Чим захистити кузов автомобіля: вінілова чи поліуретанова плівка?*

Чим захистити кузов автомобіля: вінілова чи поліуретанова плівка?*
Мало кому хочеться, щоб кузов новенького авто, придбаного у салоні, швидко вкрився павутиною дрібних подряпин. Тому великої популярності сьогодні набирають послуги із захисту кузова автомобіля. Поверхню машини вкривають воском, рідкою гумою, рідким склом, різноманітними плівками. Зупинимося докладніше на останніх. Допоможе нам у цьому комплексний автосервіс DZigora з Києва.

Найбільш популярними різновидами плівок стали вінілові й поліуретанові (антигравійні). Розглянемо їхні відмінності, щоб зрозуміти, чим же краще обклеювати свій автомобіль.

Перша і ключова відмінність – це склад. Вінілові плівки за структурою схожі на пластик. При нагріванні вони здатні змінюватися в розмірі, а після охолодження стають твердими. Поліуретанові ж за своєю консистенцією більше нагадують гуму: вони розтягуються навіть без нагрівання і згодом повертаються до початкових розмірів.

Відповідно, однією з переваг поліуретанової плівки є те, що за низьких температур вона не втрачає захисних якостей. Вінілові покриття на морозі твердішають, і пошкодити їх стає набагато простіше. Після зими вам, можливо, доведеться заново обклеювати ними деякі місця або навіть усю машину.

Наступною перевагою поліуретану є міцність. Таке покриття здатне витримати навіть удар дверима на парковці. Звичайно, це не такий удар, після якого з'являється глибока вм'ятина, а легкої сили, коли на лакофарбовому покритті без захисту могла б утворитися подряпина чи відколотися шматочок. Вінілові плівки з таким не впораються, адже мають меншу еластичність і не так добре приймають навантаження на себе.

Поліуретанові покриття пропускають ультрафіолет, на відміну від вінілових, які зазвичай є непрозорими. Тому, якщо на автомобілі було захищено плівкою лише деякі деталі, тон фарби відрізнятися не буде – вона вигорятиме рівномірно, незалежно від того, скільки часу пройде з моменту обклеювання. Під вініловим покриттям фарба буде вигоряти набагато повільніше, що може неприємно здивувати власника, коли він захоче позбутися плівки.

Звичайно, у поліуретану є й мінуси. Його головний недолік (та перевага вінілу) – це ціна. Поліуретанова плівка буде коштувати приблизно в п'ять разів дорожче за вінілову. До того ж, потрібно заплатити спеціалістам за її нанесення – самостійно навряд чи вийде поклеїти таку плівку якісно. Але і служити вона буде довго (до 5-7 років).

Ще один плюс вінілу – декоративні якості. Якщо вам потрібно нанести на машину рекламне зображення, виділитися яскравим принтом чи змінити колір окремих деталей без фарбування, то вінілове покриття для цього чудово підійде, а от поліуретанове – ні.

Варто також згадати про те, що важливим моментом під час обклеювання будь-яким видом плівок є ідеально підготовлене лакофарбове покриття автомобіля. В ідеалі бажано, щоб автомобіль був новим. Якщо це не так, то його варто ретельно помити і відполірувати.

Підводячи підсумки, можна сказати, що поліуретанове покриття буде надійнішим, ніж вінілове, але і коштувати буде дорожче. Щоб зекономити, пам’ятайте: не обов'язково обклеювати всю машину. Можна зробити це лише у найбільш вразливих місцях – бампер, колісні арки, пороги, капот тощо.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Чим захистити кузов автомобіля: вінілова чи поліуретанова плівка?*
15 січень, 2021, 18:48