Вирощування малини на ділянці*

 Вирощування малини на ділянці*
Малина - популярний садовий чагарник, який легко вирощувати. Можна виростити як літні, так і осінні сорти: всього кілька рослин винагородять великою кількістю фруктів з середини літа до середини осені. Якщо в результаті урожай буде великим, малину можна заморожувати і готувати з неї джеми, соуси і десерти.

Саджанці малини прекрасно себе почувають на родючих, слабокислих ґрунтах, що містять вологу, добре дренованих і вільних від бур'янів.

Малині не подобається вологі і крейдяні грунти. Для досягнення найкращих результатів потрібно садити на сонячному місці. В ідеалі слід розташовувати ряди з півночі на південь, щоб вони не затінювали один одного.

Квітки малини самозапліднюються і запилюються комахами, тому краще уникати дуже вітряних місць. Крім того, бічні гілки деяких сортів дуже довгі і можуть ламатися на вітрі.

Щорічний догляд


Ранньою весною потрібно розпорошити універсальне добриво навколо підстави рослин, потім додати мульчу з садового компосту або добре перепрілого гною. Це запобігатиме зростанню бур'янів. У посушливі періоди необхідний полив.

Регулярна щорічна обрізка призведе до отримання більш здорових рослин і кращої якості врожаю.

Після збору річного врожаю потрібно обрізати плодоносні стебла до рівня землі.

Слід вибрати найміцніші молоді пагони, які виросли за сезон, приблизно по шість-вісім на рослину, і пов'язати їх на відстані 8-10 см один від одного вздовж дротяних опор. Вони принесуть плоди наступного літа.

Решта молоді стебла потрібно видалити.

Малину можна садити в будь-який час сезону спокою, з листопада по березень, за умови, що грунт не промерзла і не заболочена. Вона продається у вигляді саджанців з корінням.

Більшість людей вирощують річну малину, яка дає врожай на початку літа. Також можна купити малину осіннього плодоношення, урожай якої поспіє з кінця серпня по жовтень.

Малину зазвичай садять рядами і вирівнюють по дроті. Але якщо сад невеликий, вирощувати можна в спеціальних контейнерах, або посадити кілька одиночних кущів.

Посадка


Перед посадкою потрібно очистити ділянку від багаторічних бур'янів, так як з ними важко боротися, коли малина вкорениться. Далі ділянку перекопують і удобрюють добре перепрілим гноєм.

Рослини розміщуються на відстані 45-60 см одна від одної, якщо садити їх рядами. Зверху кладе мульча з об'ємного органічної речовини товщиною 7,5 см. Варто уникати лужного грибного компосту або занадто густого гною, який може спалити нові паростки.

Після посадки слід обрізати стебла на відстані 25 см від землі.
Поодинокі рослини малини можна вирощувати в контейнерах діаметром 38 см з 80-процентним універсальним компостом на основі суглинку, прив'язавши гілки до спиць.

Компост потрібно підтримувати у вологому стані і щомісяця протягом вегетаційного періоду підгодовувати його рідкими добривами загального призначення. У районах з жорсткою водою краще використовувати зібрану дощову воду.

Малиний жук - це основна проблема малини. В середині літа на кінці стебла утворюються сухі плями, і часто всередині плоду можна знайти невелику білу личинку.

Можна зірвати заражений плід, але це не зупинить поширення. Якщо немає часу і можливостей боротися з жуком, краще вирощувати рослини з осіннім плодоносінням, які менше страждають.

Фітофтороз малини - серйозне грибкове захворювання. Влітку листя на плодових пагонах засихають, їх підстави стають темно-коричневими, а кора може розколотися. Деревина стає дуже крихкою, тому гілки легко обламуються біля основи.

Слабкі і ті, які знаходяться в стресовому стані рослини більш сприйнятливі до фітофторозу, тому слід добре поливати малину і замульчувати перепрів гноєм навколо підстави, щоб запобігти висиханню.

Якщо слідувати рекомендаціям, малина буде добре рости і плодоносити.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.