Сесія Луцької міської ради. Он-лайн-трансляція (текст)

Сесія Луцької міської ради. Он-лайн-трансляція (текст)
10:03 За кілька хвилин розпочнеться сесія Луцької міської ради. Хоча засідання призначене на 10:00, але обранці громади традиційно затримуються.

10:04 До зали заходить усміхнений і життєрадісний депутат Олег Чернецький. Він учергове цікавиться, яка у журналістів зарплата. Каже, що не може зрозуміти, що змушує «інтернетників» сидіти цілий день під час сесійних засідань.

10:20 Луцький міський голова Микола Романюк зазначив, що запізнився на сесію, оскільки був на нараді у зв’язку зі стихією, яка була у Луцьку 30 липня.

У залі 32 депутати. Сесія повноважна. Звучить гімн.

10:23 Фракцію "Фронт змін" у Луцькій міській раді ліквідовано.

10:23 Фракцію "Батьківщина" поповнили три депутати Олександр Плісецький, Павло Данильчук та Андрій Козюра.

10:27 Про стихію 30 липня звітує заступник луцького міського голови Лариса Соколовська: дощ ішов із 15:05 до 21:00. Випала 3-місячна норма опадів, хоча синоптики обіцяли невеликі дощі.

10:31 Лариса Соколовська доповідає, що стихія завдала шкоди системам енергопостачання. Як наслідок, для прикладу, «на дубнівському водозаборі запаси води є, але не у достатній кількості».

10:34 Лариса Соколовська: всі котельні, які подають гарячу воду, працюють у нормальному режимі. Тролейбуси стояли по місту до середини ночі, оскільки було відключене енергопостачання.

10:36 Лариса Соколовська: 58 будинків затоплено у Луцьку. 215 дзвінків надійшло до Луцької міської ради щодо стихії.

"Оперативні служби спрацювали на рівні, Микола Ярославович", - зазначила заступник.

10:41 Депутат та головний лікар поліклініки № 2 Ганна Кравчук просить відкачати з підвалів поліклініки воду, оскільки треба «висушити» проводку. Луцький міський голова Микола Романюк пояснює, що викачували воду всю ніч, і показує, що води було «по горло». Перший заступник міського голови Святослав Кравчук зазначає, що відкачка води з поліклініки та лікарні продовжуватиметься протягом дня.

10:42 Депутат Микола Дендіберін повідомив, що у нього під час стихії втопився новенький телефон.

10:46 Депутат Сергій Григоренко пропонує під час найближчого засідання заслухати представників ДСНС. Каже, що мешканці міста не задоволені тим, як функціонує система попередження про стихії. Мовляв, якщо такої системи немає, то її потрібно зробити.

Окрім цього, депутат просить у 2014 році запланувати видатки на розширення потужності зливової каналізації у найбільш проблемних місцях.

10:49 Депутат Андрій Козюра запропонував звернутися до Державної служби України з надзвичайних ситуацій, аби виділити кошти з резервного фонду для фінансування збитків, заподіяних трагедією.

10:51 Лариса Соколовська: 30 липня о 12:00 було повідомлення про шторм, який насувався, до Луцької міської ради. Мерія передала повідомлення всім службам.

10:55 Депутат Сергій Григоренко цитує повідомлення «Української правди» від 30 липня 9:37 про штормове попередження. Каже, що МНС недопрацьовує. Мовляв, якби населення попередили через місцеві засоби масової інформації з подачі рятувальників, то наслідки були би легшими.

10:57 Луцький міський голова Микола Романюк зазначає, що чимало проблем із підтопленням будинків виникло через те, що пляшки, які хтось позалишав на дахах будинків, застрягали у трубах. Мовляв, таке сталося зокрема на Київському майдані, 5.

10:58 Депутат Катерина Приступа повідомила, що вчора, 30 липня, у кафе "Слов"янка", що на Київському майдані, 7, провалилася підлога. У стіні - тріщина. Приступа каже, що ситуація нагадує трагедію на Рівненській, 109.

11:15 Депутат Любов Серба з фракції ВО «Свобода» пропонує не заслуховувати питання про звіт роботи благодійного фонду нардепа Ігоря Палиці. Мовляв, хай собі фонд працює, інформація про його роботу доступна. Чому це питання повинні слухати депутати?

Луцький міський голова Микола Романюк каже, що він ініціатор такого рішення, бо Палиця нардеп саме у Луцькому мажоритарному окрузі.

