Волинська майстриня вишиває за технікою та орнаментами родини Косачів. ФОТО

Волинська майстриня вишиває за технікою та орнаментами родини Косачів. ФОТО
З нагоди 150-річчя від дня народження нашої славетної землячки Лесі Українки у Ковелі представили персональну колекцію вишитих творів місцевої майстрині Тетяни Ведмедюк «Український орнамент від родини Косачів».

Про це інформують на сайті Ковельради.

Більше сотні різноманітних робіт можна оглянути у виставковій залі культурно-просвітницького центру. Серед них - сорочки, дизайнерські сукні та верхній одяг, рушнички, скатертини, серветки.

Жінка відроджує візерунки столітньої давнини та вдихає нове життя в ті техніки, які з плином часу призабулись. Багато виробів створені за схемами та техніками української вишивки, які збирали Олена Пчілка та її донька Ольга Косач-Кривинюк.


Оригінальною є колекція картин «Українські народні узори», що створені за схемами, які були зібрані Ольгою Косач-Кривинюк. Молодша сестра Лесі Українки досконало володіла техніками вишивання. Вона змальовувала народні орнаменти та сама створювала чудові вишиванки. В представленій колекції картин відтворені такі старовинні схеми та техніки: настилування (лиштва), вирізування, мережка через чесницю з настилом і прутиком, шов «голка назад», шов «ретязь», солов’їні вічка, одинарний прутик, набирування, зерновий вивід.


Про вишивку, творчість Лесі Українки, її життя, родину Косачів і як це переплітається з візерунками майстрині на відкритті виставки говорила її донька Мар’яна. Цю ж тему продовжили лесезнавці з Колодяжного – Любов Мержвинська та заслужений працівник культури України Віра Комзюк.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Волинська майстриня вишиває за технікою та орнаментами родини Косачів. ФОТО
28 лютий, 2021, 06:21