Протест по-луцьки: помиї - під стіни мерії. ФОТО

Протест по-луцьки: помиї - під стіни мерії. ФОТО
Просто за кілька метрів від приміщення Луцької міської ради, за адресою вулиця П'ятницька гірка, 3 стоїть будинок, де мешкає кілька сімей. Виявляється, будинок - без каналізації, люди досі використовують ...відро. Мешканка будинку Оксана Герасимюк навіть намагалася своєрідно «боротися» із чиновниками, які, з її слів, не хочуть допомогти у її проблемі: виливала нечистоти під стіни муніципалітету.

Оксана Герасимюк разом зі своєю матір'ю, яка є квартиронаймачем, навіть у прокуратуру зверталися. Звідки дали звичайну відписку, - бідкається лучанка.

У БУДИНКУ ПІД МІСЬКРАДОЮ ЗАМІСТЬ ТУАЛЕТУ - ВІДРО

За словами Оксани Герасимюк, каналізації у будинку не було ніколи. Встановити її, каже, взагалі немає можливості.



«В нас був туалет на вулиці. Нам колись власноручно намалювали план, що нам на кухні поставлять туалет. Але під нами в сусідів там в квартирі кімната. То виходить, що по закону ми не маємо права. Тому що, не дай Бог, десь щось прорве, ми сусідів затопимо», - розповідає жінка.




Наразі ж замість туалету – лише відро.

Мовляв, сусіди вирішили питання відсутності каналізації, приватизувавши свої квартири та зробивши прибудови, де і повстановлювали туалети та ванни.



ОБІЦЯНКИ-ЦЯЦЯНКИ

Але Оксана цього робити не хоче. З її слів, квартиру ще за радянських часів «виділили» як службове житло, адже матір жінки працювала на державній роботі у тодішньому Головпоштамті. З часом, обіцяли чиновники, родині нададуть й інше помешкання.

«Там на поштамті будувалися будинки і нам мали через 2-3 роки дати квартиру», - пояснює Оксана.

Утім, відразу ж після «виділення» так званого підмінного житла, з черги на квартиру зняли, але й квартири у новому будинку не дочекалися. Відновили «на черзі» лише у 1989 році, коли сім’я Оксани почала «бити на сполох».

НЕЧИСТОТИ ВИЛИВАЛИ ПІД МІСЬКРАДУ

«Колись була санстанція, ми викликали. Санстанція сказала: якщо міська рада не хоче вирішувати, то будьте добрі, виливайте під міську раду всю свою воду і хай тоді вона трохи задумається», - веде далі Оксана.

Тож, деякий час так і чинили. Проте, у міськраді родину вирішили оштрафувати.

Задній двір приміщення Луцької міської ради.
Задній двір приміщення Луцької міської ради.
 Коли жінка лила помиї зі стіни, що праворуч - бризки летіли на вікна мерії
Коли жінка лила помиї зі стіни, що праворуч - бризки летіли на вікна мерії


«Раз викликали, це ще при Кривицькому було. Викликали санстанцію, побачили, що в нас немає ніяких умов, штраф зняли», - додає жінка.

БУДИНОК «РОЗ’ЇЖДЖАЄТЬСЯ», АЛЕ АВАРІЙНИМ ЙОГО НЕ ВИЗНАЮТЬ

Та відсутність каналізації – не єдина проблема Оксани і її сім’ї. Будинок «роз’їжджається», каже жінка. Це - також причина, чому жінка не хоче приватизовувати квартиру і добудовуватися.

«Колись тут мали зносити ці будинки. Вони не визнають: в аварійному стані. Ну, але якщо це рахується не в аварійному стані, - от як стіна їде, - то я не знаю, як це казати?», - дивується Оксана.



До того ж, як стверджує жінка, хоч будинок і не аварійний, утім, так звані маячки (спеціальні пластини, які кріпляться на тріщини стін, аби контролювати, чи вони не збільшуються) тут все ж встановили.



Жінці навіть вікно відмовляються поміняти. Вона розповідає, що викликала представників фірм, які встановлюють металопластикові вікна, проте ті дивилися на стіну, хитали головами і відмовлялися братися за роботу.




