посуд, підсвічники, вази, горщики для вазонів, декоративні лампи і прикраси. Її вироби, каже гончарка, екологічно чисті, використовує матеріали, що не шкодять здоров’ю. Працює у техніці молочної кераміки. Таке виготовлення дозволяє глиняним виробам не пропускати воду. Використовує лише молоко і високу температуру, - каже гончарка. Для декору посуду майстриня не використовує лаку та неприродних елементів, глину просто загладжує гладеньким камінцем.

Процес виготовлення виробу нелегкий. На роботу, каже Людмила Костюк, витрачає майже тиждень: один день майстриня виготовляє виріб на гончарному крузі, потім він підсихає два дні, після того - декор, який також має висохнути. Лише після того виріб потрапляє до печі, де випалюється впродовж доби і охолоджується ще 24 години.

Гончарному ремеслу майстриня навчає інших.

"Те, що людина любить, на те й у неї має бути талант, інше питання, коли розкриється цей талант. Ремесло часом випробовує людину і не відразу дається", - резюмує Людмила Костюк.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Гарна жіночка, гарну справу робить, але дуже затратно. Адже молоко є досить не дешевим продуктом, який заслуговує на кращий застосунок ніж додавання до глини. Старим майстрам давно відома техніка гівняної кераміки: в вологу глину додається звичайне людське лайно, добре вимішується і, в залежності від його кількості, гарно получаються фігурки пожежників, поліцаїв, податківців, тощо. Дешево і сердито, а перед професійними святами від клієнтів відбою не буде. Головне, не казати нікому рецептури. Це абсолютно не жарт, бажаєте, прогугліть копроліти (скам'янілі екскременти) та спробуйте знайти скам'яніле молоко.
Відповісти
Останні новини
Глина, молоко і висока температура: волинська мастриня розповіла про свою техніку у гончарстві. ВІДЕО
27 грудень, 2020, 18:27