Після зростання тарифів українців очікує зростання цін на їжу: до чого готуватися

Після зростання тарифів українців очікує зростання цін на їжу: до чого готуватися
Стрімке зростання цін на корми та енергоносії призведе до неминучого здорожчання харчів в Україні. Найбільше постраждає галузь птахівництва, а це не лише курятина, але і яйця, які вже стають “золотими” для людей.

Що відбувається на ринку АПК та коли очікувати здорожчання продуктів, розповідає УНН.

Рекордне зростання цін на зерно

За останній рік закупівельні ціни на зерно рекордно зросли. Кукурудза подорожчала на 80% (зі 150 дол. до 260 дол.), соняшник удвічі (з 360 дол. до 700 дол.), макуха втричі.

У собівартості курятини корми становлять 70%. Тож, їх здорожчання на 40-50% за песимістичним сценарієм призведе до підняття ціни на курятину теж на 40%. Якщо сьогодні курятина коштує близько 60 грн за тушку, то невдовзі вона може зрости до 84 грн.

"Закупівельні ціни на зерно дійсно зросли. І вони впливатимуть на вартість курятини весь рік, тому що виробники продукту купують товар завчасно. Оскільки зерно формує вартість корму, а корм - собівартість курятини, то й ціни на продукт зростуть", - коментує економічний експерт Олександр Охріменко.

За оптимістичним сценарієм експертів, здорожчання курятини може бути на 15% і влітку зупиниться, коли аграрії почнуть збирати новий урожай.

"Думаю, що курятина може подорожчати десь на 15%", - каже директор "Української асоціації постачальників торговельних мереж" Олексій Дорошенко.

Виробників добивають тарифами

Зростання цін на енергоносії стало неочікуваним не лише для населення, а й виробників. Влітку 2020 року тариф на передачу електроенергії для промисловості зріс майже на 30%.

"Вартість енергоносіїв тягне за собою ланцюгову реакцію - зростання цін на всі товари, і курятина не виключення. Зростання буде в межах 5-10%, а далі – все залежатиме від попиту", - зазначає економічний експерт Андрій Новак.

Один з найбільших виробників курятини не витримав і вже зупинив випуск продукції

На початку 2021 року стало відомо, що один з найбільших виробників курятини “Гаврилівські курчата” зупинив виробництво. Причини ті ж самі: стрімке здорожчання кормів та тарифів – працювати стало просто нерентабельно.

"Основна причина в тому, що при такій високій вартості кормів неможливо вести рентабельний бізнес. А приходити щодня і отримувати збиток недоцільно. До того ж ціна на курятину не росте, з огляду на низьку платоспроможність населення", - розповів директор виробництва Іван Зазуля.

Яйця стають "золотими"

У виробників нині два виходи з ситуації: або зупинити виробництво, або підвищити ціни до рівня рентабельності. У першому випадку Україна може опинитися в умовах жорсткого дефіциту вітчизняних продуктів, а в другому - виробники можуть зіштовхнутися з перевиробництвом через падіння купівельної спроможності населення. Обидва сценарії розвитку подій не оптимістичні, але безальтернативні.

Першими підняли ціни виробники яєць. Як повідомляє Держстатистики, у кінці минулого року ціни зросли на 18% - до 27,4 грн/кг, а загалом на 28% за рік. І якщо раніше собівартість десятка яєць була 14 гривень, то у січні піднялась до 22 гривень.

Прогнози НБУ невтішні

Стримати ріст цін на курятину та яйця може інфляція. Однак, прогнози НБУ з цього приводу невтішні – регулятор каже, що споживча інфляція за підсумками 2021 року становитиме 7%. За даними фахівців, це також вплине на вартість курятини в Україні.

"НБУ прогнозує інфляцію на рівні 7%, не виключено, що вона може бути дещо більшою. Так чи інакше, інфляція внесе свої корективи у кінцеву вартість продукту", - підсумував Дорошенко.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Так то нікого не хвилює! Головне неугодних щімити... а все решта - а ми не вміємо економіку розвивати! Наобирали...
Відповісти
Цікаво те, що в співвідношенні середня зп/ціни на продукти, вони в нас виявляються найдорожчими в Європі.
Відповісти
люде не псіхуйте дайте ще троха часу Володимиру Олександровичу пєтя вайцман йому завидує і підговорив ведмечука закрити свеї канали вседно гірше не буде як при вайцмані
Відповісти
До "голосував за Зеленського". Якийсь брєд пишеш. Ти розумнику хоча читаєш, що пишеш? Помилка за помилкою в кожному слові. Чи можливо ти п'яний був, коли вирішив коментар залишити?
Відповісти
Суть зрозуміло, а як воно в нього написано - то не важливо! Толку, що багато хто без помилок пише, а у голові НУЛЬ!!!
Відповісти
До закриття каналу Наш та Інтер.
Відповісти
Останні новини
Після зростання тарифів українців очікує зростання цін на їжу: до чого готуватися
06 лютий, 2021, 13:25