Наразі ж вікно «забили» плівкою, аби не мерзнути взимку.





Інспектувати умови у квартирі приходила й муніципальна міліція, але вирішення проблеми ще не запропонували.

ІЗ ПРОБЛЕМНОЮ КВАРТИРОЮ ЗВЕРНУЛИСЯ В СБУ

«В результаті пішли в СБУ, там нам сказали: ми спочатку не маємо права. Перше зверніться в прокуратуру», - розповідає Оксана.

Порадою правоохоронців скористалася і написала в прокуратуру заяву-скаргу, де просила дати відповідь на деякі запитання і розібралися, чому після отримання службового житла родину Оксани зняли з черги на квартиру.





«Там питання було, чому нас зняли у 1985 з черги і ще два питання. А вона нам тільки дала відповідь, що ми стоїмо на черзі. Вся відповідь. Тобто ніхто нічого не розслідує і ніхто нічого не робить», - бідкається жінка.



А тим часом в Оксани «на руках» вже ціла «пачка» документів, перші з яких датовані ще 1999 роком.



«І Соколовська, і Кубіцький, і акт обстеження, і Байцим, і Кравчук, - хто вже тільки відповідь давав», - хитає головою жінка.








КВАРТИРНЕ ПИТАННЯ ЗАЛИШИЛОСЯ МІСЬКРАДІ «У СПАДОК»

Про проблему відсутності каналізації у сусідньому з луцькою міськрадою будинку посадовці знають. Заступник луцького міського голови Лариса Соколовська та директор департаменту ЖКГ Луцької міськради Іван Кубіцький підтвердили, що свого часу жінка отримала квартиру у будинку на вулиці П’ятницька гірка, 3 як службову.

«Через деякий час черги (квартирні, - авт.) перейшли до міської ради, адже передалися згідно зі змінами в законодавстві. Вона стала в черзі в міській раді. Я не знаю, яка вона в черзі, але, принаймні, далеко не сота і навіть і не тисячна», - зазначила Лариса Соколовська.

Щодо інших мешканців будинку заступник мера Лариса Соколовська розповіла, що практично всі вони під час «буму будівництва» декілька років тому приходили із проханням щось вдіяти із двоповерхівкою.



НА МІСЦІ БУДИНКУ ПІД МІСЬКРАДОЮ ХОТІЛИ ПОБУДУВАТИ НОВИЙ

«З тією метою, щоби знайти інвестора, ми працювали з архітектурою, хто би їм купив квартири, а збудував тут нормальний будинок, адже це – центр міста, щоб не виглядало негарно», - зауважила Соколовська.

«На жаль, грянула криза і ми не зробили все те, що планували. Тому люди самі взялися за той будинок, облаштували його. Цей будинок поряд із моїм вікном і я весь час його бачу. Люди думають про себе», - вела далі посадовець.

Так, Лариса Соколовська зазначила, що усі мешканці цього будинку, окрім матері Оксани, приватизували свої квартири.

«До речі, вона там отримувала квартиру сама, але час іде, діти внуки – там вже тьма людей поприписувано», - додала заступник міського голови.

ЗА НЕЧИСТОТИ ПІД МІСЬКРАДОЮ ГОТОВІ БУЛИ ШТРАФУВАТИ

Проблему ж відсутності каналізації, зі слів віце-мера Луцька, також намагалися вирішити.

«Вона, вибачте, мочилася і все інша робила у відро і виливала під міську раду і робила це довгий час. Я звернулася в санстанцію і сказала їй, що будемо категорично штрафувати. Ми їй пропонували на вулиці вбиральню поставити і підключити в каналізацію загальну, якщо вона не хоче в хаті», - висловилася Соколовська.

ЧИНОВНИКИ ЗАПЕВНЯЮТЬ: МОЖЛИВІСТЬ ВСТАНОВИТИ КАНАЛІЗАЦІЮ – Є

Своєю чергою, Іван Кубіцький також додав, що у департаменті ЖКГ розуміли, що у жінки є «потреби» і запропонували прилаштувати санвузол у будь-якому зручному для жінки місці у квартирі або ж у прибудові, підключивши його до сусідської каналізації.

