Нардеп з Волині хоче навести порядок з техоглядом сільгосптехніки

Нардеп з Волині хоче навести порядок  з техоглядом сільгосптехніки
Народний депутат України Степан Івахів вимагає, щоб прокуратура перевірила фірми, які надають послуги з техогляду сільгосптехніки.

Про це Івахів написав у п'ятницю, 9 серпня, у своєму блозі на Кореспонденті.

"Щороку селяни, які мають сільськогосподарську техніку, сплачують десятки мільйонів гривень приватним структурам за проходження техогляду сільгосптехніки. А для автомобілів техогляд відмінили в 2011 року", - повідомляє депутат.

"Коли мене вперше під час чергової поїздки по селах мого виборчого округу спитали, чому з селян досі беруть гроші за технічний огляд сільськогосподарської техніки, я спершу подумав, що власники тракторів та комбайнів у цьому селі стали жертвами шахраїв. Був упевнений, що техогляд в Україні скасували ще 2011 року. Але з'ясувалося, що це шахрайство не місцевого, а загальнодержавного рівня", - заявив він.

Івахів пише, що його здивувала інформація про існування обов’язкового технічного огляду сільськогосподарської техніки.

"І проходити цей техогляд власники сільгосптехніки повинні щороку! І це при тому, що (на відміну від автівок, які техогляд не проходять) трактори та комбайни дуже рідко виїжджають на дороги, а 90% часу знаходяться в полях. Тарифи на такі послуги чималі: від 150 до 280 гривень за трактор чи комбайн, і стільки ж - за причеп. Та найбільш парадоксальне, що цей техогляд проводить не держава, а приватні фірми, які щороку отримують від селян десятки мільйонів гривень за нікому не потрібну процедуру", - пише нардеп.

Також обранець народу описав процедуру техогляду сільгосптехніки.

"Як проводять технічний огляд на селі – це окрема історія. За словами сільських голів, є два варіанти його проходження. Перший – привезти техніку в райцентр, де представник фірми, яка має право проводити цей техогляд, візуально оглядає техніку, але.... не проводить жодних тестів, випробувань, замірів. Зате бере гроші та ставить позначку про проходження техогляду. І другий варіант – представник фірми сам приїздить до села, збирає гроші з власників техніки, ставить позначки про проходження техогляду, але техніки в очі не бачив. Тобто фірми беруть гроші за те, що за фактом так і не надали послуги технічного огляду", - йдеться у блозі.

Тож Івахів збирається звернутися до Генерального прокурора України з вимогою перевірити всі фірми, які надають послуги з технічного огляду сільгосптехніки.

"Хай прокуратура з’ясує, чи є в цих фірм відповідне обладнання, а чи проводять вони техогляд фіктивно. Про відповідь ГПУ я неодмінно повідомлю в своєму блозі.

Але й без тих результатів зрозуміло, що техогляд сільгосптехніки – це суцільна корупційна схема, яка щороку відбирає в селян десятки мільйонів гривень. Цьому треба покласти край. Тому я із своїми колегами Ігорем Єремеєвим, Сергієм Мартиняком та Сергієм Лабазюком зареєстрував законопроект №2609а, який має за мету скасувати, врешті, техогляд сільгосптехніки та припините це здирництво", - повідомив він.

"Сподіваюсь, що колеги-депутати, особливо ті, кого обирали від сільських територій, підтримають цей законопроект", - додав депутат.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Івахів
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А, коли пан Івахів звернеться до прокуратури і до своєї совісті, щоб перевірити законність банкрутства його низки фірм.
Відповісти
ніколи, бо моє - це моє, а твоє - це наше.
Відповісти
Останні новини
Нардеп з Волині хоче навести порядок з техоглядом сільгосптехніки
09 серпень, 2013, 11:44