Природне джерело вітамінів: як правильно вибрати сухофрукти і цукати*

Природне джерело вітамінів: як правильно вибрати сухофрукти і цукати*
Завдяки поживності, натуральності і високому вмісту корисних речовин, сухофрукти і цукати рекомендовано включати в раціон кожної людини (за умови відсутності індивідуальної непереносимості і медичних протипоказань). При сушінні з плодів випаровується волога, при цьому важливі для організму елементи залишаються.

Цукати: корисні солодощі замість цукерок


Цукатами називають висушені фрукти, бланшовані в цукровому сиропі. При вживанні таких ласощів варто враховувати, що в процесі термічної обробки деякі речовини, наприклад, вітамін С, руйнуються. Однак в цукатах зберігаються вуглеводи, клітковина і багато інших елементів. Через вміст цукру ці ласощі складно назвати абсолютно дієтичним, але воно менш калорійне, ніж звичайні цукерки. При помірному вживанні (до 50 г на добу) такі фрукти допоможуть поповнити запас вітамінів, боротися зі стресом під час дієти.


Цукати можна використовувати як замінник солодощів людям, які не можуть позбутися від цукрової залежності. Глазуровані цитруси і імбир стануть відмінними помічниками в період простудних захворювань, через те, що сприяють зміцненню імунітету. Дітям бажано давати цукати в кількості не більше 2 столові ложки у день. Вводити в раціон малят такі солодощі можна після 3 років.

Концентрат всіх «корисностей»


У висушених фруктах сконцентровані вітаміни природного походження. При цьому в них відсутні цукор, ароматизатори, підсилювачі смаку та інші додаткові добавки, які часто можна зустріти в магазинних ласощах. Сушені фрукти і ягоди солодкі від природи, тому їх можна давати дітям замість цукерок. Такі ласощі не шкодять зубам і дозволяють наситити організм малюків необхідними мікро- і макроелементами.

У Києві можна купити сухофрукти різних видів:
  • курага. В абрикосах містяться вітаміни А, С, Е, К, В, фосфор, залізо, кальцій. Вживати курагу бажано людям, що страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту, серцевою недостатністю;
  • родзинки. Сушений виноград сприяє нормалізації рівня гемоглобіну, роботи нервової, травної, сечостатевої систем. Завдяки високому вмісту заліза, родзинки допоможе вагітним жінкам заповнити дефіцит цього елемента;

  • інжир. В'ялені ласощі є джерелом кальцію, магнію, фосфору, натрію та інших компонентів. Інжир багатий йодом, тому його бажано включити в раціон людям з розладом роботи щитовидної залози;

  • чорнослив. Цей сухофрукт насичує організм вітамінами А, В, Е і С, які благотворно впливають на імунітет. Чорнослив має помірний послаблюючий і сечогінний ефект;

  • фініки. Сушені плоди є природним джерелом міді, цинку, марганцю, калію та інших елементів. У фініках також міститься пектин і харчові волокна, які сприяють поліпшенню травлення і запобігання утворенню ракових клітин.


  • Сушені яблука і груші часто стають основним компонентом компотів із сухофруктів, які знайомі нам з дитинства. Вони допомагають вивести з організму шлаки, тому їх бажано вживати прихильникам дієтичного і здорового харчування. Висушені яблука і груші можна їсти в кількості до 100 г на добу.

    Як вибрати безпечні ласощі


    При виборі сухофруктів обов'язково огляньте плоди в упаковці. Вони повинні бути природного забарвлення, без тріщин і найменших ознак цвілі. Присутність в упаковці бруду повинно стати підставою для відмови від покупки. У складі якісних сухофруктів відсутні додаткові компоненти, винятком є ​​лише цукати, виготовлені із застосуванням цукру. Пересушені, що розсипаються в руках плоди - ознака несумлінності виробника.

    Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
    Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
    Коментарі 0
    • Статус коментування: премодерація для всіх
    Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.