Мовляв, хотіли й робити відповідний проект на підключення до каналізації. Утім, жінка, зі слів посадовця, відмовилася відводити для санвузла місце відповідної площі, мотивувавши тим, що у квартирі – мало місця.

Головний комунальник Луцька запевняє: можливість облаштувати каналізацію в департамента ЖКГ спільно з «Луцькводоканалом» є.

«Ми домовилися разом з сусідом, що вони зроблять спільну каналізацію. Ну, але вона відмовляється від будь-яких дій, вона чекає тільки квартиру», - пояснила щодо цього Лариса Соколовська.

Із нею погодився й Кубіцький: «Категоричне воспротивлення отримання цієї послуги з одним наміром: отримати квартиру. Ну, а що робиться сьогодні з квартирами...».

КОМУНАЛЬНИКИ КАЖУТЬ, ЩО БУДИНОК – НЕ АВАРІЙНИЙ

А от аварійність будинку Іван Кубіцький заперечив.

«Комісія будинок обстежувала. У цьому будинку, там не є критична ситуація. Є приблизно 270 будинків у Луцьку обстежених комісією, на яких просто стоять маячки, де колись в силу певних обставин отримали якусь проблему. Цей будинок абсолютно не аварійний», - розповів Іван Кубіцький.

За його словами, наразі у Луцьку приблизно 199 будинків із обстежених 298 вважаються ветхими. Так, для 21 з них замовили проекти щодо укріплення конструктивних елементів, а для 19-ти виготовляють паспорти.

«Решта будинків, комісія вважає, цілком спокійно можуть існувати, поставивши систему маяків. Якщо будуть прогресувати тріщини, чи якісь інші речі, то тоді будемо робити якесь втручання», - зауважив він.

Про те, що у будинку на вулиці П’ятницька гірка, 3 є тріщини, Кубіцький чув.





«Ця жінка була у мене на прийомі, я кілька разів з нею спілкувався і знаю цю ситуацію. Якщо чесно, мені складно зрозуміти, що цій жінці більше потрібно», - поділився комунальник.

«Квартирами ми як департамент не забезпечуємо», - підсумував Іван Кубіцький.

ІНШУ КВАРТИРУ ДАВАЛИ, АЛЕ ЖІНЦІ ВОНА «НЕ ПІДІЙШЛА»

Та, як повідомила Соколовська, у міськраді намагалися допомогти із отриманням іншої квартири.

«Десь напевно півроку тому ми пропонували їй звичайну квартиру. У квартирі, яка наразі є в міській раді, люди жили, не досить дбайливо відносилися до майна, там немає унітазів, нічого, і там треба міняти вікна, двері і все інше. Але там є виходи на каналізацію, можна поставити й унітаз», - зазначила Лариса Соколовська.

«Ну, але вона відмовилася і сказала, що це – не те, що їй потрібно. Ну, але в даний момент я іншого виходу не бачу», - резюмувала віце-мер.