Пропозиції «свободівки» дивується депутат Віталій Кварцяний, який за всі сесійні засідання нинішнього складу виступав не більше 10 разів.

«Чому Свобода шукає негативи у позитивних питаннях?» - каже тренер ФК "Волинь".

Журналісти ж не проти, аби про роботу фонду під час сесії Ігор Палиця звітувався особисто. І, зокрема, про свою роботу як народного депутата.

11:20 Депутат представляється перед виступом: депутат Богдан Шиба, Українська повстанська армія.

11:22 Депутат Петро Савчук просить міліцію Луцька більше контролювати порядок у шкільних дворах. Мовляв, влітку там чимало хмільних гулянок.

11:25 Депутат і чиновниця Наталія Бунда каже, що до неї звернулася дирекція історико-культурного заповідника щодо стану пам’яток архітектури в Старому місті. Вона просить управління архітектури зв’язатися з власниками та орендарями певних будівель і поговорити про використання їхнього майна і можливість продажу будівель. Мовляв, до мерії звертаються інвестори з пропозиціями, а в міської ради вільного комунального майна немає.

11:26 Депутат Наталія Бунда просить розглянути пропозицію зробити парковку у Старому місті платною. Запит підтримали.

11:32 Депутат Микола Яручик каже, що до нього звернулися мешканці вулиці Даньшина, зокрема будинків 52,52а. А також мешканці вулиці Наливайка. Люди просять відремонтувати вулицю.

11:36 Депутат Роман Романюк просить луцького міського голову Миколу Романюка провести під своїм патронатом Свято тверезості в Луцьку. З ініціативою проведення свята до депутата звернулося Волинське православне братство тверезості.

11:41 Депутат Андрій Осіпов просить провести перереєстрацію. Каже, що у залі менше депутатів, аніж голосів. Перереєстрація показала, що зареєстровано 34 людини.
Секретаріат попросили вийняти карточки тих депутатів, які вийшли. Після виймання карток система показала, що у залі лише 30 депутатів.

11:47 Депутат Сергій Григоренко каже, що в Центрі надання адміністративних послуг дуже спекотно. У кабінетах - 30 градусів. Тут не працюють кондиціонери. Луцький міський голова Микола Романюк каже, що система буде коштувати 800-900 тисяч гривень.

11:49 Депутат Аскольд Пекарський у запиті зазначив, що до нього звернулися мешканці з проханням перенести профілактичні заходи, зокрема, відключення гарячої води на весняний або осінній період. Мовляв, улітку митися доводиться частіше.

11:55 Мер-жартівник: депутат Андрій Козюра говорить про те, що на в’їзді до Луцька росте борщівник Сосновського, небезпечна отруйна рослина.

Микола Романюк починає обурюватися. Жартома, звичайно.

«А я до чого до борщівника Сосновського? (каламбур, мер показує на депутата Антона Сосновського). Жартую, це серйозна проблема».

11:57 Депутат Андрій Осіпов просить популяризувати туристичні об'єкти Луцька в інтернеті і соціальних мережах. А також забрати з луцьких маршруток неправдиву інформацію про кількість пільговиків, які мають право на безплатний проїзд у машині одночасно. Мовляв, їхня кількість занижена.

12:00 У приміщенні перед сесійною залою розкладають булочки і готують чай та каву. Микола Романюк оголошує перерву.

12:34 Ось такі документи про діяльність фонду нардепа Палиці отримав кожен депутат.

13:15 Робота сесії продовжується. Депутати заслуховують інформацію прокуратури міста. Вирішили перейти до форми "запитання-відповідь".

13:17 Заступник прокурора міста Василь Корнесюк на прохання депутата Сергія Григоренка обіцяє перевірити, чи охоронна фірма "Скорпіон-сервіс" діє законно. Депутат каже, що фірма немає відповідної ліцензії.

13:27 Василь Корнесюк дає оцінку врадіївським подіям на прохання Сергія Сівака: це негідники. Але пов'язувати їхні дії з дією системи вцілому не можна.

13:43 Заступник прокурора міста звітує, що з початку року 15 податківців притягнули до дисциплінарної відповідальністі.

13:48 Прокурор подякував депутатам за те, що вони вели себе толерантно до працівників прокуратури. І побажав всього найкращого.

13:54 Інформацію прокуратури сесія затвердила. Міський голова подякував прокуратурі за роботу й зізнався, що щодня отримує "вітальні" листи з Винниченка. Корнесюк передав естафету начальнику Луцького МВС Василю Марчишаку.

