Цьогоріч на Волині набудували вже майже на 200 мільйонів, ‒ Башкаленко

Цьогоріч на Волині набудували вже майже на 200 мільйонів, ‒ Башкаленко
За перше півріччя цього року будівельники на Волині виконали робіт на майже 200 мільйонів гривень.

Це, переважно, нове будівництво і реконструкція. Загалом 80 % виконаних робіт. Решта ‒ капітальні та поточні ремонти, ‒ каже перший заступник голови Волинської ОДА Олександр Башкаленко.

«Щодо значних і важливих для області об’єктів, то це: будівництво перинатального центру, шкіл №27 в Луцьку, та у селі Любохини, завершення музею-садиби І.Стравінського в Устилузі, Свято-Покровської церкви в Піддубцях Луцького району, художньої галереї у Замку Любарта. Також реконструкція відділення радіонуклідної діагностики онкологічного диспансеру з добудовою приміщення для розміщення лінійного прискорювача, Хотешівської туберкульозної лікарні Камінь-Каширського району, психоневрологічного інтернату в м. Берестечко Горохівського району, центру екстреної медичної допомоги у Луцьку. Капітальні ремонти Ратнівської ЦРЛ, Луцького геріатричного пансіонату, 6 дитячих садків, а також вулиць і доріг», ‒ пояснив посадовець.

Як відомо, 20 мільйонів гривень цього року уряд спрямував на завершення в області протипаводкових заходів, а також понад 17 мільйонів – на аварійно-відновлювальні роботи на вулиці Героїв УПА.

За словами Башкаленка, розвиток будівельної галузі викликає економічний ріст у країні і створює умови для розвʼязання багатьох соціальних проблем.

«Капітальне будівництво, напевне, як ніяка інша галузь економіки, створює велику кількість робочих місць: одне робоче місце в будівництві дає 5-7 робочих місць у суміжних сферах. Такий же мультиплікаційний ефект мають і кошти, вкладені у будівництво. Адже з розвитком будівельної галузі будуть розвиватися: виробництво будівельних матеріалів, приладо- і машинобудування, металургія і металообробка, виробництво скла, деревообробна промисловість, транспорт, енергетика тощо. А ще, як ніяка інша галузь економіки, будівництво сприяє розвитку підприємства, особливо того, яке спеціалізується на оздоблювальних і ремонтних роботах, на виробництві та встановленні меблів і таке інше», ‒ зазначає віце-губернатор.

Проте не заперечує, що при кризових явищах в секторі матеріального виробництва ця сфера й потерпає найбільше, адже показники будівельного сегменту економіки під час кризи знижуються випереджаючими темпами у порівнянні з загальними макроекономічними показниками.

«Якщо у 2009 році внутрішній валовий продукт до 2008 року зменшився на 15%, промислове виробництво – на 20%, то обсяг будівельних робіт – майже на 50%», ‒ каже він.

Проте, за словами чиновника, визначальну роль у стабілізації будівельної галузі відіграє все-таки держава. Стверджує, що, окрім впливу зовнішніх і внутрішніх факторів, розвиток цієї галузі значною мірою залежить і від правильності управлінських рішень як на загальнодержавному, так і на місцевому рівні.

«По-перше, державна підтримка будівельної галузі під час кризи це – бюджетні капіталовкладення у розвиток інфраструктури, створення нових соціальних об’єктів. За останні роки на Волині асигнування соціально-економічного розвитку, у порівнянні з 2009-тим, зросли у 20 разів.

Друге. З 2010 року Уряд реалізовує 5 державних програм доступного житла. Це: здешевлення вартості іпотечних кредитів, будівництво (придбання) доступного житла, молодіжне пільгове кредитування, забезпечення житлом інвалідів війни та кредитування індивідуального будівництва на селі. Нашій області на доступне житло держава на цей рік передбачила понад 25 млн. грн. До-речі, Волинь чи не найактивніше в країні використовує цей фонд. Виконання програм доступного житла у нас сягає майже 70%. За час дії програм введено в дію 15 житлових будинків, а це – близько тисячі осель.

Третє. Зміни законодавства у сфері містобудування, спрощення дозвільних процедур, зменшення корупційної складової в будівельній галузі, скорочення термінів проходження різних узгоджень, особливо на початкових етапах підготовки будівництва і при здачі обʼєктів в експлуатацію, усе це значно поліпшить інвестиційний клімат у цій галузі.

І, нарешті, – зростання пенсій, соціальних надходжень, зарплат, що підвищує купівельну спроможність населення. Будівельна галузь дуже чутливо реагує на потреби суспільства. Жодна сфера так не зацікавлена в тому, щоб населення ставало заможним. Там, де є заможний громадянин, там є попит на житло, потрібні торгово-розважальні комплекси, є попит на автомобілі, а значить є потреба у дорогах і так далі», ‒ зазначає Олександр Башкаленко.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
200 мiльйонiв дiлимо на 1 мiльйон населення областi i отримуемо - 200 гривень на жителя.

Декому краще жувати нiж говорити.
Відповісти
Донбасс, однако, ПОРОЖНЯК ГОНИТ.

Відповісти
па 700.уо.без внутрішніх?середньоєвропейська ціна при землі в подарунок,прихованих податках та зарплаті будівеельників біля 3-4 тис. на якіх голодранців мозгами розрахований цей потужний меседж?
Відповісти
Паспорт израильский в запасном чемоданчике?
Відповісти
Останні новини
Цьогоріч на Волині набудували вже майже на 200 мільйонів, ‒ Башкаленко
09 серпень, 2013, 11:07