На Волині – «картопляний» карантин

На Волині – «картопляний» карантин
З 1980-х років Волинська область щороку "сидить" на карантині через золотисту нематоду, якою в регіоні заражені понад тисячу гектарів картоплі.

За словами заступника начальника Державної фітосанітарної інспекції в області Світлани Бучик, нематода провокує таке захворювання картоплі, як глободероз, - пише Слово Волині.

"Нематода паразитує на корінні, а іноді на бульбах картоплі. Потерпають помідори, перець, баклажани, загалом усі пасльонові. Паразит маленький і видно його лише під мікроскопом", – пояснює вона.

Уражені рослини, каже фахівець, можна визначити за розміром та станом листя.

"Вони карликові, зі скрученим листям, яке в’яне, буріє та опадає, коріння в них схоже на бороду. Сильно уражені рослини не цвітуть або на них зовсім мало цвіту, бульби дрібні. Через золотисту нематоду господарі можуть втрачати 30-40% врожаю", - розповіла Бучик.

На Волині вперше золотисту нематоду виявили на присадибних ділянках ковельчан 1968 року, а в Україну її привезли з країн Балтії.

"Нині в області вона "господарює" на площі понад тисяча гектарів. "Хворі" ґрунти є у всіх районах, окрім Луцького. Наприклад, у Ковельському районі – 194 гектари, у Рожищенському – 164, у Камінь-Каширському – 117", - повідомила фахівець.

Як стверджує посадовець, основні карантинні заходи почали запроваджувати у 1980-х роках. Із регіону, який атакували нематоди, не можна експортувати урожай та розсаду. Втім, здоров’ю людини паразити не загрожують.

"На сьогодні найефективніший захід у боротьбі з нематодами – вирощування стійких сортів картоплі: "Водограй", "Слов’янка", "Лілея", "Аноста", "Альвара", "Дніпрянка", "Тирас". Так збережете врожай і очистите ґрунт.

Інший рецепт – сівозміна. На зараженій території картоплю садити не можна щонайменше чотири роки. Поля варто засаджувати культурами, кореневу систему яких нематода не вражає", - розповіла фахівець.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині – «картопляний» карантин
02 серпень, 2013, 13:45