Будівельні матеріали для даху: основні види та переваги*

 Будівельні матеріали для даху: основні види та переваги*
Якщо говорити про покрівельні матеріали, то правильно буде розділити їх на 2 категорії - елітні і доступні за ціною. При цьому необхідно розуміти, що в сучасному світі розвиток технологій значно підвищило якість, надійність і естетичність навіть найдешевших продуктів. Тому сьогодні невисока вартість зовсім не означає якусь ущербність і непривабливий зовнішній вигляд. Скажемо більше - багато дбайливих споживачів, навіть маючи кошти на застосування більш дорогих рішень, віддають перевагу таким покрівельним матеріалам.

Наприклад, металочерепиця стане прекрасним вибором для покупців, яким подобається форма натуральної черепиці, але при цьому вони хочуть заощадити і не витрачатися на дорогий продукт. Сьогодні ми розглянемо основні характеристики деяких доступних за ціною матеріалів для облаштування скатного даху. Елітні варіанти - ту ж керамічну черепицю, натуральний сланець або покрівельну мідь - все ж важко назвати недорогим продуктом. Втім, багато цінителів згодні платити будь-які гроші, щоб покрити дах одним з них. Тим же, хто хоче отримати естетично привабливу покрівлю за розумною ціною, наша стаття, сподіваємося, буде корисною.

Металочерепиця - як метал замінив глину


Металочерепиця - справжній лідер продажів серед недорогих покрівельних матеріалів. Металеві листи з оцинкованої сталі з полімерним покриттям по формі нагадують класичну керамічну черепицю. Ось основні переваги матеріалу:
  • Тривалий термін служби.

  • Невеликий в порівнянні з іншими покрівельними матеріалами вага, що дозволяє не навантажувати кроквяну конструкцію.

  • Різноманітність видів, що відрізняються формою і висотою хвилі.

  • Можливість вибрати практично будь-який колір полімерного покриття.

  • Легкий і простий монтаж.


  • Різновид металочерепиці - композитна черепиця - відрізняється тим, що на металеві листи наносять базальтову крихту. Так матеріал стає ще більш схожий на натуральну черепицю, однак його ціна збільшується.

    З недоліків металочерепиці варто відзначити шумливість, наявність відходів при монтажі, можливість утворення конденсату на внутрішній поверхні листа через перепади температури, не абсолютну герметичність (для недопущення попадання вологи під листи укладають гідробар'єр).

    Профнастил - не такий естетичний, як металочерепиця, але зате менше відходів


    Профнастил і металочерепицю сміливо можна назвати «братом» і «сестрою». Їх виготовляють на профілезгинальному обладнанні з рулонної оцинкованої сталі. Фактично головна відмінність покрівельного профнастилу від металочерепиці в тому, що його гофри мають форму трапеції або прямокутника. Тому візуально він програє «сестричці» і в основному використовується на дахах промислових і інфраструктурних будівель, а також багатоквартирних будинків. Зате при укладанні залишатиметься набагато менше відходів. Тому охочі заощадити власники приватних особняків або дачних будиночків можуть зупинитися на такому варіанті.

    Бітумна черепиця - досягнення хімічної промисловості на вашій даху


    Такий матеріал ще називають, м'яко. або гнучкою черепицею. Однак насправді за технологією виготовлення «бітумка» набагато ближче до єврорубероїду, ніж до черепиці. Вона являє собою гонт зі скловолокна, який розташований між двома шарами бітуму. Використовують окислений або ОСБ-модифікований бітум. Кам'яна крихта, нанесена на поверхню, виконує захисно-декоративну функцію.

    Перевага матеріалу:
  • Тривалий термін служби.

  • Привабливий зовнішній вигляд і різноманітність відтінків.

  • Цікаві форми та текстури гонту.

  • Відсутність відходів при монтажі.

  • Можливість установки на дахах складної форми.

  • Високі показники звукоізоляції і теплоізоляції.

  • Абсолютно герметичне покриття.


  • З недоліків слід назвати значну вагу гонту, необхідність монтажу на суцільний дерев'яний настил, досить висока ціна, втрата еластичності при низьких температурах. При заморозках укладати «Бітумку» просто неможливо.

    Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
    Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
    Коментарі 0
    • Статус коментування: премодерація для всіх
    Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.