У якій валюті краще зберігати свої заощадження? ПИТАННЯ ДНЯ

У якій валюті краще зберігати свої заощадження? ПИТАННЯ ДНЯ
Фальшивомонетники все менше цікавляться гривнею, - чи то радіють, чи то сумують українські банкіри.

У 2011 році кількість виявлених банками фальшивих банкнот скоротилася майже в 1,5 раза, - пише Економічнв правда із посиланням на газету Комерсант-Україна.

За даними НБУ, у 2011 році на 1 млн штук гривневих банкнот припало 3,4 штуки підроблених, тоді як в 2010 році цей показник становив 5 штук, а в 2009 році - 5,5 штуки.

Окрім того, підробок в Україні, виявляється, в 13,5 раза менше, ніж в Євросоюзі, де минулого року на 1 мільйон банкнот євро припадало 46 фальшивок, а роком раніше - 55.

«Криза, нестабільність фінансового ринку», - знизає плечима більшість. Проте на запитання «що ж робити?» готові відповісти далеко не всі.

«В якій валюті найкраще зберігати заощадження?» - запитав ВолиньPost у тих, хто в силу роду діяльності і життєвого досвіду повинен знати про це більше, ніж інші.

Олег Чернецький, 44 роки, бізнесмен, депутат Луцької міської ради (ВО «Свобода»):

«Ми живемо у країні третього світу. І ми повинні розуміти, що у нас завжди несприятливі економічні умови. Я був у ОАЕ. Там впродовж 20 років незмінний курс долара – 3,65 дірхам.

А в Україні така ситуація, що постійно можуть виникати якість колапси. Це може бути і біржова гра, та й економічні фактори Європи можуть істотно впливати. Може зіграти роль якийсь американський хід. Ну, і зрештою не треба виключати гру комерційних структур, які мають вплив на ринок.

Я ж раджу людям зберігати заощадження у трьох валютах. Це гривня, долар і євро. Все ділити на три. Для стабільної валюти можна купити нерухомість, наприклад житло.

Крім того, я переконаний, що фізичним і юридичним особам треба кредитуватись виключно у гривнях. Практика показує, що брати кредити у іноземній валюті, насолоджуватись мінімальними процентами не варто, бо все може різко змінитись. Потім доведеться віддавати більше.

Під подушкою гроші теж зберігати не треба. Думаю, що доречно тримати свої кошти у банку, і не в одному. Треба страхуватись».

Борис Клімчук, 60 років, голова Волинської облдержадміністрації, депутат Волинської обласної ради (Партія регіонів):

«В гривнях, основна маса моїх заощаджень в гривнях. Є трішки доларових заощаджень, але в гривнях більше.

Чому? Я не знаю. Я ніколи над цим не думав. Ну, по-перше, хіба губернатор буде в єнах зберігати чи у фунтах стерлінгів? Я ж службова особа.

Є заощадження в національній валюті, хоча так само, як і в усіх, мої заощадження банківські. Тоді, коли гривня почала коштувати удвічі дешевше, я їх не виводив, я за ними не бігав, не знімав, хоча розумів, що відбувається.

Знаєте, не можна обманути Господа Бога і долю. Як є, так є».

Олександр Пиза, 46 років, депутат Луцької міської ради («Фронт Змін»):

«Наша держава цьогоріч мусить виплатити зовнішні борги і відсотки по них на суму, яка майже еквівалентна усім резервам Національного банку. Це головна міна сповільненої дії.

Крім того, пан Янукович «розрахувався» за вибори перед своїми спонсорами. Попри те, що було «дозволено» красти, вкрали більше, ніж мали.

Їхні нещасні потуги щодо реформ відбили охоту в людей працювати. Хто зміг – пішов у конкретну тінь, бюджет нічого не отримує, бо ж треба ще щось заробити на відкати, хабарі, різного роду штрафи і так далі.

Тобто економіка не працює, а це значить – ми нічого не продаємо за кордон, тому валюта не надходить.

Газ подорожчав у доларах - значить треба більше на це гривень – валюта витікає з держави. Зовнішні борги треба віддавати теж в доларах, або в євро, або в інших валютах, тобто валюта знову витікає.

Та й вибори треба робити. Знову треба гривню, і її будуть друкувати, вже це роблять.

Готуються до «Євро-2012». Витратили на це мільярди, які ще не дають віддачі і, думаю, ще дуже довго віддаватимуть. А скільки вкрали попутно?

Поцікавтеся, скільки Мінфін розмістило за останні півроку облігацій державної позики, а головне – хто їх купив?

Це їхня основна схема, так би мовити, «друкування» грошей – заморожена інфляція. Впевнений, що «інвесторами» виступили лише державні структури чи фонди, зокрема пенсійний, і банки.

Я особисто маю кредит в гривні. Принципово оперативні суми – у гривні. Стратегічні, інвестиційні чи заощадження, за які живуть, треба тримати у доларах і євро навпіл. А хто хоче трішки більше екстриму – у франках чи юанях».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
за Клімчука не віриться зовсім. просто йому не можна казати що насправді тримає гроші він у Євро та Доларах :)
Відповісти
найменша сума вкладу - 500 доларів,євро,або 5000 руб,100 юнів.
де взяти такі кошти?
та й те, не головне - в ЯКИЙ БАНК здавати?
Відповісти
Останні новини
У якій валюті краще зберігати свої заощадження? ПИТАННЯ ДНЯ
13 лютий, 2012, 15:38