В Україні збиратимуть військові американські гелікоптери

В Україні збиратимуть військові американські гелікоптери
На Одеському авіаційному заводі в цьому році збиратимуть американські військові гелікоптери Bell UH-1 Iroquois.

Про це повідомив генеральний директор Укроборонпрому Юрій Гусєв, інформують на сайті підприємства.

Він розповів, що організація виробництва сьогодні перебуває на завершальній стадії. Перший борт повинен бути виготовлений вже до 30-річчя Незалежності України, тобто влітку 2021 року. Проєкт фінансується за рахунок інвестиційних коштів.

“Зазначу, що пріоритетом для Одеського авіаційного залишається забезпечення потреб в озброєнні та військовій техніці головного замовника – Міністерства оборони України. Щоб збільшити обсяги виробництва на підприємстві, ми плануємо створити спеціалізовану школу для навчання нових авіаконструкторів. Подібна філія може з’явитися на базі Одеського політехнічного університету”, – заявив Юрій Гусєв.

Bell UH-1 Iroquois – американський багатоцільовій вертоліт фірми Bell Helicopter Textron, також відомий як "Г’юі" (Huey). Одна з найвідоміших і масових машин в історії вертольотобудування. Серійно виробляється з 1960 року. Відтоді була випущена значна кількість військових і цивільних модифікацій вертольота.

Державне підприємство "Одеський авіаційний завод" – одне з найстаріших авіаційних підприємств України та Європи, створене у 1911 році. Спеціалізується на ремонті літаків МіГ-21, МіГ-23, МіГ-27, Л-39; модернізації літаків МіГ-21 і Л-39; ремонті агрегатів літаків МіГ-29, Ан-12, Ан-24, Ан-26 і Як-40; ремонті авіаційних двигунів різних марок та їх агрегатів; сервісному обслуговуванні; виготовленні запасних частин і навчанні персоналу.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Уточнюйте, що це моделі 80-х років, для продажу країнам Африки.
Відповісти
Укроборонпром помилився з назвою гелікоптерів. Новина про складання UH-1 Iroquois в Одесі озвучена на заводі та поширена пресслужбою Укроборонпрому викликала резонанс та здивування, адже багато хто сприйняв це як виробництво гелікоптерів 1960-х років. Насправді це взагалі інша машина.
Головний редактор відомого сайту Defence Blog Ділан Малясов вважає це черговим «проколом» у комунікаціях з боку державного концерну, про написав у Facebook. Також він згадав, як у 2017 році Укроборонпром анонсував початок виробництва гвинтівок М16.
За словами пана Малясова, ймовірно, що насправді мова йде про лінію ремонту цивільних гелікоптерів Bell 412: «Україна по лінії DSCA [Агенція з питань оборонного співробітництва] не отримала і навіть не запитувала дозвіл на продаж або ж ліцензійне виробництво UH-1Y. Проте комерсанти подали документи на ввезення Bo-106 і Bell-412».
Bell 412 – багатоцільовий гелікоптер розроблений американською компанією Bell Helicopter Textron на базі моделі Bell 212. Вперше злетів в 1979 році. Серійно виробляється з 1981 року.
Водночас і Bell 412 перебуває на озброєнні в деяких країнах.
Відповісти