Західний Буг ‒ у ТОП-5 найбрудніших річок України

Західний Буг ‒ у ТОП-5 найбрудніших річок України
Ріка Західний Буг потрапила у перелік 5 найбільш забруднених річок України.

Нині в державі не залишилося чистих річок, - пише Кореспондент.

У деяких з них все складніше знайти воду у гримучій суміші сільськогосподарських добрив, каналізаційних і промислових стоків.

Дослідники Національної геофізичної обсерваторії назвали найбільш забрудненими річками в Україні Сіверський Донець, Дністер, Сулу, Західний Буг та Кальміус. Так, у Західному Бузі вміст азоту перевищує гранично допустиму концентрацію у 15 разів, а важких металів - у вісім разів. А у притоках Дністра - Тисмениці, Опирі, Лимниці, Бистриці Надвірнянській - сполук марганцю більше норми у 29 разів, а міді у 41.

Фахівці говорять про тушки риби, які спливають черевом догори у притоці Західного Бугу, річці Полтва. Риба у таких річках не просто гине, а зникає цілими видами.

В цілому, за підрахунками вчених, поголів'я риб за останні десятиліття зменшилося мінімум у 100 разів, стали дрібнішими й самі особини. Тяжка ситуація і у дніпровських водосховищах - Київському, Каховському, Кременчуцькому і Дніпродзержинському.

Вміст марганцю і міді в них деколи перевищують норму вже у 80 разів. А ось у притоках Дніпра - Прип'яті, Тетереві, Ірпені, Десні та інших - вміст заліза, марганцю й міді перевищує норму у деяких випадках в 18, 57 і 40 разів відповідно. Медики б'ють на сполох, попереджаючи про небезпеку купання в такій воді.

За їхніми словами, це може викликати шкірні хвороби, а тривале вживання такої води як питної, навіть після очищення на водоканалах, - ураження центральної нервової і серцево-судинної систем, а також кишково-шлункового тракту.

Як з'ясувалося, забруднені річки є не тільки на сході країни, але і у західних, і в південних регіонах. Однак у кожному із них - свої джерела забруднення. Так, у Центральній Україні, де протікає Дніпро, це мінеральні добрива, які масово використовуються в сільському господарстві.

Сіверський Донець страждає від продуктів "життєдіяльності" нафтохімічних комбінатів і шахт, а Західний Буг - від каналізаційних стоків. Причому з цих водоймищ жителі країни отримують близько 70% питної води.

Крім того, фермери, використовуючи річкову воду для зрошення полів, ризикують зняти токсичний урожай: шкідливі речовини, концентруючись у верхньому, найбільш родючому, шарі отруюють рослини.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Західний Буг ‒ у ТОП-5 найбрудніших річок України
26 липень, 2013, 15:49