Росіяни намагалися перешкоджати патрулюванню українських моряків

Росіяни намагалися перешкоджати патрулюванню українських моряків
Російські катери намагалися перешкоджати українським військовим катерам, які несли бойове чергування.

МЗС заявило про рішучий протест, - пише Кореспондент.

У командуванні ВМС ЗСУ заявили, що в ніч на четвер, 15 квітня, катери Федеральної служби безпеки РФ безуспішно спробували перешкодити діям човнової групи Військово-морських сил України, яка несла бойове чергування в Азовському морі. Про це повідомила прес-служба ВМС у Facebook.

"Росія продовжує порушувати норми міжнародного морського права. Сьогодні вночі в Азовському морі катери ФСБ РФ вкотре спробували перешкодити правомірним діям човнової групи ВМС ЗС України, що несе бойове чергування. Незважаючи на провокації і цілеспрямовані дії росіян щодо обмеження вільного плавання, катерно-тактична група ВМС України продовжувала виконувати поставлені перед нею завдання", - йдеться в повідомленні.

У ВМС підкреслили, що українські моряки і далі забезпечуватимуть безпеку України з морського напрямку, в тому числі, в Азовському морі, керуючись виключно нормами міжнародного морського права.

Своєю чергою, консультант в Інституті законодавства Верховної Ради Борис Бабин уточнив, що РФ перекрила Керченську протоку для військових і державних суден України і третіх країн, у тому числі, судів ВМС і морської охорони України.

"РФ поки не перекриває протоку для комерційного судноплавства. Але при цьому вона офіційно протиправно перекрила, прибережним попередженням департаменту картографії Міноборони 152/21, з 24 квітня по жовтень 2021 року, протоку для іноземних військових і державних суден, що прямують з Азова і в Азов. Тобто, це ВМС і морська охорона України, а також гідрографія, митники, рибоохорона (ця частина більш теоретично, тому що такі судна там давно не з'являлися) і так далі. так само "заборона" стосується будь-якої третьої країни", - написав він у Facebook.

За словами Бабина, РФ тим самим грубо порушила Конвенцію ООН з морського права 1982 року і російсько-український договір 2003 року про національні використанні Азовського моря.

Своєю чергою, Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку з оголошенням РФ про закриття з наступного тижня до жовтня 2021 року частини акваторій Чорного моря в напрямку Керченської протоки для військових кораблів і державних суден інших країн під приводом військових навчань, і вимагає негайно скасувати рішення про незаконне закриття окремих акваторій Чорного моря.

У відомстві закликали міжнародних партнерів посилити політико-дипломатичний тиск на державу-агресора з метою скасування рішення про закриття акваторії і припинення ескалації в Азово-Чорноморському регіоні.

У заяві наголошується, що на тлі триваючого нарощування своєї військової присутності вздовж кордону з Україною на суші, РФ пішла на посилення ескалації в морі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Великий москітний флот великої аграрної держави невловимий як Джо. Як думка Джо.
Відповісти
Останні новини
Росіяни намагалися перешкоджати патрулюванню українських моряків
16 квітень, 2021, 03:18