У лісі на Волині таборували націоналісти

У лісі на Волині таборували націоналісти
На Волині неподалік від озера Велике Згоранське відбувся національно-патріотичний табір «Згоранська варта».

Офіційна частина заходів розпочалася з хресної ходи до місця бою героїв УПА з німецькими загарбниками, - повідомили у прес-службі ВО «Свобода».

Як встановили дослідники, 16 липня 1943 року близько десятка упівців напали на німецьку автоколону, що збиралася вивозити місцеву молодь на каторжні роботи до Німеччини. За інформацією німецької канцелярії, після того бою окупанти змушені були замовляти 43 труни. Загинули і четверо упівців на чолі з Володимиром Кушніром, котрий кулеметним вогнем прикривав відступ побратимів.

На камені-стелі біля підніжжя хреста на місці загибелі упівців нині викарбувані рядки із Євангелія від Івана: «Ніхто не має більшої любові над ту, як хтось покладе душу свою за друзів своїх...». Текст коротко розповідає про обставини того бою. Панахиду по загиблих відслужив настоятель Свято-Михайлівського храму УПЦ Київського патріархату з Любомля отець Віктор.

По тому відбувся мітинг, який вів заступник голови Любомльської районної організації ВО «Свобода» Богдан Зосимчук. У вшануванні пам’яті героїв узяли участь народні депутати України від ВО «Свобода» Євген Мельник і Валерій Черняков, депутати Волинської обласної ради Олександр Пирожик, Святослав Боруцький, Олександр Бик, депутати Любомльської міської та районної рад, представники громадськості.

«Ми схиляємо голови перед нашими героями, які хотіли жити й кохати, але пішли на цей нерівний бій із поневолювачами нашої землі. Вони мали в серці віру і були озброєні найпотужнішою зброєю – духом нескореності. Маємо всі набиратися в них того духу і формувати армію нескорених!», – зауважив у своєму виступі народний депутат України свободівець Євген Мельник.

Про обставини того бою та його героїв під час мітингу розповіли директор Любомльського історичного музею Олександр Остап’юк, колишній вчитель історії Іван Боярчук, представник націоналістичної молоді Петро Циган, голова Любомльської районної організації ВО «Свобода» Микола Сушик.

Під час таборування відбулися ряд культурно-масових заходів та спортивних змагань, зокрема гра-квест «Диверсанти», українська дискотека біля повстанської ватри, турнір зі спортивної риболовлі. Найвправнішими рибалками виявилися Віктор Хацер (Любомльський район) та Володимир Волошин (Старовижівський район).

У турнірі з міні-футболу першість розділили команди Ковельського району (капітан – Юрій Мельник) та збірна Ратнівського і Луцького районів (капітан – Сергій Коваль).

В турнірі з перетягування канату перемогу святкували збірна Луцька та Любомльського району (капітан – Олександр Пирожик) та команда Ковельського району (капітан – Юрій Мельник). У турнірі з жиму 16-кілограмової гирі найсильнішими були Віктор Хацер (Любомльський район) – 60 разів, Ігор Баранчук (місто Луцьк) – 35 разів, Юрій Поліщук (Ковельський район) та Сергій Коваль (Ратнівський район) – по 25 разів.

Титул найактивнішого учасника змагань дістався Вячеславу Тарасюку із Ковельського району.

Всі учасники змагань отримали призи та нагороди від організаторів свята та його спонсорів: від туристичних наметів і рибальських вудок – до свободівської символіки.

Співаючи повстанських пісень, учасники табору висловлювали щиру вдячність голові Любомльської районної організації ВО «Свобода», депутату Любомльської районної ради Миколі Сушику та його побратимам за гостинність, чудову організацію заходу та неповторні враження від його відвідин.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
жнива, а ці по лісах ховаються...
Відповісти
То такi бендери... не робить а тiко святкувать.
Врагi!
Відповісти
а такі як ти поливають брудом і живуть сьогоднішнім днем, не згадуючи історії і не думаючи про майбутнє. просто овочі сьогодення!
Відповісти
світкують?
Відповісти
Молодці хлопці: і героїв вшанували і відпочинок для гостей і молоді організували. Знайшли можливості, час , кошти. В районі таких заходів не пригадую, щоб хтось проводив.
Відповісти
Останні новини
У лісі на Волині таборували націоналісти
31 липень, 2013, 13:52