13:59 Від міліції нічого не залежить у питанні хаотичної автопарковки на Карбишева, каже луцький міліціонер. Він підтримує у цьому питанні прокуратуру: авторинок просто треба винести за межі Луцька.

14:00 Марчишак каже, що тварин у луцькому зоопарку загризло щось типу собаки або іншої тварини. Якби ланей порізали або застрелили, тоді був би склад злочину.

14:01 Головний міліціонер Луцька каже, що у відділку великий некомплект слідчих. 120 кримінальних проваджень в середньому припадає на одну людину. Каже, що слідчі працюють лише 2-3 місяці і шукають іншу роботу. А зарплату мають мізерну.

14:06 Якщо людина курить у не відведеному для цього місці, то одразу складати протокол – не вихід. Ліпше – попереджувати. Інша справа, каже Марчишак, якби у Луцьку було багато відведених місць для куріння, а лучани би свідомо порушувати порядок.

14:09 Депутат Сергій Григоренко просить правоохоронців проводити антитерористичні навчання у вихідні дні і не лякати людей, не створювати заторів на дорогах. Міліціонер заперечує. Пояснює, що таке реалістичне навчання у будні дні необхідне для того, аби люди звикли до того, що якщо міліція каже, що десь вибухівка - йти туди не варто.

14:15 Депутат Аскольд Пекарський питає головного міліціонера Луцька чи можна ввести комендантську годину для підлітків, бо вони гуляють і шумлять вночі? А як же ж постулат про те, що темрява – друг молоді, пане депутате?

14:16 Марчишак підтверджує, що дійсно діти вже не ті, які були 50 років тому... Але введення комендантських годин не у компетенції міліції.

14:24 Депутату Роману Романюку не подобається, що вбивство ланей у зоокутку не розкрили. Обранець зазначає, що ніяка кусюча тварина чи собака не могла сама по собі заскочити до вольєру і одразу після скоєння злочину покинути вольєр. Депутат каже, що тварин запустили навмисне до клітки, аби нанести зоокутку збитки.

14:28 За останній рік з луцького міськвідділу трьох міліціонерів звільнили за вживання спиртних напоїв, каже Марчишак. Більше 70-ти працівників за порушення професійних обов’язків було покарано.

Він наголошує, що якщо міліціонер на роботі вип’є пиво, то працювати в органах не буде.

14:32 У патрулі тепер до 5:00 ходить на кілька десятків міліціонерів більше.

14:33 Циганчук Гага на вулиці Даньшина у гуртожитку вимагав у студентів мобільні телефони, каже депутат Сергій Григоренко. Начальник міліціонерів міста називає це ганебним випадком. І додає, що Гага заарештований. Йому інкримінують 18 випадків вимагань. На Гагу чекає суд.

14:44 Лариса Соколовська вже має звернення про виділення коштів для ліквідації наслідків зливи і попередження нових неприємностей у зв’язку зі стихією.

14:44 У залі за всім спостерігає "людина Ігоря Палиці", член виконкому та проректор СНУ - Ірина Констанкевич. Її питання вже зовсім близько.

14:45 Підійшло до розгляду питання про присвоєння звання почесного громадянина. Пропозицій у секретаря Григорія Пустовіта дві: розійтися по постійних комісіях і обговорити це питання чи винести його на сесію.

14:50 Присвоєння звання почесного громадянина перетворилося на "якісь розборки", каже депутат Петро Савчук. Він погоджується з мером - обирати "громадянина" треба таємним голосуванням.

14:56 Почався галас. Депутати не можуть зрозуміти, як їм голосувати за почесного громадянина.

14:57 Микола Романюк почав стукати по столу, аби вгомонити колег. Вирішили заслухати інформацію про кожного з кандидатів і проголосувати таємно за того, хто стане почесним.

14:59 Створення музею Волинського братства та відкриття братського некрополя - головні заслуги кандидата, голови Луцького Хрестовоздвиженського братства Андрія Бондарчука, каже Святослав Кравчук.

15:01 Те, що Бондарчук зробив для Луцька, більше, аніж те, що зробив для Волинської області, каже Кравчук.

15:02 Скульптора Миколу Голованя презентує Богдан Шиба. Кандидатуру подала спілка художників, архітекторів та інші творчі організації.

