Міфи та правда про сечокам’яну хворобу*

Міфи та правда про сечокам’яну хворобу*
Хоча медицина сьогодні просунулася далеко уперед, серед населення України рівень обізнаності поки що не найкращий. Багато хто продовжує боятися лікарів та вірити в безглузді міфи про лікування різних патологій. Один з яскравих прикладів – сечокам’яна хвороба. Досі існує дуже багато оманливих думок про це захворювання. В результаті люди намагаються вилікувати його самі, не звертаються по допомогу та погіршують свій стан.

Аби зруйнувати найпопулярніші міфи, ми розповімо про досвідченого лікаря-уролога Степана Біляка. Він працює у Клініці Біляка в Ужгороді та знає, як вилікувати цю патологію раз і назавжди, ефективними та малотравматичними методами. Але спершу давайте зруйнуємо найпоширеніші міфи про цю хворобу!

1 – камені у нирках можна «вигнати» самостійно
Це помилка, й дуже небезпечна. Одна з найчастіших причин екстрених операцій у разі сечокам’яної хвороби – гостра затримка сечі. Вона трапляється, коли людина намагається самостійно позбутися конкрементів, приймаючи різні препарати. В результаті камінь зрушує з місця й може застрягнути у сечоводі та інших структурах сечовивідної системи. Такі стани дуже небезпечні й потребують термінового хірургічного втручання.

2 – при сечокам’яній хворобі корисно пити пиво
Деякі люди приписують пиву такі властивості через його сечогінний ефект та розслаблюючу дію. Але це міф, до того ж безглуздий. Будь-які алкогольні напої роздратовують слизову оболонку сечових шляхів. А ще у великій кількості вони призводять до зневоднення організму, що тільки посилює хворобу. Тому «лікуватися» пивом точно не варто.

3 – при каменях у сечових шляхах не можна пити мінеральну воду
Цей міф з’явився через те, що у мінеральній воді присутні мінерали, що можуть провокувати утворення каменів. Але їх концентрація незначна, тому боятися не варто. Навпаки, людей з сечокам’яною хворобою досить часто відправляють у Трускавець та інші «водні» курорти.

4 – якщо нирки не болять, то каменів нема
Ниркова колька дійсно є одним з характерних симптомів сечокам’яної хвороби. Але якщо ви не відчуваєте нічого подібного, це ще не ознака того, що все у нормі. На ранніх стадіях, коли конкременти маленькі, хвороба практично ніяк себе не проявляє. До того ж, камені можуть бути розташовані у сечоводі або сечовому міхурі, й тоді нирки не болять. У самих же нирках больова симптоматика з’являється вже тоді, коли розтягується лоханка, й порушується відтік сечі. Сама ж паренхіма не має больових рецепторів, тому на ранніх стадіях захворювання може взагалі себе не проявляти. Тільки комплексна діагностика в уролога допоможе виявити проблему.

5 – якщо видалити камені, вони утворяться знову
Такий ризик дійсно є, але усе залежить від людини. Якщо після видалення конкрементів дотримуватися дієти, пити багато рідини та вести здоровий спосіб життя, рецидиву можна уникнути. Тому важливо правильно пройти реабілітацію та виконувати усі рекомендації лікаря.

6 – конкременти видаляють шляхом операції – це травматично та небезпечно
Часи, коли це твердження було правдивим, давно вже у минулому. Сьогодні з’явилися сучасні методики, що дозволяють провести видалення без розрізів, болю, крововтрати. В пацієнтів після таких втручань не залишається шрамів.


Зокрема, золотим стандартом при видаленні конкрементів з сечовивідних шляхів є літотрипсія. Це щадна процедура, що дозволяє зруйнувати камені, після чого вони виводяться природнім шляхом. Найефективніше робити це за допомогою лазеру – від прицільно впливає на відкладення, не зачіпаючи сусідні тканини.

Лазерну літотрипсію на обладнанні екстра-класу роблять у Клініці Біляка. Це сучасний медичний центр, де працюють за стандартами доказової медицини та дбають про комфорт пацієнтів. Лікарі клініки стажувалися у Європі та США, де оволоділи надсучасними техніками лікування. Це єдина на Закарпатті клініка, що пропонує пацієнтам європейський рівень лікування за українські ціни. Отримати лікування сечокам’яної хвороби за допомогою літотріпсії можна за адресою: Закарпатська обл., Ужгородський р-н, с. Минай, вул. Коротка, 1а. Телефон для запису на консультацію: +38 (099) 100-10-03.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Тема дуже актуальна. Я зазвичай у міжсезоння починаю Солідагорен пити. Там трави урологічні, які знижують ризик та розвитку циститу, пієлонефриту та сечокам'яної хвороби. У моєму випадку краще підстрахуватися, ніж страждати потім.
Відповісти
Останні новини
Міфи та правда про сечокам’яну хворобу*
21 березень, 2021, 15:41