Які функції інтеркулера в транспортному засобі*

 Які функції інтеркулера в транспортному засобі*
Важливою частиною рухової системи є інтеркулер. Він забезпечує охолодження повітряного потоку, що проходить через наддуву турбокомпресора. Не менш важливу роль відіграє патрубок інтеркулера, оскільки він необхідний для надійного з'єднання. І якщо ця деталь буде деформована або пошкоджена, то це призведе до втрат тепла.

Що собою являє інтеркулер


Ця деталь є проміжним елементом, в системі, покликаної подавати повітря в циліндри двигуна. Причому інтеркулер потрібен як для дизельних агрегатів, так і для бензинових двигунів. Головне його завдання - це зниження температури повітря, що поступає. Для цього збільшується його щільність, і в цілому це дозволяє забезпечити надходження горючої суміші і стабільний тиск в циліндрах.

Щоб зрозуміти функції інтеркулера, потрібно згадати, що чим нижче температура повітря, тим вище його щільність. А при збільшенні цього показника більше повітря надходить у двигун, і тиск в циліндрах посилюється. Досвідчені водії знають, що влітку, в нічний час, коли повітря прохолодніше, мотор автомобіля працює краще.


Наскільки ефективним є використання інтеркулера


Важливо не просто з'ясувати, що таке інтеркулер, але і розібратися в його ефективності. Основні завдання цієї деталі - охолодження повітря, що поступає і регулювання тиску за рахунок опору повітряного потоку. Причому існують певні обмеження щодо зниження і підвищення тиску.

При визначенні ефективності інтеркулера враховуються такі чинники, як:

відведення тепла (він повинен бути максимально можливим);
показники тиску;
збільшення рівня інерції потоку.


Найбільш простим показником ефективності буде рівень зниження температури повітря. До температури зовнішнього середовища її знизити не вдасться, але навіть якщо вдасться виконати це завдання на 70%, це буде вважатися високою ефективністю.

Чому інтеркулер може вийти з ладу


Виходячи з вище викладеного, робота інтеркулера дуже важлива. І, при виході його з ладу, може ламатися двигун. Найчастіше це трапляється через руйнування патрубків - такі проблеми виникають при руйнуванні сполучних швів під дією високих температур. Щоб цього уникнути, потрібно:

вибирати патрубки з міцного матеріалу, стійкого до термічних впливів;
своєчасно змінювати цю деталь;
правильно розраховувати довжину з'єднувального шланга і його форму.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.