15:07 Шиба: Туристи їдуть до Луцька, аби побачити, в першу чергу, Луцький замок та будинок Голованя. Каже, що скульптор немає жодного державного звання, а лише повагу громадян міста.

15:09 Презентувати кандидатуру багаторічного керівника Луцького підприємства електротранспорту Володимира Марушкіна ніхто з трудового колективу не прийшов. Біографію зачитує секретар Григорій Пустовіт.

15:11 Рейтингове голосування за Андрія Бондарчука. За - 32.

15:12 Рейтингове голосування за Миколу Головання. За - 12.

15:13 Рейтингове голосування за кандидата Володимира Марушкіна. За - 5.

15:14 Депутати проголосували за кандидатуру Бондарчука. За - 35 з 36 депутатів. Не голосував 1.

15:14 Микола Дендіберін: А бенкет будет?

15:15 Микола Романюк: 15 хвилин перерви.

15:37 Депутат кількох скликань Анатолій Бірюков каже начальниці управління фінансів Лілії Єловій та Ірині Констанкевич, що він також має бути почесним громадянином. Такі думки у Бірюкова, як відомо, виникають не вперше.

15:40 Кворум є, сесія триває. Обговорюють зміни до бюджету.

15:41 99 тисяч гривень управління пропонує направити на розмітку доріг.

16:04 Святослав Кравчук: через одного архітектора все валиться. Заступник обурений, що архітектор міста не погоджує ремонт приміщення на Соборності, 11а з інвесторами. У ДКП "Луцьктепло", яке обслуговує будинок півроку, грошей на ремонт немає. А з міського бюджету виділити кошти не дуже хочуть.

16:11 "Я з відзнакою закінчив університет, але розібратися, що це за суми, не можливо. Хіба з пояснювальної записки можна щось зрозуміти?" - депутат Андрій Осіпов про «кроєння бюджету»

16:17 Луцький міський голова Микола Романюк запропонував, аби міська рада погодила інвестору початок робіт на Соборності, 11а. Хоча, як відомо, головний архітектор проти.

16:23 Почався звіт про фонд Ігоря Палиці. Ірина Констанкевич: Ігор Палиця роздав на благодійність 16 мільйонів гривень понад 8 тисячами лучан протягом 6 місяців. Звіт ілюструють слайди з інфографікою. Депутати уважно слухають і дивляться на картинки.

16:31 Найбільш масштабною є програма «Буковель». 2 тисячі лучан там оздоровлюються, особливо талановита і здібна молодь, - каже представниця фонду.

16:37 Футбольні міні-поля за кошти фонду Палиці пошкодив дощ. Зокрема, мова йде про 2 та 23-тю школи.

16:37 Анатолій Бірюков: Як щодо того, аби депутатам, які більше 15 років є депутатами місцевої ради, фонд давав стипендії?
Констанкевич: Ми цінуємо ваш гумор.

16:54 Деякі депутати з сесії вже "втікають"

17:06 Депутати розглядають Програму сприяння діяльності та розвитку органів самоорганізації населення міста Луцька на 2013-2016 роки. Секретар Григорій Пустовіт каже, що вона правильна, але це лише початок дискусії.

17:17 Депутат Андрій Осіпов просить вносити пропозиції. Інакше, за його словами, це мало чи не ревнощі чи бажання завалити проект. Обранець каже, що програма лежить у раді другу сесію. Тобто, десь два місяці. Всі, хто хотів мали би внести правки.

17:21 Де ми найдемо людей під програму? - дивується депутат Дендіберін.

17:24 Роман Бондарук: держава не може реформувати комунальне господарство. Програма передбачає залучення всіх. Держава грошей не дасть. Єдиний вихід - разом зробити цю реформу, а не говорити.

17:28 Депутат Юрій Вега назвав слова колеги Бонадрука "словоблудієм". Проект поставили на основу. Але його знову не підтримали.

17:31 Микола Романюк робить зауваження депутату Володимиру Никитюку. Той не слухає мера, а говорить з іншими колегами і ходить по залі.

17:32 Микола Романюк каже, що це мерія недоотримує гроші через проблему з реєстрацією майна та землі. Каже, що юстиція просить акт введення в експлуатацію будинку чи декларацію про кінець будівництва будинку, який звели у 1937 році. Додає, що просить розібратися з цією службою прокуратуру.

17:33 Володимир Сергійович, те, що ви тихенько йдете, не означає, що ніхто не бачить, що ви йдете, - Романюк Никитюку. Депутат стоїть у дверях.

