У Луцьку підтопило підземелля. ФОТО

У Луцьку підтопило підземелля. ФОТО
Територію, де знаходяться триярусні склепіння на вулиці Кафедральній, 13, підтопило після зливи.

Стихія «накрила» Луцьк ще в кінці липня, однак, на місці, де є нововиявлена пам’ятка, і досі «стоїть» вода, ‒ пише Четверта влада.

До грози на обгородженій земельній ділянці парканом тривали розкопки. Археологи на цьому місці раніше відкопали металевий гаманець 1930-х років, в якому зберігалося дві золоті каблучки та п’ять срібних монет Миколи ІІ. Знайшли також цілі глечики 17 століття.

Краєзнавці переконані, що на Кафедральній, 13 можна ще багато знайти цікавого, адже раніше на цій території жили багаті люди. А збережена історична пам’ятка може привабити більше туристів у Старе місто.

Поки археологи досліджують цю територію, інші обдумують як би забудувати територію у заповіднику. За цю земельну ділянку «триває боротьба» вже давно, ‒ йдеться в публікації.

Громадські активісти, краєзнавці, археологи, люди, які проживають на Кафедральній, 13, проти будь-якого будівництва. Вони наполягають, щоб памʼятку музеєфікували і відкрили для всіх лучан і гостей міста. Однак, міська влада не бачить у будівництві проблеми. Вже є навіть проект майбутнього житлово-офісного центру, а план будівництва вже погоджений.

Згідно зі статтею 24 Закону України «Про охорону культурної спадщини», «використання пам’ятки повинно здійснюватися відповідно до режимів використання, встановлених органами охорони культурної спадщини, у спосіб, що потребує якнайменших змін і доповнень пам᾽ятки та забезпечує збереження її матеріальної автентичності, просторової композиції, а також елементів обладнання, упорядження, оздоби тощо, ‒ резюмують у виданні.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку підтопило підземелля. ФОТО
06 серпень, 2013, 14:38