Яка доля чекає на пам'ятку архітектури у Луцьку, яку понищили без дозволів

Яка доля чекає на пам'ятку архітектури у Луцьку, яку понищили без дозволів
Розповіли, що чекає на пам'ятку архітектури на Сенаторки Левчанівської, 5, де в останні дні грудня вибили несучу стіну.

Про це повідомив начальник відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради Олександр Котис на своїй сторінці у фейсбуці.

За словами Котиса, подальшого втручання в фасад будівлі не буде. Різьблену підбалконну плиту, яка становить найбільшу архітектурно-історичну цінність, вже не чіпатимуть. Вона залишається неушкодженою.

Окрім того, нижні бічні "тумби" з декоративними білими трикутниками відновили, хоча, зі слів посадовця, і формально.

"Із власником підписано охоронний договір, де прописана його відповідальність за самовільні дії і необхідні кроки у випадку подальших перепланувань. Нагадаю, охоронний договір - це обов'язкова умова, затверджена Кабінетом Міністрів для всіх користувачів та власників (щойно виявлених) пам'яток. Із трьох власників у цьому будинку договір підписано із двома, із третім ще в процесі", - зазначив Олександр Котис.

Він відзначив, що повертати мурування стіни до попередньої конфігурації немає сенсу, оскільки під час розбирання вдалося чітко встановити, що вона є радянською, не відповідає автентичній ширині вітринного отвору, а також вдалося встановити конфігурацію первинного отвору. Ширина, яка є зараз, відповідає первинній.

"Водночас це не вичерпує справи, адже над ситуацією ще працює поліція та відділ державного архбудконтролю. Юридичний департамент розглядає можливість судового позову", - додав начальник відділу охорони культурної спадщини.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Що заважає ЗАЧЕПИТИ нове зелене вікно з дверима і виконати в стилі різбленої підбалконої плити? Можливо фото чи кресленики випадково знайдуться!
Відповісти
Багато галасу даремно
Відповісти
а як він отримав дозвіл без охоронного договору?
Відповісти
Котис - робота в міськраді не для тебе ! Йди собі пописуй статейки про шось старе і минуле ! Звільни місце для професіонала - управлінця !
Відповісти
"Охоронний" договір - формальне рабство для власника площі. Воно прямо спонукає продавати архітектурні пам'ятку, що позбавитись від мороки і купи вимог від різних державних холуїв.
Відповісти