17:34 Мер робить зауваження працівникам секретаріату за балачки під час сесійного засідання. Додає, що говорив по телефону, бо ділив гроші по казначейству. Тобто, по темі відволікався.

17:35 Депутат Никитюк таки пішов.

17:36 Розглядають питання про передачу кафе біля зоокуточка на баланс зоокуточка. Депутат Андрій Козюра каже, що кафе повинне бути не там.

17:41 Депутат Петро Савчук: Як до такого можна було дохазяйнуватися, що під боком такий об’єкт, і ніхто не знає чий він?

17:42 Кафе на балансі зоокуточка. За – 30 депутатів. Мер каже, що у 2013 почнуться серйозні роботи у звіринці з реконструкції.

17:50 Депутат Богдан Шиба хоче скасувати рішення 1998 року про делегування повноважень Луцької міської ради виконавчому комітету. Депутат Анатолій Бірюков каже, що чимало земельних ділянок стануть вільними. Шиба каже, що юридичних наслідків для договорів оренди землі не буде.

17:56 Начальник управління земельних ресурсів Сергій Шабала каже, що рішення 1998 року було законне, оскільки тоді діяв старий земельний кодекс. А приймаючи рішення про скасування рішення, можна створити прецедент, який скасує чимало рішень виконкому.

17:56 Конституційний суд сказав, що це незаконно! - кричать з зали.

18:02 Вибачте мені мою нескромність, але чого ви не ставили це питання, коли були міським головою? - каже Романюк Шибі.
Шиба каже, що вперше побачив рішення місяць тому у адміністративному позові прокурора.

18:14 Шиба: Я не відмовляюся від позиції, яка полягає у захисті інтересів малого і середнього бізнесу. Великі бізнесмени знайдуть спосіб захистити свої інтереси.

18:15 Рішення не прийняли.

18:15 Романюк оголосив перерву до 10:00, 1 серпня.

18:15 Папки залишайте! - кричить депутатам секретаріат.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 17
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Нафіга "водичку" лити. хай краще скажуть як зробити, щоб такі стихії завдавали поменше клопоту.
Відповісти
Для вирішення проблеми потрібен комплекс заходів:
1. Оптимізація системи водовідведення з території міста (на окремих ділянках слі збільшити діаметр труб, провести моніторинг самовільного врізання в систему водовідведення, на окремих ділянках встановити "примусовий" забір води);
2. Регулярно й вчасно прибирати територію міста й недопускати збруднення сміттям системи водоваідведення (це стосується й прибирання на весні залишків сумішей, котрими посипали вулиці при гололедиці);
3. Своєчасно здійснювати профілактичні чищення системи водовідведення, в т.ч. в житлових будинках;
4. Передбачити в підвальних приміщеннях багатоквартирних будинків можливість підключення до каналізаційної ситеми, з метою аварійного відкачування води, якщо не має можливості безпосередньо відкачувати воду в каналізаційний колодязь (відкачувати воду з підвалів на вулицю, коли та ж вода знову затікає в підвали - смішно)
Відповісти
Якщо б зливні труби на дахах були обладнані відповідними решітками, то ніякі пляшки б не забили стоку.
Відповісти
Шановні читачі. Дуже прошу поділитися враженнями про цю трансляцію: чи цікаво, чи корисно це для вас?
Відповісти
Нормально. піде
Відповісти
Дуже непогано. Може буде стимул в наших депутатів краще працювати. Молодці!
Відповісти
ай та нармальок ідея. треба двіжнячити далі
Відповісти
Хвали мене, моя губонько,а то роздеру до вух!
Відповісти
Дуже правильно. Відео треба постійно сидіти дивитися, а тут усе є, коли б не зайшов. дякую, сподіваюся будете продовжувати
Відповісти
Одобряю
Відповісти
Так,гарна ідея. І змістовно все описано!
Відповісти
На "Слові Волині" це роблять вже другий місяць.
Відповісти
Хоч знатимемо чим таким важливим ті депутати там займаються крім того що п"ють чай із булочками))))
Відповісти
помоєму на слові живіше. тут якось занудно
Відповісти
цікаво
Відповісти
Глянув на слові... клондай...з обалсної і ВР в них транслації
http://slovovolyni.com/ukr/volyn/8522/
і зараз тож
Відповісти
А дії гаги не мали ознак расизму чи як там називають, бо в Пустомитах Горохівського району роздули як міжнаціональний конфлікт?!
Відповісти