Модернізація системи опалення: найпопулярніші способи*

Модернізація системи опалення: найпопулярніші способи*
При нинішніх цінах на енергоносії вибір опалювальної системи є дійсно складним завданням. Адже важливо, щоб вона не тільки створювала комфортний мікроклімат в приміщенні, була надійною і довговічною, а й забезпечувала ефективний і економічний обігрів. При цьому вирішити завдання набагато простіше, якщо система опалення встановлюється в новобудові або тільки що зведеному приватному будинку. Адже тут, як правило, ніщо не обмежує права власника нерухомості застосувати те технічне рішення, яке він вважає за потрібне. Крім фінансових можливостей, звичайно.

Інша справа, коли в приміщенні вже встановлена опалювальна система. У більшості багатоквартирних будинків радянської споруди просто не передбачена можливість відключення окремої квартири від центрального опалення. Крім того, не завжди хочеться повністю відмовлятися від звичного обладнання і способу обігріву. У цьому випадку оптимальним варіантом стане проведення модернізації опалювальної системи. Як виконати оновлення так, щоб підвищити комфорт в квартирі та будинку, і при цьому знизити витрати на споживання енергоресурсів? Давайте розбиратися.

Нове - не завжди добре забуте старе


Якщо говорити про способи модернізації, то необхідно розуміти, що варіантів не так вже й багато. Так як повну заміну одного виду опалення на інший ми не розглядаємо, то по суті залишаються всього три плани дій:

1. Перевіряємо стан системи, демонтуємо несправне або яке стало неефективним внаслідок природного старіння обладнання і замінюємо його на нове. Фактично залишається той же спосіб обігріву, але з оновленими компонентами.

2. Доповнюємо вже існуючу систему нової, більш ефективної і сучасної, і використовуємо спільно. Одне технічне рішення буде компенсувати існуючі недоліки іншого і навпаки.

3. Об'єднуємо перші два пункти і проводимо реновацію застарілого обладнання паралельно з установкою додаткового джерела тепла.

Скажімо прямо, краще всього виглядає саме третій варіант. І якщо взяти радіаторну опалювальну систему (не важливо - з централізованим або індивідуальним способом подачі тепла), то ідеальним доповненням до неї стане установка теплої підлоги. При цьому не суттєво, яка з них в майбутньому буде працювати в якості основного опалення. Такі технічні рішення відмінно взаємодіють «в зв'язці» при будь-якій їхній комбінації. Головне - заздалегідь визначитися з цим питанням, оскільки облаштування підігріву підлоги в якості головної системи зажадає установки нагрівальних елементів більшої потужності. Також варто врахувати, що нагрівальний кабель в стяжку і інфрачервону плівку можна використовувати як в ролі основного джерела отримання тепла, так і додаткового. А ось мати з закріпленими на них тонкими кабелями можуть не забезпечити комфортний повноцінний обігрів внаслідок недостатньої потужності.

Чому тепла підлога ідеально підходить для модернізації системи опалення?


Системи обігріву підлоги мають ряд безперечних переваг перед іншими опалювальними системами. Назвемо основні з них:

1. Економічність і висока ефективність роботи. Заощадити в порівнянні з центральним опаленням можна від 5 до 7 разів, а обігріти приміщення - всього за 10 хвилин, якщо встановити ІЧ-плівку.

2. Рівномірність поширення теплової енергії. Можна забути про протяги і необігіртих ділянках з вогкістю і цвіллю.

3. Правильний розподіл тепла. Ноги завжди в теплі, а голові не жарко, так як температура поступово знижується від низу до верху.

4. Невисока вартість системи і монтажу.

5. Універсальність використання під будь-яке покриття підлоги.

6. Значне підвищення комфорту в приміщенні за свідченням переважної більшості власників теплої підлоги.

Однак і радіатори знадобляться, якщо температура за вікном впаде нижче мінус 7-10 ° С, оскільки внаслідок неминучих тепловтрат обігрів підлоги не зможе впоратися з поставленим завданням. До того ж батареї, розміщені перед вікном, створюють додатковий захисний щит від холодного повітря.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.