Як розпізнати вірусний кон'юнктивіт? Симптоми захворювання*

 Як розпізнати вірусний кон'юнктивіт? Симптоми захворювання*
Кон'юнктивіт діагностується досить часто, при цьому перебіг хвороби неприємний для пацієнтів. Однак в більшості випадків захворювання проходить без ускладнень. В результаті розвитку недуги запалюється кон'юнктива або слизова оболонка, яка перебуває на внутрішній поверхні повіка. Як правило, від кон'юнктивіту страждають обидва ока. Навіть якщо хвороба почалася на одному з них, за 24-48 годин захворювання поширюється і на другий орган зору. При цьому зазвичай запальні процеси гостріше виявляються саме в першому оці. Недуга, яка викликана потраплянням інфекції, буває двох видів - бактеріальна і вірусна.

Вірусний різновид захворювання зустрічається набагато частіше. Її розповсюджувачем є віруси групи аденовірусів. З огляду на те, що вони дуже заразні, такий кон'юнктивіт може стати причиною справжньої епідемії. Інфекція передається через немиті руки, сльози хворого, після контакту з брудними побутовими предметами, якими користувався заражена людина. Які симптоми свідчать про розвиток кон'юнктивіту і пора набирати в Інтернеті: прийом офтальмолога Київ, щоб вилікуватися від недуги? Давайте з'ясуємо, як розпізнати поширену недугу.

Симптоми захворювання


Ось за якими ознаками можна зрозуміти, що відбулося зараження неприємною недугою:
  • Очі почервоніли, в деяких випадках можливі крововиливи в кон'юнктиву.

  • Некомфортні відчуття в області століття.

  • В оці «свербить» і відчувається присутність стороннього предмета.

  • Рясні слизові виділення, які під час сну скріплюють повіки.

  • Погіршення чіткості бачення.

  • Можуть збільшитися лімфатичні вузли, що призводить до хворобливих відчуттів біля вух або в шийної області.

  • Зниження зору внаслідок поширення недуги на рогівку.


  • При сильних болях або суттєвому погіршенні зору необхідно проаналізувати стан пацієнта і зіставити наявні симптоми з можливими іншими патологіями.

    Початкові симптоми схожі на ознаки, які спостерігаються при простудних захворюваннях. Тому в будь-якому випадку слід відвідати офтальмолога. Лікар проведе клінічну оцінку, і якщо запідозрить розвиток вірусного кон'юнктивіту, то скористається спеціальним діагностичним тестом.

    Як лікують недугу


    Насправді сьогодні не існує на 100% ефективних методів для швидкого позбавлення від вірусного кон'юнктивіту. Справа в тому, що часто він протікає паралельно з іншими хворобами. Також захворювання може розвинутися на тлі простуди і ослаблення імунітету. Тому комплексне лікування лікар призначає в кожному конкретному випадку після ознайомлення зі станом пацієнта і загальними симптомами.

    Щоб полегшити перебіг хвороби, офтальмолог може прописати очні краплі і мазі, порекомендувати промивати очі фізіологічним розчином. Також часто використовуються протизапальні препарати і різні антибіотики, які містяться в очних краплях і мазях.

    Офтальмолог може призначити прийом глюкокортикоїдів, а також особливе антивірусне лікування, якщо хвороба розвинулася через вірус герпесу.

    Важливо пам'ятати, що захворювання надзвичайно заразне. Тому суворе дотримання особистої гігієни та підтримання чистоти предметів, з якими контактував хворий, сприяють швидкому одужанню і нерозповсюдження інфекції. Тому потрібно дотримуватися таких правил, які допоможуть швидше впоратися з недугою і не заразити інших людей:
  • Пацієнт не повинен терти очі, щоб не перенести інфекцію від інфікованої до ще здорового органу зору (хоча в переважній більшості випадків саме так і відбувається).

  • Необхідно регулярно видаляти очні скоринки і виділення, промиваючи органи зору фізіологічним розчином.

  • Після одужання хворого все не до кінця використані краплі і мазі необхідно видалити.

  • Всю особисту посуду і гігієнічні засоби пацієнта потрібно зберігати в окремому місці.

  • Не можна допускати відвідування хворим громадських місць, уникати фізичного контакту з ним. При неможливості обмежити спілкування важливо відразу після контакту вимити руки і не чіпати очі.

  • Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
    Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
    Коментарі 0
    • Статус коментування: премодерація для всіх
    Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
    Останні новини
    Як розпізнати вірусний кон'юнктивіт? Симптоми захворювання*
    26 січень, 2021, 09:32