Ринок кредитування в 2021 році: як українці будуть брати кредити*

Ринок кредитування в 2021 році: як українці будуть брати кредити*
Пандемія і жорсткі карантинні обмеження змусили багатьох українців задуматися про своє фінансове становище і з більшою обережністю ставиться до боргових зобов'язань. Незважаючи на це, статистика вказує на стрімке зростання попиту на споживче кредитування в 2020 році. Так, після відносного затишшя в весняний період, кількість виданих позик в українських банках до осені зросла на 15%, в порівнянні з попереднім роком.

Динаміка популярності споживчих кредитів і відповідна політика банків

Згідно з даними, наданими в звіті Нацбанку, жителі України в період карантину практично не подавали заявки на позики в банках. Тенденція спаду фінансової активності спостерігалася у всіх сферах життя - підприємці закривали свій бізнес, виросли прострочення за відкритими кредитами. Так, якщо в березні заборгованості не перевищували показники в 19%, то вже в травні досягли позначки в 24%. Подібна динаміка спостерігалася практично в кожній країні світу. Наприклад, за повідомленнями аналітиків Geldlenen-Spoed (майданчики з кредитними компаніями в Нідерландах), загальна сума споживчих кредитів в Нідерландах скоротилася з 297289 млн євро в 2019 році до 292290 млн. євро в кінці 2020 року.

У відповідь на нестабільний економічний стан країни і високі ризики неповернень, банки також дещо змінили політику видачі позик: урізали кредитні ліміти по картах, скоротили обсяги видачі грошових позик, був встановлений жорсткіший порядок перевірки та відбору позичальників, а також ввели обов'язкову заставу з фіксованою сумою.

Уже в середині весни кількість відмов у банківських установах зросла до позначки 30-45%. Цей показник скоротився в травні до 10-15%, разом зі скасуванням карантину і стабілізацією фінансового стану в українських сім'ях.

Фахівці Держстату вказують на збіг динаміки зростання і падіння попиту на кредитування з обсягом заощаджень жителів України. Так, за перший квартал 2020 року сума на депозитних рахунках в банках скоротилася на 61,1 млрд грн, а в другому - на 22,9 млрд грн. Потім був стрибок - показники заощаджень збільшилися на 18,5 млрд.

Прогнози на 2021 рік

Аналітики Нацбанку впевнені, що в поточному році банківську сферу очікує зростання попиту на кредитування. Причому, у всіх сферах, в тому числі і по іпотеці. У свою чергу, фінустанови готові до пом'якшення своїх вимог. Особливо це відноситься до малих і середніх підприємств.

Крім того, на думку Руслана Чорного, керуючого партнера компанії «Фінансовий клуб», процентні ставки по кредитах прогнозовано знизяться до 10%. Слід зазначити, що подібна тенденція спостерігається в багатьох країнах світу. Так, за даними geldlenen-spoed.nl, в Нідерландах відсоток за користування кредитними коштами на кінець 2020 року становить 0,4%, в Німеччині -1,96%, а в Іспанії - 1,33%.

Крім того, кредитна активність позичальників буде залежати від динаміки їх доходів. А значить, буде розвиватися за амплітудою зниження під час самоізоляції і підвищення в період послаблення карантинних заходів.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: кредит
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Ринок кредитування в 2021 році: як українці будуть брати кредити*
09 грудень, 2020, 14:02