Підготувала Юлія ШРАМКО (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 19
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Можна просто поспівчувати цій сім'ї, що до цього часу не знайшлась можливість надати якісне житло, як того хоче мешканка.А олігархи все жиріють і жиріють за людські гроші.
Відповісти
Тобі треба поспівчувати через то шо тебе розумом обділили, а влада в даному випадку зпрацювала як треба їй дали можливість переїхати або зробити туалет, але ця засранка як справжня українка засралася по вуха і чекає поки новеньку квартирку дадуть, а раз влада не дає квартирки значить влада погана
Відповісти
Якщо у мене нема вікна, то це мої особисті проблеми. До чого тут казна всього міста?
Жінка, видно, хвора і просто жадібна, що не може собі туалет зробити...
Відповісти
чому б пану Кубіцькому не помінятись з громадянкою квартирами, раз будинок "не аварійний"?
Відповісти
Більшого абсурду не чув. Мої батьки живуть в схожому будинку і нічого не в кого не просять. Просто з дня в день, що можуть, своїми силами, за свої гроші ремонтують, міняють. А ця баба все хоче на халяву - довела будинок до аварійногостану, і сама в цьому винна.
Відповісти
Дали жінці житло, а вона його засрала, там ремонту не було років 20, хоч би вікна помила коли кореспонденти прийшли, Такі як вона все хочуть на халяву, за пару рокув можна було самостійно зробити туалет, та ні краще срати в відро і чекати халяву. Давали іншу квартиру то непідходить їй. БИДЛОТТЯ
Відповісти
Пора бути цивілізованими людьми, не перекладати свої проблеми на інших. Якщо у жінки є діти і онуки, то чому не допоможуть матері? Повчіться у сільських людей, які не оббивають пороги, а роблять лад у своєму домі. Навіть після стихій самі ремонтують дахи. Жило треба приватизувати, страхувати.
Сьогодні у ліфті сусідський собака справив природні потреби, може, й мені звернутися до влади, щоб прибрала...
Відповісти
Просто ненавиджу таких людей, які ждуть шо їм все готовеньке дадуть, якби ця жінка хотіла то давно б зробила собі туалет....
Але жінка як справжня українка сидить з протягнутою рукою і сере під себе.... Так їй і треба
Відповісти
маладєц, гарно сказав
Відповісти
короче, бабо тако. нічого ти не доб’єшся. бери і сама ремонтуй будинок. ніхто тобі нічого не винен. ще б усім міська рада ремонти робила
Відповісти
Такі статті про бідну жінку чомусь зовсім не викликають співчуття. Чому я не чекала, щоб мені теж хтось щось дав, а пахала на трьох роботах, і по заробітках їздила. А можна ж було теж насрати - і під міську раду принести, бо мені, бачте, квартиру не дали. Стидоття! Цікаво, що стільки років робили діти цієї жінки? Листи строчили в СБУ? Сміх - до чого тут СБУ, яка тут загроза державі? "Гарадской" - у вас правдивий коментар.
Відповісти
Кому тут співчувати? Видно, що все хоче на халяву, та ще й з якою наглістю, Це я не буду робити, це не хочу.....кому зараз безкоштовно щось дають? це також службове житло, ніхто на нього не збирав, і не урізав себе ні в чому. Сусіди собі поробили і проблем і претензій не мають. А ця наглота, знає одне слово - ДАЙ.
Відповісти
Через таких лінивих і жадібних людей не можуть отримати житло ті хто дійсно його потребують, в мене є кілька знайомих які були б раді і такій квартирі як у цієї горе господині
Відповісти
А я живу на зйомній квартирі і плачу 2000 грн. в місяць...Вирішено! Піду під міськраду і буду срати там до тих пір доки мені не дадуть житло...або доки дупа не трісне! Народ, мо кому ще щось треба: сміття викинути, меблі нові чи ще якісь безглузді бажання!Долучайтесь, міськрада все "порішає"!
А героїні от що скажу: бувають квартири в яких ремонтом навіть і пахне, проте квартира затишна і чиста.У вас же срач, як в хліві! Подивіться в якому у вас стані кухня: закопчені кастрюлі, немита плита, загижені двері...Тут уже аварійність будинку ніяк не вплинула.Шмату в руки і облаштовуйте собі житло,-більше вам розраховувати нема на кого.
Відповісти
Во-во правду-матку кажеш, видно що та жінка якась кончЯна
Відповісти
В часи моєї піонерської юності ті, хто жив у приватному будинку, штукатурив, замальовував, законопачував найменші огріхи, а у кого були державні будинки - ті відколювали штукатурку перед приходом комісій.
З тих часів нічого не змінилося. Люди чекають безплатного житла.

Відповісти
Ох і бидлячество. Нахрен геть зі службого житла в собачу буду, там таким саме місце.
Відповісти
А я вважаю що влада повинна знайти ційлюдині нормальне житло, тому що це вже розвалюється і робити ремонт вже немає сенсу, а якщо влада не зможе знайти квартири то геть таку владу!!!!

Слава Україні!!!
Відповісти
Свобода прийде -порядок наведе!!!!
Відповісти
Останні новини
Протест по-луцьки: помиї - під стіни мерії. ФОТО
07 серпень, 2013, 09:08