Як уникнути пієлонефриту і чого потрібно побоюватися?*

Як уникнути пієлонефриту і чого потрібно побоюватися?*
Пієлонефрит відноситься до тих захворювань, про які більшість має туманне уявлення. Це не грип, яким перехворіла кожен, це запалення нирок, про який говорять вкрай рідко. А дарма, адже саме це захворювання часто розвивається в результаті нелікованого циститу або запущеного патологічного процесу сечовивідних шляхів.

Пієлонефрит - це захворювання, яке не має специфічних симптомів, яке успішно маскується під нездужання, втома або біль в попереку після важкого робочого дня. І побоюватися потрібно саме віддалених наслідків, які неминуче виникнуть, якщо ігнорувати власне самопочуття або займатися самолікуванням.

Що допомагає запідозрити пієлонефрит?


У захворювання немає специфічного і легко впізнаваного симптому, який міг би безпомилково вказати саме на цю патологію. Тому потрібно шукати грамотного і досвідченого лікаря, який може запідозрити пієлонефрит на самому початку. За допомогою потрібно бігти при:

  • підвищенні температури, яка тримається довго;

  • болю в області попереку;

  • утрудненому або хворобливому сечовипусканні;

  • появі слабкості, ознобу, нудоти, відчуття «розбитості».

  • Не всі ці симптоми з'являються одночасно і в повному обсязі. Іноді про початок захворювання свідчу тільки нездужання і біль в попереку, а це далеко не для всіх вважається вагомим приводом звернутися до терапевта або, тим більше, до уролога. Особливо уважними слід бути людям, які знаходяться в групі ризику. А це жінки, люди похилого віку, чоловіки з захворюваннями простати і ті, хто схильний до захворювань сечовивідної системи (цистит, сечокам'яна хвороба, уретрит).

    Але одних симптомів і досвіду лікаря мало для вірної діагностики. Неможливо правильно визначити патологію без аналізу сечі, крові, УЗД нирок. Тому не варто після прочитання статей або розмови з сусідкою ставити собі діагноз і бігти в аптеку за ліками. Запущений пієлонефрит небезпечний тим, що призводить до ниркової недостатності, сепсису і розвитку гнійного процесу в нирці. Це занадто висока ціна неправильно наданої допомоги!1

    Важливо звернути увагу на профілактику захворювання. Чи не переохолоджуватися, стежити за правилами особистої гігієни, звертатися за кваліфікованою допомогою і приймати фітопрепарати за призначенням лікаря. Все дуже просто і дієво!
    ___________________________________________________________________________________
    1. Сучасні рекомендації по діагностиці та лікуванню пієлонефриту з позиції доказової медицини. - Є.В. Архипов, О.Н. Сігітова. А.Р. Богданова, 2015. - Вісник сучасної клінічної медицини

    Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
    Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
    Коментарі 0
    • Статус коментування: премодерація для всіх
    Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.