На Волині в урочищі знайшли 600-річну кераміку

На Волині в урочищі знайшли 600-річну кераміку
Археологи під час розкопок на Волині знайшли керамічні вироби ХIV-XV століть.

До складу експедиції входили працівники ДП "Волинські старожитності" Олексій Златогорський (керівник), Віталій Затворницький, Володимир Чопюк та працівник Волинського краєзнавчого музею Михало Вашета (заступник керівника), - повідомили у "старожитностях".

Роботи проводилися в західній частині пам'ятки неподалік гімназії №4. Було виявлено один об'єкт - споруду ХІІ-ХІІІ століття, округлої форми, діаметром близько 2 метрів, заглиблену в материк на 60 сантиметрів.

Крім того, в культурному шарі було виявлено фрагменти кераміки вказаного періоду та XIV-XV століть.

Довідка


Наприкінці серпня 2012 року у Володимирі-Волинському на території гімназії №4 розпочалися земляні роботи з метою прокладання нових комунікацій. Роботи проводились на території посаду літописного Володимира в урочищі Апостольщина.

Неподалік та безпосередньо на місці прокладання траншей проводились у 1990-х та на початку 2000-х років археологічні роботи експедицією під керівництвом Святослава Терського.

ДП "Волинські старожитності" спільно з управлінням культури Волинської облдержадміністрації уже у перший день земляних робіт зупинили їх проведення. І відразу ж розпочалося археологічне дослідження у межах наявних траншей.

Експедиція під керівництвом Златогорського Олексія, працівників Вашети Михайла (керівник розкопу), Сергія Панишка, Тараса Верби, Новака Назара, Балика Олексія, Чопюка Володимира та студентів-музеєзнавців І курсу Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки (Масловський Юрій, Штець Юрій) виявила і дослідила 14 об'єктів давньоруського часу.

В одному з об'єктів, знищеного траншеями, прокладеними у 1960-1970-ті роки було виявлено скарб срібних прикрас давньоруського періоду. Скарб сильно пошкоджений і потребує негайної реставрації.

Він складається з срібних шийної гривні, пластинчастого браслета, витого браслета, скроневих кілець (сережки "київського" типу), колтів, хрестиків та намиста. Зокрема, скроневі кільця (сережки так званого "київського" типу) виготовлені з срібла, оздоблені зерню, пустотілі в середині, розміром біля 1 см в діаметрі, за аналогіями датуються ХІ - першою половиною ХІІІ ст.

Намисто, з пустотілих срібних пластин, з пласкою стороною з одного боку і випуклою - з іншого, по кінцям оздоблені фігурками у вигляді голови змії, мають три отвори з кожного боку, виготовлені з тонкого срібла, довжиною 2-2,5 см. Аналогії даним виробам потребують додаткових пошуків. Хрест мармуровий, рівносторонній, оздоблений по раменам срібними пластинами, прикрашеними зерню, за аналогіями є виробом візантійського походження.

Фрагмент срібної шийної гривні, виготовленої з дроту, що налічує більше 6 витків, товщиною 0,5 см, в перетині прямокутний, за аналогіями датується ХІ - першою половиною ХІІІ століття. Фрагмент колту, пустотілого всередині, складеного з вдох спаєних пластин, має бронзову дужку, ймовірно орнаментований фігурою птаха.

Поруч зі скарбом виявлено фрагмент верхньої частини гончарного горщика ХІІ - першої половини ХІІІ століття, що містив сліди окислення кольорового металу.

Урочище Апостольщина - один з давніх приміських посадів середньовічного Володимира. Припускаємо, що на його території проживали знатні бояри.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: історія
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині в урочищі знайшли 600-річну кераміку
01 серпень, 2013, 12:47