На Волині опікуну повернули дитину

На Волині опікуну повернули дитину
Семирічного Любомира Мороза повернули з Волинського обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей до сімʼї опікуна та рідної сестри.

Народний депутат Анатолій Вітів направив депутатські звернення до Уповноваженого Президента України з прав дитини Юрія Павленка та до Генерального прокурора України Віктора Пшонки. У них свободівець просив вжити заходів задля недопущення порушень прав неповнолітнього Любомира Мороза, усунення причин, обставин та перешкод, які не дають можливості неповнолітній дитині повернутися в сім’ю опікуна Євгенії Вронської та своєї сестри Ірини Мороз, ‒ повідомляють у прес-службі партії «Свбода».

Також Анатолій Вітів просив посприяти виконанню Службою у справах дітей Луцької міської ради рішення від 08.02.2013 «Про доцільність повернення Любомира Мороза 15.12.2005 р.н., в сім’ю на виховання» та забезпечити повернення неповнолітнього Любомира Мороза у сім’ю до опікуна Євгенії Вронської та сестри Ірини Мороз.

Напередодні до народного депутата України звернулася Євгенія Вронська з Луцька з проханням, аби той посприяв у поверненні в її сім’ю онука Любомира Мороза. Як виявилося, він безпідставно перебуває в Ковелі у Волинському обласному центрі соціально-психологічної реабілітації дітей, де відчуває психологічний дискомфорт і зазнає моральних страждань.

Євгенія Вронська є опікуном двох онуків – неповнолітнього Мороза Любомира та Мороз Ірини. Опікунство оформила після смерті їхньої матері та засудження до позбавлення волі батька онуків – на підставі рішення виконавчого комітету Луцької міської ради від 20.01.2011 № 53-1 «Про встановлення опіки над малолітніми Мороз І.О. та Морозом Л.О.».

21 листопада 2012 року внука Любомира у неї відібрали представники Служби у справах дітей Луцької міської ради без її відома з міського Навчально-реабілітаційного центру.

Після звернення Євгенії Вронської у прокуратуру міста Луцька було проведено перевірку щодо неправомірних дій працівників служби у справах дітей Луцької міської ради. За результатами перевірки прокуратурою міста Луцька було внесене подання з вимогою скасування рішення № 801-1 «Про відібрання дитини в опікуна та про припинення опіки над малолітнім Морозом Л.О.». 4 лютого виконавчий комітет Луцької міської ради, розглянувши протест прокурора м. Луцька, вирішив визнати рішення виконавчого комітету від 21.11.2012 року № 801-1 вважати таким, що втратило чинність.

8 лютого Служба у справах дітей Луцької міської ради прийняла рішення «Про доцільність повернення Мороза Л.О., 15.12.2005 р.н., в сім’ю на виховання». Але станом на 9 липня цього року рішення Служби у справах дітей Луцької міської ради досі було не виконане, а Любомира Мороза не повернуто в сім’ю.

Натомість хлопчика було направлено у «Волинський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» у Ковелі Волинської області, «у зв’язку із психологічними особливостями дитини». На думку Євгенії Вронської, посадовці Служби неправомірно діяли в інтересах третіх осіб, намагаючись позбавити її опікунства над дитиною. Заявниця припускала, що її онука вже «запланували» віддати в іншу сім’ю.

Проблему вдалося вирішити лише після звернення народного депутата Анатолія Вітіва до Генпрокуратури та Уповноваженого Президента України з прав дитини. Рішення Служби у справах дітей Луцької міськради було виконане і наприкінці липня хлопчик повернувся у сімʼю, – йдеться в повідомленні партії.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині опікуну повернули дитину
02 серпень, 2013, 18:32