Кавуни з луцьких ринків ‒ безпечні, ‒ експерти

Кавуни з луцьких ринків ‒ безпечні, ‒ експерти
У «Волиньстандартметрології», запевнили, що зараз кавуни та дині їсти безпечно, мовляв, вони вже не такі «нітратні», якими були перші партії.

Кавуни та дині цьогоріч почали радувати око на прилавках раніше, ніж зазвичай. Однак, покупцям аномальна поява баштанних на початку липня не надто сподобалась. Люди з подивом минали їх, бо купувати боялися. Не раз доводилося чути, мовляв, кавунів на ринках і в магазинах достатньо, але їсти їх не можна ‒ надто вони «хімічні», ‒ йдеться в публікації від Відомостей.

Лікарі кажуть: щоб отруїтися нітратами, треба декілька днів їсти лише кавуни та дині. Але щоб убезпечитися від негативних наслідків, радять вимагати експертний висновок у продавців, а якщо документи у порядку ‒ все одно бути обачними та залишати на шкірочці принаймні півтора сантиметра м’якоті.

В обласному управлінні захисту прав споживачів розповіли, що в принципі зараз баштанні споживати безпечно. Принаймні останні перевірки засвідчили, що вміст нітратів у кавунах не перевищив допустимої норми. Гірша ситуація з динями й овочами. Так, 10 липня на Центральному ринку було відібрано кілька зразків кавуна, дині, кабачків, буряків і цибулі.

«Як показали результати дослідження, проведеного у випробувальному центрі «Волиньстандартметрології», у кабачках свіжих виявлено 560 мг нітратів на кілограм продукції при нормі не більше 400. У цибулі ‒ 128 мг на 1 кг при нормі 70. У столових буряках знайдено 2167 мг на 1 кг при нормі 1400. Постачальником овочів на ринок є підприємець із Луцька, який здійснює закупівлю у Херсонській області. Також відбиралися кавун і диня. У кавуні рівень нітратів не перевищував допустиму норму», ‒ розповів заступник начальника управління захисту прав споживачів у Волинській області Володимир Горішний.

«А от із динями ситуація гірша. Дослідження виявили 304 мг на 1 кг, тоді як норма становить не більше 90, тобто вміст нітратів був завищений більше як у три рази. Відомо, що дині вирощені у Херсонській області. Господарюючим суб’єктам видані приписи про припинення реалізації овочів і динь. Підприємці надали нам інформацію про те, що продукти повернені виробнику», ‒ додав він.

Штраф за реалізацію городини з завищеним вмістом нітратів ‒ 300% вартості отриманої для реалізації продукції. Наприклад, якщо отримали 50 кілограмів за ціною шість гривень, то штраф становитиме 900 гривень. Але, згідно з новим законодавством, яке набрало чинності першого липня, застосувати штрафні санкції управління може лише після рішення суду.

«На ринках працює ветеринарна служба, яка контролює кожну партію продуктів, які привозять для реалізації. Супермаркети допускають до продажу на своїх прилавках продукцію, яку постачають із супроводжувальними документами якості, тобто якщо постачальник привіз товар, то він повинен надати якісне посвідчення», ‒ пояснив Горішний ситуацію із ринками та супермакетами.

За його словами, у супермаркетах Луцька теж відбиралися зразки кавунів і динь. Випадків перевищення норми вмісту нітратів не було.

Найбільш небезпечно купувати баштанні у місцях стихійної торгівлі: їх якість там ніхто не контролює.

Задля експерименту «Відомості» вирішили придбати кавун і диню у палатках поблизу торгового центру «Гостинець». Щоб з’ясувати, чи безпечно їсти такі фрукти, віддали їх на експертизу у випробувальний центр «Волиньстандартметрології».

У протоколі випробувань від 25.07.2013 року вказано, що ні у кавуні, ні в дині не виявлено завищеного вмісту нітратів: кавун ‒ 10 мг на 1 кг при нормі 60, диня ‒ 39 мг при нормі 90.

У випробувальному центрі також запевнили, що зараз кавуни та дині їсти безпечно, мовляв, вони вже не такі «нітратні», якими були перші партії.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: здоров’я
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Армяшки відстьобнули Горішному от він висновки і збацав )) правоохоронці перевірте Горішного і ту цілу контору може і висновки зміняться )))))))))))))))))))
Відповісти
Останні новини
Кавуни з луцьких ринків ‒ безпечні, ‒ експерти
02 серпень, 2013, 15:02