Особливості антибіотиків у таблетованій формі*

Особливості антибіотиків у таблетованій формі*
Антибіотики в таблетках широко використовуються в процесі лікування або профілактики захворювань, викликаних бактеріальною інфекцією. Призначення антибактеріальних препаратів доцільно при гострій і хронічній формі недуги, а також в післяопераційний період, для запобігання ускладнень.

Види антибіотиків


За принципом дії препарати з антибактеріальними властивостями діляться на дві основні групи - бактерицидні і бактеріостатичні. Перша категорія лікарських засобів впливає на бактерії безпосередньо, сприяючи їх знищення. Друга - перешкоджає розмноженню патогенних мікроорганізмів і полегшує стан людини.

Загальна класифікація різновидів антибіотиків:
  • Пеніциліни - призначають при інфекційних ураженнях шкіри, сечовивідних шляхів і дихальної системи.

  • Аміноглікозиди - в таблетованій формі зустрічаються рідше, так як призначені для лікування важких патологій, при яких кращі ін'єкції.

  • Цефалоспорини - антибіотики широкого спектру дії, використовуються при менінгіті і сепсисі.

  • Тетрацикліни - застосовуються при важких інфекціях шкіри і урогенітальних недугах.

  • Лінкозаміди - проявляють ефективність при ураженні кісток.

  • Макроліди - виконують роль альтернативних засобів при наявності алергічних реакцій на препарати ряду пеніцилінових.

  • Призначення антибіотиків в таблетках незалежно від їх типу - завдання виключно лікуючого лікаря. Незважаючи на доступність більшості з ліків з антибактеріальними властивостями в аптечних мережах їх самостійний прийом не рекомендований.

    Як правильно приймати антибіотики в формі таблеток


    Правильне застосування антибіотиків необхідно для запобігання стійких форм, при яких штами бактерій не реагують на активні речовини в складі препаратів. Після прийняття рішення про доцільність призначення антибактеріальних засобів визначається тип ліки, його дозування і тривалість курсу.

    Важливо дотримуватися умов прийому таблеток - до або після їди, відповідно до інструкції. Їх можна запивати питною водою, але не використовувати для цих цілей сік або гарячі напої.


    Навіть при появі поліпшень в перші дні прийому антибіотиків необхідно витримати тривалість всього курсу, не пропускаючи прийняття чергової дози. Самостійне зниження або підвищення дози, через випадковий пропуску, зумовлює появу побічних дій.

    Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
    Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
    Коментарі 0
    • Статус коментування: премодерація для всіх
    Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.